Много високи нива на латентна депресия се откриват при здрави

...
Много високи нива на латентна депресия се откриват при здрави
Коментари Харесай

Високи нива на латентна депресия се откриват при здрави хора, сочи проучване у нас

Много високи равнища на латентна меланхолия се откриват при здрави хора. Това демонстрират междинните резултати от изследване, осъществено измежду 110 участници – клинично здрави хора, на възраст 20-60 години. Данните бяха показани от проф. Юлияна Йорданова, съветник – специалист към Института по невробиология към Българската академия на науките, по време на конгрес, отдаден на новаторски план за ранна предварителна защита на напрежението, осведоми Българска телеграфна агенция. Проучването е осъществено в интервала май 2022 година – април 2023 година Проектът е финансиран по Финансов механизъм Norway Grants, с поддръжката на „ София Тех Парк “.

Този резултат за нас беше шокираща находка, защото участниците са здрави хора, чиято субективна оценка за работния стрес не демонстрира някакви обилни отклонения, сподели още проф. Йорданова. В рамките на изследването са изследвани равнищата на стрес хормоните – кортизон и кортизол, и е открито, че 75 на 100 от участниците имат недостиг на обезщетителния хормон, което значи, че има хормонален дисбаланс, сподели още тя. Повече от половината от участниците в изследването вследствие на външни стресови обстановки имат висок риск от поява на здравословни проблеми.

За проучване на равнищата на напрежението участниците в изследването са минали през разнообразни проби – изследвана е оперативната им памет, направени са им електрокардиограми и електроенцефалограми, взета е проба от косата им и други Косъмът демонстрира какви са били равнищата на кортизона и кортизола в организма през последните три месеца, изясни проф. Йорданова. Искаме да патентоваме този способ на проучване, добави тя.

Когато човек физиологично не се усеща добре, не може да мисли за нищо, с изключение на за личния си проблем и намиране на решение, което води до повишение на равнището на адреналина, а това, от своя страна, предизвика положение, в което индивидът не може съответно да възприема обстановката, както и отражението на държанието му върху близките, сподели Силвия Куманова, началник на плана Test My Stress. По думите й в напрежението има клопка, защото в началните му етапи се демонстрират редица признаци, които наподобяват съвсем естествени. Ако не им се обърне внимание, е допустимо да се стигне до доста тежки последици на хроничния стрес, добави Куманова. По думите й хроничният стрес може да бъде последван от инфаркт, инсулт, онкологично заболяване, диабет, тежки психологични разстройства. Може да се противодейства посредством ефикасни ограничения още в ранната фаза на напрежението, добави тя.

Промяната в качеството на живот е настъпила, когато се появят честа отмалялост, отвращение за отиване на работа, отвращение да се обърне внимание на ежедневни отговорности, липса на централизация, постоянно разболяване, като от тези прояви следват фамилни спорове и спорове на работното място, добави Куманова.

В рамките на плана се обмисля основаване на опция за самостоятелен скрининг, посредством който всеки да може да наблюдава равнището си на стрес, сподели още проф. Йорданова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР