Многобройните граждански сигнали най-после накараха българската власт да поеме контрола

...
Многобройните граждански сигнали най-после накараха българската власт да поеме контрола
Коментари Харесай

Властта се зае със заседналия кораб в опит да изпревари морска буря

Многобройните цивилен сигнали най-сетне накараха българската власт да поеме контрола над заседналия на Камен бряг транспортен съд " Vera Su ". Със заповед от през днешния ден транспортният министър Христо Алексиев подрежда да започва интервенция по обезопасяване на плавателния съд. Той ще би трябвало да бъде разтоварен и изведен от мястото. Реално това е надпреварване с времето, защото след вторник се чака неприятно време. Морската общественост е мощно обезпокоена бурята да не разбие на плавателния съд. Малко преди да се появи заповедта на Алексиев, с обезверен апел за държавна интервенция излезе и рибарското съдружие " Черноморски изгрев ".  " Няма рибарски транспортен съд от Северното ни Черноморие, който да не е наясно, че след вторник 28.09.2021 година времето се скапва и ветровете ще доведат до такива безредици, които да разбият плавателния съд. Липсата на действителни дейности от през днешния ден до края на утрешния ден с огромна възможност ще обезсмисли каквито и да е стъпки в следствие ", заявява сдружението. И подсигурява, че може да се включи с 53 съда.

Корабът заседна на 20 септември. От заповедта на Алексиев стана ясно, че на борда му има 20 тона леко корабно гориво и 3300 тона урея. Именно с уреята са свързани гражданските притеснения за екокатастрофа при огромен разлив. Досега морските управляващи не се намесваха, тъй като международната процедура в такива случаи е извеждането да става от корабособственика. Също по този начин управляващите успокояваха, че няма заплаха от екологични вреди. 

Междувременно членове на водолазния център " Sub Diving " разпространиха видео фрагменти от осъщественото от тях през вчерашния ден доброволното втурване край кораба: 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР