Мащабна кампания за измами превзема приложението WhatsApp и застрашава потребителите

...
Мащабна кампания за измами превзема приложението WhatsApp и застрашава потребителите
Коментари Харесай

Внимание! Нова измама, този път по WhatsApp

Мащабна акция за измами завладява приложението What s App и заплашва потребителите му от кражба на персонални данни и пари, предизвестяват от онлайн платформата „ Ние, потребителите “.

„ Здравейте, мога ли да поговоря с вас за секунда? “ или пък сбито и „ закачливо “ „ Hello “. Това са някои от стартовите известия, с които измамниците вършат опит да привлекат вниманието и да разсънят интереса у евентуалните си жертви.

Съобщенията се изпращат от Jessica, Haley и други и идват от разнообразни номера, които приложението разпознава като идващи от страни като Филипини (+62 831-9804-20716), Индонезия (+63 951 650 7962) и други Най-вероятно става дума за потребление на изкуствен интелект от основани в трети страни лица, които целят реализиране на контакт с жертвата, за приемане на достъп до данните в устройствата на жертвите, техните банкови сметки и персонални данни. Разговорът на родния език на набелязаните за цел в допълнение способства за възможностите за триумф на зложелателите.

Темата на най-новата сходна машинация е работа на „ мрачно “ и приемане на недекларирани доходи.

Всичко стартира с предложение за лесни приходи и съвсем никакви старания. Регламентът е да харесате няколко YouTube видеоклипа, като против всеки лайк ще получите известна сума по сметката си. Преди това би трябвало да се присъедините към група, в която се разпределят ежедневните задания и да предоставите своите данни – специалност, пол, възраст и банкова сметка, по която да се превеждат заработените средства. На първото равнище можете да спечелите най-много 10 лева от 5 видеоклипа дневно, само че би трябвало да инвестирате по 2 лева за приемането на връзка към всеки един от тях . Изглежда елементарно, тъй като от вас не се изисква даже да гледате видеата, а единствено да изпратите екранна фотография на своя лайк, с цел да докажете, че сте заслужили възнаграждението си.

На третия ден ви приканват да вдигнете равнището, като получавате право на 10 видеоклипа против двойна облага на лайк , само че би трябвало да си платите равнището. С всяко последващо равнище лайкът ви под видеоклип става все по-добре заплатен, само че това ви коства избрана сума, която прогресивно пораства. Стигате до равнище с заричане за стотици левове облаги дневно, само че откажете ли се на този стадий, следват закани и сумите секват, а когато извършите калкулация за приходите и разноските в този „ бизнес “, се оказвате в преразход.

„ Когато диалогът е с непознато лице, което не можете да идентифицирате, даже и да се показа с име или организация, която твърди, че съставлява, и изисква от вас да предоставите персонални данни – имена, местоживеене, работно място, специалност, заплата, ползи, както и документи, непосредствено ви желае пари или пробва да ви въвлече в противозаконни действия, в това число да работите „ на мрачно “, най-вероятно става дума за машинация “, изясни пред БНР Габриела Руменова, която е създател на онлайн платформата „ Ние, потребителите “.  Тя предложи хората да не се увличат по предложения за лесни облаги и недеклариран труд, защото даже и на де е машинация, сигурно нанася вреди на тях самите и на обществото като цяло.

При приемане на сходни известия никога не отговаряте, не следвайте изпратени от там връзки и незабавно блокирайте диалога . Тези хора са добре подготвени психолози и един път влезете ли в контакт с тях, има огромен риск незабелязано да ви увлекат и да ви склонят да извършите това, поради което са инициирали връзката, поучават още от „ Ние, потребителите “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР