Много собственици на кучета не се замислят каква заплаха може

...
Много собственици на кучета не се замислят каква заплаха може
Коментари Харесай

Как да предпазите кучето си от ухапване от кърлеж

Много притежатели на кучета не се замислят каква опасност може да съставлява кърлежът за домашния им любим. Тези досадни инсекти се намират в огромни количества в тревата през топлите месеци. Какви болести носят кърлежите и какво да вършиме, с цел да предотвратите заразяване на вашето куче от насекомото, споделят експертите.

Кърлежите минават през четири съществени стадия в своето развиване. Окзва се, че единствено възрастните екземпляри са рискови за възрастни кучета, написа порталът Petguru. Може ясно да се разграничи глава, която се откроява ясно от корема и четири чифта крайници. Ако паразитът към този момент е пил кръв, тогава външно ще наподобява като огромна тъмна бенка. В страната в последните години най-често се срещат два типа кърлежи - кучешки и тигови. Въпреки името, първият се придържа към доста типове животни и хора.

В този случай заплахата не е самият кърлеж, а основно по-малките паразити, които той придвижва. За какъв паразит става въпрос и дали вашият домакински любим въобще е инфектиран, можете да разберете едвам откакто преминете проби във ветеринарна клиника. В най-лошия случай, ще стане ясно дали е инфектирано, едвам когато кучето стартира да демонстрира признаците на заболяването.

За да предпазите кучето си от захапване, домашният любим би трябвало да бъде проверявам подробно след всяка разходка, особено внимание би трябвало да се обърне на зоните, където има по-малко косми, или те не са толкоз дълги. Тази рутина може да избави живота на вашия домакински любим, тъй че не я подценявайте.

Как да премахнете кърлеж вкъщи

Ако нямате опция да стигнете до клиниката допустимо най-скоро, тогава можете да се опитате да реагирате сами вкъщи. За това могат да бъдат потребни пинсети, конец, здравна спринцовка или особено устройство - туистър, който се продава във ветеринарни клиники особено за тези цели.

Когато премахвате кърлеж, не го мачкайте, не го хващайте за корема, а по-близо до главата. Премахнете паразита с ротационни придвижвания, авансово подстрижете козиата на мястото на ухапването. След изваждането огледайте насекомото под лупа, с цел да се уверите, че краката или хоботът му не са останали върху кучето. В противоположен случай може да се получи инфектиране. Третирайте ухапването с антисептик.

Добре е при първа опция да посетите ветеринарен кабинет, с цел да реши доктора дали всичко е минало по проект.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР