Многонационалната бойна група на НАТО в България ще бъде засилена

...
Многонационалната бойна група на НАТО в България ще бъде засилена
Коментари Харесай

Кое е вярното: Наистина ли НАТО ще разположи 5000 войници в България?

Многонационалната бойна група на НАТО в България ще бъде засилена до равнище бригада. Това не значи, че алиансът ще разположи 4 пъти повече бойци, в сравнение с има сега, а че България би трябвало да има инфраструктура, подготвена да поеме армията, както и сработено командване.

Какво значи да засилиш една бойна група " до равнище бригада "? Премиерът Николай Денков сподели, че това ще се случи със силите на НАТО в България. Новината пристигна след срещата на върха във Вилнюс, породи доста въпроси и погрешни тълкования.

Някои издания побързаха да изчислят, че защото по стандартите на НАТО батальонната бойна група е към 1300 бойци, а бригадата - към 5000 бойци, това значи, че бойците на алианса в България ще бъдат увеличени 4 пъти.

Всъщност обаче известието от Вилнюс значи нещо друго, а не че България ще приюти 5000 съюзни бойци.

Според източници на Свободна Европа в Народното събрание и Министерството на защитата думите на премиера и военния министър значат, че България би трябвало да построи инфраструктура в която може да бъде настанена бригада, както и да бъдат направени няколко огромни учения. В тях би трябвало да се покаже, че бойците и офицерите от няколко страни на НАТО могат да работят като бригада.

Числеността на бригадата пък може да варира от 4000 (лека механизирана бригада) до 8000 души, в случай че към нея бъдат придадени и други подразделения.

Какво още разбрахме за бъдещето на силите на НАТО, ситуирани в България?
Нови районни проекти за защитата в НАТО
Пояснението, че бригада от 5000 души няма да бъде образувана на територията на странатаь пристигна още в сряда от военния министър Тодор Тагарев.

" Това не значи, че в днешния ден ние ще се стремим тази бригада да бъде изцяло окомплектована, което би означавало близо 5000 души да има на наша територия ", сподели той във Вилнюс, представен от Българска телеграфна агенция. По думите му непосредствената цел е България да построи цялата логистична инфраструктура и да направи всичко належащо в качеството си на страна хазаин, с цел да може тогава, когато се наложи, тя да бъде усилена до състав на бригада.

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов добави, че основното обръщение, тук е " бригада тогава, когато е належащо ". Създаването на нужните условия по думите му слага провокации пред цялата сфера на защитата, в това число в инфраструктурно отношение и за готовността на силите, синхронизирането на системите за командване и ръководство.

На срещата на НАТО бяха признати нови районни проекти на алианса за първи път от края на Студената война. Плановете са за въздържане при вероятно нахлуване от Русия.

“Новите районни проекти на НАТО дават ясно условие по какъв начин би трябвало да наподобява източният фланг на НАТО, когато бъде построена цялата конструкция. Това включва подготовка както на другите видове войски, по този начин и на командните вериги, тъй че да имаме цялостна интеграция на войските на източния фланг ", сподели министър председателят Николай Денков в сряда.

По думи на Ефтимов районните проекти са единствено първа крачка за подобряването на отбранителните потенциали на страните членки.

В момента съставът на многонационалните сили в България е към 900 души по данни на Министерството на защитата. Италия е водещата страна и с най-многобройното присъединяване в групата с над 700 военни от 7-ми алпийски полк „ Берсалиери “ с повече от 50 единици техника. Съединени американски щати вземат участие с механизирана рота. България също взе участие с рота. В групата има военни и от Турция, Северна Македония, Черна гора и Албания.

Процесът по увеличение на многонационалните сили, които сега условно са с размера на батальон, до бригада с водеща страна Италия е почнал още от есента на предходната година. Според източници на Свободна Европа това се е случило по времето на служебния министър Димитър Стоянов .
Ще би трябвало да се строи база
Съгласуването тече сред военното управление на българската войска и военното командване на НАТО в Монс, Белгия. Все още не е несъмнено, че в България ще има бригада на НАТО, тъй като е нужна политическа поддръжка и доказателство, че тази бригада е нужна, както и че България инфраструктурно може да поеме повече войска. Това значи да има изграждане на база.

Планът е тя да се намира наоколо до Ямбол. Стойността ѝ обаче ще е над 100 млн. лева и този разход би трябвало да бъде утвърден от Народното събрание, споделиха източници на Свободна Европа в Народно събрание.

Дори и да бъде издигната базата, това не значи, че в нея ще бъдат ситуирани 5000 бойци от страни от НАТО. Съставът на бригадата няма да е цялостен, а ще се попълня единствено при потребност каквато поражда да вземем за пример за огромни учения.

Една от аргументите за това е Договорът за въоръжените сили в Европа, твърди Министерството на защитата Той е подписан през 1990 година от страните в НАТО и Варшавския контракт, измежду които е и България. В него има ограничавания за трайно разполагане на огромни непознати сили.

Другата причина е чисто финансова, защото всяка участваща страна сама заплаща разноските за пребиваването на бойците си в България.
Способности на бригада
В две учения към този момент бяха демонстрирани качествата на многонационалното формирование да работи като бригада. Последното беше учението „ Enhanced Vigilance Activity -23 “ на 5 юли, на образователен полигон „ Ново село “. В него участваха 1800 военни. Половината от тях бяха от българската войска от 2-ра Тунджанска механизирана бригада, 4-ти артилерийски полк, Центъра за подготовка на експерти – Сливен, 78-и батальон за обезпечаване, 110-и логистичен полк от Сухопътните войски на Република България.

Според източници на Свободна Европа, даже и страните от НАТО да усилят двойно войските си у нас, половината армия в бъдещата бригада ще бъде българска, както в последното обучение.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР