Мнозина у нас вече са убедени, че премахването на търговския

...
Мнозина у нас вече са убедени, че премахването на търговския
Коментари Харесай

Д-р Стойчо Кацаров за заблудата за търговския статут на болниците

Мнозина у нас към този момент са уверени, че премахването на комерсиалния статут на лечебните заведения ще позволи казуса с задълженията, а здравната помощ ще се усъвършенства, само че формата на регистрация освен няма отношение към активността, само че няма отношение и към финансовият резултат на лечебните заведения. Това написа в собствен разбор някогашният здравен министър доктор Стойчо Кацаров за сайта 

Ето цялостния текст на разбора:

Една от най-широко публикуваните заблуди в нашето опазване на здравето е, че лечебните заведения натрупат задължения, тъй като са търговски сдружения. В разследване на това имаме неприятна здравна помощ. Посланието „ Вън търговците от храма! “ добави древен причини за посоката на промяна.

Мнозина у нас към този момент са уверени, че премахването на комерсиалния статут на лечебните заведения ще позволи казуса с задълженията, а здравната помощ ще се усъвършенства.

Как стоят в действителност нещата?

Болниците са единствено една от структурите, разказани в Закона за лечебните заведения. Интересно е, че всички, които се афишират срещу с комерсиалния статут визират единствено лечебните заведения, само че не и останалите лечебни заведения (например за първична или профилирана извънболнична здравна помощ, медико-диагностични лаборатории и др.), макар, че и те са регистрирани по комерсиалния закон.

Забележително е също, че тези, които считат, че лечебните заведения не би трябвало да са търговски сдружения, не споделят какви би трябвало да са.

В Закона за лечебните заведения и в този момент съществуват благоприятни условия, с изключение на като търговски сдружения, лечебните заведения да се записват като кооперации, а лекарите също могат да упражняват активност, като физически лица. Освен това за някои държавни лечебни заведения, като ВМА, Министерство на вътрешните работи болница, Транспортна болница, не се изисква никаква регистрация и те на процедура са част от държаната администрация.

Заблудата за комерсиалния статут стартира със основаването на усещане, че Търговския закон изчерпва всичко обвързвано с лечебните заведения, а това въобще не е по този начин. Напротив, всички условия към структурата и активността на лечебните заведения са заложени в Закона за лечебните заведения и подзаконовите нормативни актове – разпоредба 49 и други, издадените на съображение на този закон. Препратката към Търговския закон е единствено по отношение на формата на регистрация и нищо повече.

Както стана дума, Законът за лечебните заведения разрешава регистрация по Закона за кооперациите. Няма спънка със закона се допусне и друга форма на регистрация – да вземем за пример по Закона за юридическите лица с нестопанска цел или различен. Няма спънка да се опише и специфична форма за регистрация за лечебните заведения, разнообразни от всички други типове. Кому е нужно обаче, откакто това няма да промени нито активността, нито структурата на лечебните заведения, а единствено формата на ръководство? Какво значение има дали ръководителят се назовава, Управител, Изпълнителен шеф, Председател, Главен доктор или нещо друго, щом активността е една и съща? Следователно, даже да сменим формата на регистрация, това няма да промени всъщност активността на лечебните заведения.

Освен, че няма значение за активността, формата на регистрация на лечебните заведения няма отношение и към финансовият резултат на лечебните заведения. Финансовият резултат е разликата сред приходите и разноските за избран интервал от време. Дали ще бъде комерсиално сдружение, кооперация, фондация или нещо друго, лицето може да има повече доходи от разноски или противоположното. Ако това лице натрупа задължения някой би трябвало да ги заплати. ВМА, която в никакъв случай не е била записана, като комерсиално сдружение беше натрупала задължения от над 100 милиона лв., които Правителството изплати с пари от нашите налози (което си беше непозволена държавна помощ, сред другото). Този образец, който не е единствен демонстрира, че не е нужно да си комерсиално сдружение, с цел да трупаш задължения.

Вярно е и противоположното – може да си комерсиално сдружение и да не трупаш отговорности – факт е, че множеството частни лечебни заведения са в доста положително финансово здраве, както и множеството лечебни заведения за извънболнична здравна помощ. Вярно е, че множеството държавни лечебни заведения имат задължения. Факт е обаче, че не всички държавни лечебни заведения са задлъжнели.

Разликата във финансовите резултати на лечебните заведения не е поради формата на регистрация, тъй като и едните и другите са регистрирани като търговски сдружения по комерсиалния закон. Причините държавните да натрупат задължения са други, само че те не са предмет на този разбор. За потребностите на този разбор е задоволително доказателството, че не формата на регистрация води до задължения.

Налагането на мнението, че здравната помощ е неприятна и лечебните заведения натрупат задължения, тъй като са търговски сдружения основава лъжлива заблуда, че с смяната на формата на регистрация, ще се решат тези казуса. Това насочва напъните в неправилна посока и отклонява публичното внимание от същинските проблеми и действителните аргументи за неприятното положение на здравната ни система.

Ако някой, в миналото промени формата на регистрацията на лечебните заведения, ще даде най-голямото доказателство, че не тя е причина за задълженията и за неприятното здравно обслужване. С други думи ще потвърди на всички, че тезата му не е вярна.

Нещо повече, може с огромна възможност да се направи прогноза, че здравната помощ освен няма да се усъвършенства от такава смяна, само че ще се утежни. Регистрацията по Търговския закон, въпреки сама по себе си да не основава конкурентна среда, е причина и изискване за развиването ѝ, а конкуренцията е най-хубавия прийом за реализиране на положително качество и икономично потребление на средствата. Ограничаването ѝ, може единствено да утежни нещата.

„ Вън търговците от храма! “ може да гали слуха на мнозина, само че тук приказваме за система на опазване на здравето, а не за религия. В самата Библия е казано да не смесваме житейските и Божиите неща. „ Иисус им сподели: „ Като е по този начин, отдайте кесаревото кесарю, а Божието Богу. “ Марк 12:17 “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР