Мнозина столичани и гости на София, когато чуят за трамвайните

...
Мнозина столичани и гости на София, когато чуят за трамвайните
Коментари Харесай

Софийски потайности: Любопитни факти за единственото трамвайно депо за нормално междурелсие

Мнозина столичани и посетители на София, когато чуят за трамвайните линии 20, 22 и 23, си споделят просто "широкия трамвай ". Всъщност, това е напълно неверно, защото, дистанцията сред релсите е общоприетото за Европа и е тъкмо 1,4355 метра. Всички останали трамваи в София са на по-тясно междурелсие - едвам 1,09 метра.

Нормалнорелсовото трасе в София се появява през 1987 година като част от идея за скоростна трамвайна мрежа, която да свърже главните жилищни и индустриални зони. Първоначално, правата е от новопостроеното трамвайно хранилище "Искър " в региона на промишлената зона до Топлоелектрическа централа Дружба, до квартал "Гео Милев ". През 90-те години, се построява трасе до Младежки спектакъл, а от 1995 година, в придвижване е пусната и линията до районната автостанция "Изток " на бул. Ботевградско шосе.



Трамвайното хранилище, построено дружно с новото трасе, е напълно пригодено за обикновено междурелсие, като първичния план е предвиждал, то да има изцяло автоматизирани стрелки с отопление срещу заледяване, а от Завода за автоматика и телемеханика - София, е доставена изцяло комплектна маршрутно-релейна диспечерска концентрация, аналогична на тези, употребявани в огромни ЖП гари със комплицирано коловозно развиване. Дали по финансови, или други аргументи, планът не е осъществен, а стрелките са елементарни с ръчно завдвижване, каквито може да се видят по всички трамвайни трасета.

Депото обаче, получава нещо неповторимо и това е ограмният, забележим от улицата светещ надпис "Трамвайно хранилище Искър ", който е непокътнат и до през днешния ден, въпреки, осветлението да не работи. Той е уникален за трамвайните депа на "Столичен електротранспорт " и през годините, когато е инсталиран(края на 80-те), задачата е била да изпъкне модерното новопостроено трамвайно отделение. Има забавен факт обаче - в случай че желаете да извършите фотография на трамвай на фона на този надпис, то вие най-често ще снимате задната част на мотрисата, защото, големите светещи букви са ситуирани на източния портал на сервизния център, а трамваите влизат постоянно от Изток на Запад.



Все отново, при специфични мотиви и със комплицирана организация от страна на депото, мотриси могат да се ориентират и от Запад на Изток, какъвто е случая, показан на фотосите, част от презентация на тактика за съвременна и качествена пътническа информация, която се осъществя от експерти под егидата на Заместник-кмета по превоз на София.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР