Мнозина от украинските бежанци имат и българско гражданство. Оказва се,

...
Мнозина от украинските бежанци имат и българско гражданство. Оказва се,
Коментари Харесай

Заради българското си гражданство мнозина от украинците имат проблем с бежанския статут

Мнозина от украинските бежанци имат и българско поданство. Оказва се, че механизмите за отбрана на бягащи от войната не ги третират еднообразно. Тези, които имат българско поданство, не могат да аплайват за механизъм на протекция, което ги слага в особена обстановка. Това изясни пред БНР юрист Биляна Коцакова.

Според нея ЕС е реагирал бързо с активирането на механизма за краткотрайна отбрана. Тя открои проблем, с който се сблъскват оказващите правна помощ на украинските бежанци.

" Голяма е уплахата за неизвестността, която ги чака. Много са напрегнати от това да получат статут на емигрант. Масова е тази нерешителност у хората, които са подложени на тази емиграция сега. Изключително огромен боязън има у хората, че в случай че изискат статут на протекция, няма да могат да изоставен страната за дълъг период - най-малко 6 месеца, най-малко година, най-малко две ", сподели Коцакова.

По думите й тази информация е доста необятно публикувана измежду тях, което ги възпира на процедура да търсят статут на протекция на емигрант. Хората са обезпокоени даже от думата " емигрант ".

Според нея са нужни и законодателни промени за облекчаването на процедурата за придобиване на българско поданство.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР