Многократно в общественото пространство са представяни мненията на авторитетни юристи

...
Многократно в общественото пространство са представяни мненията на авторитетни юристи
Коментари Харесай

Как и опонентите на Гешев вече атакуват проекта „Зарков“

Многократно в публичното пространство са представяни мненията на авторитетни адвокати и магистрати по отношение на така наречен закон „ Зарков “, отдаден персонално на основния прокурор Иван Гешев. От тях е добре известно, че обвинител №1 е безконечната цел на имащите проблеми с правораздаването олигарси и политици, които вършат неистови опити да завладяват правосъдната система. 

Именно с тази цел, въпросните кръгове впрягат министър след министър на правораздаването. Така на фронта против Гешев бе днешният парламентарен арбитър Янаки Стоилов, след това щафетата пое сегашният длъжностен вътрешен министър Иван Демерджиев, помним добре безславния неуспех на Надежда Йорданова, а в този момент наред е Крум Зарков – следващият (вероятно не и последният), който ще направи (бутафорен) опит да отстреля административния началник на прокуратурата в услуга на подземния свят. 

Много се изписа и на база позициите на Висшия правосъден съвет, на съдиите от Върховния касационен съд, на академични преподаватели и правни специалисти, които с известни нюанси доближават до логически и верен извод – законът „ Зарков “ е писан „ на коляно “ (вероятно в близки до подсъдими предприемачи адвокатски кантори). Предлаганите ремонти на Наказателно-процесуален кодекс и Закон за съдебната власт са в прорез с върховенството на закона, разделянето на управляващите, правовата страна и конституционно откритите правила, по които тя действа.  

Какво става обаче когато обществени съперници на Гешев нападат плана на Зарков?! Става въпрос за близкия до Христо Иванов правист от „ Антикорупционния фонд “ Андрей Янкулов. Припомняме, че Янкулов бе настоящ прокурор, който напусна системата в символ на противоречие с избора на Иван Гешев. Е, през днешния ден даже врагът на Гешев признава, че той е прав в рецензиите си към плана на Радевия министър, на неговия заместител от средите на Съюза на съдиите в България Емил Дечев и на Надежда Йорданова от „ Демократична България “.

Вижте какво споделя експрокурорът в направената от „ Антикорупционния фонд “„ Концепция за наказателна политика “: „ Предложенията са краткотрайни, палиативни, съдържат юридически еквилибристики... “

Според юриста концепциите на служебния кабинет не са правосъдна промяна, такава би могла да се реализира единствено с конституционна смяна, а не посредством екзотики като въвеждане на фигурата на ad hoc арбитър, преназначен краткотрайно като прокурор със задача да се разправя с обвинител №1.

Всъщност такава е позицията и на доста от систематичните партии в българската политика. И освен,  така мислят и всички уважавани магистрати у нас – единствено смяната в главния закон може качествено да промени и реформира правосъдната система. Законът „ Зарков “ е недоносче, имащо за цел обслужването на избрани конюнктурни ползи.

Може би Янкулов поддържа Гешев, тъй като желае да се връща като висш прокурор, биха споделили почитателите на тайните теории. Или просто вносителите на плана са наясно, че не стигат гласове за конституционна смяна и го вършат безпринципно, просто с цел да се нападна Иван Гешев (враговете му потвърдиха, че не се стопират пред нищо, видехме го от фотоси, публикувани в навечерието на Великден).

Забележителното е, че не непосредствен до Гешев магистрат, а негов конкурент остро подлага на критика прословутата „ промяна “ на Зарков. Онази от която сякаш зависиха милиардите по Плана за възобновяване.

Впрочем Зарков е наясно, че пази недоносен закон. Какъв е пътят  – или пипате Конституцията, или не се занимавате с такова ерзац законодателство. И тук въпросът е дали ГЕРБ ще проявят темперамент, дали ще разпишат празен чек. Защото знаем добре, че в случай че законът засягаше преди няколко години Лозан Панов, към този момент щеше да има отчети, митинги и писък до небесата. Ама против „ неприятния “ Гешев всичко е разрешено.

Време е към този момент създателите на закони от анонимните адвокатски адвокатски фирми, употребяващи сламените Йорданова, Зарков и сие да се освестят. Българинът не е необразован. За всички е ясно, че едни хора в сенките употребяват като матрьошки безволеви политици, съгласили се да играят комична роля в пиесата на олигархията.

Парадоксът е и в друго – когато ГЕРБ имаше болшинство и приемаше закони в областта на правосъдната система, наказателната политика и битката с корупцията, всичко това бе посрещано с кански плач от днешните апологети на закона „ Зарков “. Тогава при надалеч по-невинни оферти, се обясняваше от заран до вечер какъв брой нарушено било върховенството на закона. Днес при закон, ориентиран против една персона, това се подминава с гузно и оглушително безмълвие, в случай че изключим изобличителната рецензия на Янкулов против Зарков. Юристът е наясно, че почне ли се с писането на закони, съгласно личността за които са ориентирани, през днешния ден ще е Гешев, само че на следващия ден ще е различен. Само че тогава няма да има кой да отбрани жертвите на произвол, на принуда, на брутална кавга от страна на самозабравили се банкрутирали политици и техните спонсори, цялостни с престъпни пари.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР