Мнозина от вас са чували, че цветята реагират на музиката.

...
Мнозина от вас са чували, че цветята реагират на музиката.
Коментари Харесай

Знаете ли защо се твърди, че растенията са големи фенове на музиката на Вивалди и Бах?

Мнозина от вас са чували, че цветята реагират на музиката. Но правилно ли е това? Sofia24.bg ще ви опише за опитите, които са правени по света. Ръководителят на катедрата по ботаника в Annamalia University в Индия управлява проучваня, които демонстрират, че растенията порастват по-красиво, когато са изложени на звука на музика. Изследователите желаеха да видят на каква музика дават отговор най-добре. Така беше изработен опит при който те изложиха цветята на класическа музика, рок музика, само че също и в регион без музика. Резултатите демонстрираха, че растенията реагират най-добре на класическа музика, по-специално на Вивалди или Лист. 

15 минути класическа музика дневно са задоволителни, с цел да могат растенията да порастват по-бързо. Могат ли растенията да се любуват на музиката тъкмо както ние? И може ли слушането на музика да им помогне да се развиват? Ако е по този начин, може би не сме толкоз разнообразни, колкото изглеждаме. Възможната връзка сред излагането на музика и скоростта на напредък на растенията е очарователна и може да разреши ново и по-дълбоко схващане за живите същества, които ни заобикалят в домовете ни. 

Провеждани са опити и в селското стопанство, както и в оранжерии, и наподобява те в действителност демонстрират, че музиката предизвиква растежа на растенията, написа bloomscape. Но не е толкоз просто и към момента има малко несъгласия към тези открития. Защото поражда въпросите по какъв начин " чуват " растенията и за какво избират Вивалди или Хари Стайлс? 

Въпреки че има извършени изследвания, които допускат, че растенията в действителност реагират добре на музиката, истината по въпроса към момента е във въздуха. Като се има поради това, доказателствата, които поддържат концепцията, са доста безапелационни!

Откъде потеглиха тези изказвания за растенията и музиката?

" Тайният живот на растенията ", оповестен през 1973 година и написан от Кристофър Бърд и Питър Томпкинс, е роман за " физическите, прочувствените и духовни връзки сред растенията и индивида “, които спомогнаха за популяризирането на концепцията. Бърд и Томпкинс цитират научни проучвания, които допускат, че освен музиката оказва помощ на растенията да порастват, само че и че те имат равнище на схващане и могат интелигентно да реагират на хората. 

Ето какво пишат те: " Знаем, че природата пази доста секрети, само че внезапно се изненадваме, че тревата, върху която стъпваме, мушкатото, на което се възхищаваме, е изобилен извор на мистерии. Тази книга ще промени визията ви за света към вас. Ще се почувствате част от природата, ще усетите фините връзки, които сплотяват индивида, природата, Вселената в едно цяло “.

Едно от най-ранните проучвания на резултата на музиката върху растенията е извършено през 1962 година от доктор T. C. Singh. Той изложи балсамови растения на класическа музика и откри, че скоростта им на напредък се е нараснала с 20% спрямо контролна група, дружно със 72% нарастване на биомасата. След това той изложи културите на рага музика (индийска класическа музика) през високоговорители и откри, че те дават 25% - 60% повече от междинното за страната.

Изследователите от университета Annamalia University опитаха също по този начин с музика на флейта и цигулка, като видяха позитивни резултати, излагайки растенията и на вибрациите на обичаен индийски танц. В последна сметка те заключиха, че цигулката е най-ефективният инструмент.

Тези резултати бяха възпроизведени от канадския инженер Юджийн Канби. Той изложи житни полета на сонати за цигулка на Бах и видя, че има 66% нарастване на добива. Същата година, в която беше оповестена " Тайният живот на растенията “, откривателят Дороти Реталак от Женския лицей в Колорадо сплоти проучванията си върху растенията и музиката в своята книга: " Звукът на музиката и растенията “. 

Тя организира опити, при които изложи растенията на различни типове музика, в това число класическа, джаз и рок. Растения, изложени на по-успокояващата класическа и джаз музика, растяха към високоговорителя и даже се оплитаха към него. Растенията, изложени на рок музика, от другата страна, порастват надалеч от високоговорителите и демонстрират признаци, сходни на преполиване. Може би растенията са в действителност са огромни почитатели на Бах. Много от откривателите, които организираха тези опити заключиха, че растенията демонстрират съчувствена реакция към музиката, която чуват. 

Най-добрата научна доктрина за това по какъв начин музиката оказва помощ на растенията да порастват е посредством това по какъв начин вибрациите на звуковите талази въздействат на растението. Растенията транспортират хранителни субстанции, протеини и органели в техните течности (цитоплазма) посредством развой, наименуван цитоплазмен поток. Вибрацията на избрани видове музика и тон може да помогне за стимулиране на този развой – в природата растенията могат да порастват удобно към тук-там, където пеят птички или тук-там със мощен бриз.

Въпреки че безспорно ще намерите доста градинари, които се кълнат, че растенията им порастват по-добре, когато слушат Селин Дион, към момента няма безапелационни доказателства, че музиката оказва помощ на растенията да порастват. Много ботаници подлагат на критика опитите, " доказващи “ този факт като псевдонаука или научно неправилни. Публикация от Калифорнийския университет в Санта Барбара показва, че има толкоз доста променливи в тези опити, които може да не са били вярно ръководени или регистрирани, като светлина и вода, въздушно налягане и почвени условия. 

Музиката е храна за душата, само че дали е храна за растенията? Все още чакаме финален отговор. Но без значение от това дали възпроизвеждането на музика фактически оказва помощ за растежа на растенията, най-малкото не може да навреди.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР