Множеството разрешения за строежи в защитена зона "Калиакра” са причината

...
Множеството разрешения за строежи в защитена зона "Калиакра” са причината
Коментари Харесай

Нено Димов: ЕС ни осъди заради многото строежи край Калиакра


Множеството позволения за градежи в предпазена зона "Калиакра” са повода за наказателната процедура против България и решението на Съда на Европейски Съюз за наказания против нашата страна. Това съобщи пред бТВ министърът на околната среда Нено Димов, който в края на предходната седмица подписа заповед, която хората в Каварна, Шабла и Балчик схванаха като възбрана на всякаква стопанска активност в земите си. След митинги и конфликти министър председателят Бойко Борисов разгласи, че ще се търси вид, при който ползата на хората да бъде предпазен без да се наложи България да заплаща тежки санкции.

Ресорният министър акцентира, че казусът е с над 10-годишна отминалост – териториите на "Натура” са разчертани "с голям брой грешки” още през 2005-2006 година, от 2008 година се водят каузи против нашата страна, които са завършили в края на предходната година. Процедурите против България са почнали поради близо 600 плана, като в последна сметка сме били наказани за 6 ветрогенератора и голф игрище.

Съдбата им зависи от това страната да вземе съответни ограничения за регулация на дейностите в предпазената зона. "Комисията одобри, че в случай че въведем проекта за ръководство, няма да желае дейно срутване (…) В момента перките и голф игрището и голям брой други планове (къщи, разорани терени, къщи за гости) бяха избавени и няма да бъдат събаряни”, изясни Димов. Освен това, "всичко с позволение за градеж и стартирано може да продължи”.

По думите му заповедта за ограничение на земеделската активност в предпазените зони е трябвало да бъде издадена още на 31 март, само че това не е било направено. Преди издаването на разпореждането, той е провел диалози с кметове и представители на бизнеса.

"Този скандал избухна заради очевидното недоумение и недоброто пояснение, че тази заповед има доста дребен обхват”, разяснява още Димов. Той уточни, че по никакъв метод не се не разрешава риболовът в акваторията на Черно море, а земеделската активност се не разрешава единствено на територията на т.нар понто-сарматски степи – земя, която по този начин или другояче е неплодородна.

Димов уточни, че по-голямата част от степите и сега са държавна благосъстоятелност, само че има и 7600 дка на частни притежатели, като ще се търси вид те да бъдат обезщетени посредством изкупуване или подмяна. Министърът акцентира, че задачата е, в случай че изобщо се заплащат пари, да се заплаща на притежателите, а не на Брюксел.

Димов посочи, че с по-голям обсег е Планът за ръководство на цялата зона "Калиакра”, като там има разнообразни режим: "Никой няма да спре обработването в Добруджа, там, където се е обработвало преди, там няма да се строи”, сподели още екоминистърът.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР