Множат се случаите на маймунска шарка в Европа, а експерти

...
Множат се случаите на маймунска шарка в Европа, а експерти
Коментари Харесай

Маймунската шарка: какви са симптомите и колко е опасна


Множат се случаите на маймунска шарка в Европа, а специалисти дефинират разпространението на болестта като извънредно извънредно. Колко рисково е това заболяване, какви са признаците и по какъв начин да се предпазим?

Англия оповестява, че в страната. При това инфектираните нямат връзка със Западна или Централна Африка, откъдето идва болестта. Британското държавно управление към този момент се запасява с ваксини против дребна шарка, а от Световната здравна организация (СЗО) оповестиха, че чакат болестта да продължи да се популяризира. Според СЗО всички случаи би трябвало да се разпознават и изолират. Важно е също по този начин да се наблюдават пътищата на инфекцията.

Няма заплаха от нова п андемия

Засега информацията, с която разполага СЗО, е лимитирана, само че се следи предаване на болестта по сексуален път сред мъже. Очаква се обаче вирусът да се популяризира и по други способи. За момента няма маймунската шарка, гласи преценката на СЗО.

Това не са първите случаи на маймунска шарка в Европа и Съединени американски щати, а през 2018 година имаше документиран случай в Израел. Всички предишни инфекции обаче могат да бъдат свързани с пътувания до Африка или с допир до животни, пренесени от района. В Западна и Централна Африка и неведнъж е имало пикове на заразяванията.

Проф. Джими Уитуърт от Лондонското висше учебно заведение по хигиена и тропическа медицина също счита, че маймунската шарка няма капацитета да се трансформира в опасност с размерите на. Въпреки това Уитуърт предизвестява, че това е сериозна болест, която би трябвало да се третира с нараснало внимание. Още повече, че настоящето разпространение на болестта е извънредно извънредно.
Редакцията предлага
Колко рискова е маймунската шарка

Макар че в множеството случаи минава бързо и без трайни затруднения, тази шарка е съгласно специалистите сериозна болест. Най-голям риск има за децата - детската смъртност от маймунска шарка е доста по-висока от тази при по-възрастните. Бременните дами също са в рискова група, защото вирусът може да се трансферира върху плода и да аргументи увреждания или спиране на бременността.

Колко рисков е вирусът зависи и от патогена. Има два типа маймунска шарка - западноафриканска и конгоанска. Инфекцията със западноафриканския вариант може да провокира тежки признаци, само че смъртността е едвам към 1%. При конгоанския вариант тя е много по-висока - към 10 на 100. По последна информация случаите, открити във Англия, са породени от западноафриканския вариант.

Как да се предпазим

Според СЗО най-важно е здравните управляващи да откриват контактите на инфектираните хора, с цел да може навреме да се стопира разпространяването на заболяването. Има и ефикасна ваксина, която може да се предлага на високорисковите групи - това е имунизацията, употребена против дребна шарка. Тъй като вирусите са близки, тя би трябвало да има към 85% успеваемост.

В Германия рекомендацията за имунизация против дребна шарка е анулирана през 1983 година, откакто болестта е била изкоренена, а страничните резултати от имунизацията са били относително чести. Ваксината, която може да се предлага против маймунската шарка, е нова версия на предходната и няма толкоз доста странични резултати. Онези, които са били имунизирани против дребна шарка преди да бъде прекъсната имунизацията, са релативно добре предпазени против тежки форми на маймунската шарка.

Какви са признаците

Маймунската шарка предизвиква кожен обрив с пъпки и мехурчета по лицето, ръцете или краката, като признаците се демонстрират нормално 7 до 14 дни след болестта. Към този миг доста от заболелите се оплакват от висока температура, а обривът, който може да бъде доста мъчителен, се появява броени дни по-късно. Други вероятни признаци са главоболие, болки в мускулите и в гърба, настинка, отмалялост и отичане на лимфните възли.

*****

Разгледайте и тази фотогалерия от архива ни:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР