Постиженията, трудът и постоянството на дейците на образованието, науката, културата

...
Постиженията, трудът и постоянството на дейците на образованието, науката, културата
Коментари Харесай

Румен Радев удостои с Почетния знак на президента заслужили дейци на българската култура и духовност

Постиженията, трудът и постоянството на дейците на образованието, науката, културата и изкуството сплотяват и показват родолюбивия дух, волята и креативната мощ на българския народ. Те са и източник на горделивост и дават убеденост за бъдещето и просперитета на България. Това съобщи президентът на тържествена гала в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2, на която удостои с Почетния знак на президента видни български създатели, учени и общественици в региона на здравното обучение и просвета, историята и литературата, изкуството и художественото обучение, музикалната педагогика и певческото творчество.

По предложение на инициативни комитети с Почетния знак на президента бяха удостоени  акад. д.м.н. Лъчезар Трайков, чл.-кор. д.б.н. Илза Пъжева, чл.-кор. д.н. Иван Гранитски, проф. д.и.н. Андрей Пантев, проф. доктор Греди Асса, и доктор Ваня Монева.  Държавният глава означи значимите постижения и гений на отличените, оценени освен от българската общност, само че и намерили самопризнание оттатък рамките на страната ни. изрази благодарност и почитание към техния неоспорим принос за одобряването на народен дух и самочувствие на България и за развиването на българската просвета, обучение и просвета.

„ Обществото ни цени високо вашето родолюбие, гений, труд и безрезервност “, уточни президентът и означи, че със своите значими триумфи отличените  способстват за одобряването на изконни полезности, които са хубавичко основа, върху която би трябвало да се гради модерна България.

Лъчезар Трайков получи оценката във връзка неговата 65-годишнина, за високозначимия му принос като почитан доктор, бележит академик и академични учител в региона на неврологията, както и за заслугите на цялостната му активност към развиването и интернационалния престиж на актуалната българска здравна научна школа.

С почетен знак беше отличена Илза Пъжева по случай 70-ата й годишнина за нейния принос като интернационално приет академик и теоретичен началник в региона на биологическите науки, както и за нейните университетски заслуги към развиването и престижа на актуалната българска просвета.

Иван Гранитски беше почетен с Почетния знак на президента за високозначимата му социална роля като публицист, стихотворец, публицист, редактор, журналист и издател, както и за заслугите на цялостното му творчество и теоретичен принос към развиването и престижа на актуалната българска литература, публицистика и издателска активност. Отличието е и във връзка неговата 70-годишнина.

Андрей Пантев беше отличен с Почетния знак на президента във връзка неговата 85-годишнина, за високо значимия му принос като почитан историк, изтъкнат български академик и академични учител, както и за заслугите на неговата цялостна активност и теоретичен принос към развиването и издигането на престижа на актуалната българска историческа просвета. От негово име оценката беше признато от неговата брачна половинка Цветанка Бунджулова.

За приноса му като почитан художник и академични учител, както и за неговото изцяло творчество към развиването и интернационалния престиж на актуалното българско изобразително изкуство и по отношение на неговата 70-годишнина беше отличен Греди Асса.

Ваня Монева получи оценката по случай нейната 70-годишнина и отбелязването на 50-годишния ѝ креативен празник. Почетният знак е и за високо значимия ѝ принос като диригент и основен живописен началник на международно известни български хорови обединения, както и за водещата ѝ роля в развиването на актуалното хорово изкуство на България.

От името на удостоените с Почетния знак на президента акад. Лъчезар Трайков благодари за признанието и уточни, че отличените на церемонията почтено, честно и настойчиво всекидневно работят за построяването на главните полезности и насоки на публичния ни живот. Акад. Трайков означи, че по техния път е нужна поддръжката на ръководещите, които за жалост, улисани в техните политически цели, не постоянно съумяват да надскочат злободневието и да дефинират същинските цели на нашия публичен живот, свързани с науката, образованието, изкуството и културата.

В края на церемонията бе изпълнена добруджанската ария „ Трендафилко, разговорко “ от хор „ Ваня Монева “ в състав Мария Стефанова, Десислава Иванова и Никаела Пашалийска.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР