Многопрофилната болница „Д-р Стефан Черкезов“ - Велико Търново откри дарителска

...
Многопрофилната болница „Д-р Стефан Черкезов“ - Велико Търново откри дарителска
Коментари Харесай

Многопрофилната болница във Велико Търново отбелязва 150 години

Многопрофилната болница „ Д-р Стефан Черкезов “ - Велико Търново откри дарителска сметка за набиране на средства за отбелязване на 150 години от откриването си. Това заяви за Радио „ Фокус “ – Велико Търново доктор Сибила Маринова, член на Съвета на шефовете в лечебното заведение. Тя съобщи, че това е първата българска болница, открита по време на османското господство. „ Призоваваме всички, които имат предпочитание и опция, да дарят някакви средства, с които да организираме честванията във връзка 150-годишнината, тъй като болничното заведение има избран бюджет, който идва главно от Здравната каса и се употребява главно да покрием разноските си и пари за празненства не остават “, сподели още доктор Маринова. Тя посочи, че специфична стратегия към момента не е направена, само че това следва.
Търновската болница е открита, с помощта на Михаил Кефалов, който със своето наследство стартира самодейност за откриване на болница и учебно заведение във Велико Търново. Дейността по осъществяване на наследството му се извършва от Ефорията в Букурещ и Епитропията в Търново в която влизат видните търновци доктор Васил Хаджиберон, Хаджи Славчо Хаджипаскалев, Янко Станеоглу, Хаджи Христаки Стоянов и Димитър Станчов. На 2-ри януари 1867 година в къщата на Хаджи Димитър Хаджиничов е открита болница, наречена „ Свети Козма и Дамян безсребреници “.
Поради липса на средства през ноември същата година тя е закрита. По-късно по време на Освободителната война Руският червен кръст и Славянското сдружение възвръщат активността и в четири бейски конака и лекуват бранителите на Шипченския проход. По-късно било издигнато особено здание, където през днешния ден се намира Старата болница във Велико Търново. Тя се обитава там от 1888 година. Новата база е открита през 1973 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР