Много са популярните митове за новороденото и младите майки често

...
Много са популярните митове за новороденото и младите майки често
Коментари Харесай

5 популярни мита за новороденото

Много са известните легенди за новороденото и младите майки постоянно се предават пред „ способени “ препоръки на майки, баби и приятелки. Затова не е ненужно да „ ревизират “ познанията си с поддръжката на науката.

Плюнчи се, тъй като зъбките пробиват

Не . Още от най-ранна възраст – на 2,5-3 месеца новороденото почва да се лигави. Процесът е обвързван с развиването на слюнчните жлези. По това време те стартират интензивно да създават слюнка, а механизмът на преглъщане не е модернизиран. Бебето се лигави щедро, само че това няма отношение към никненето на зъбите.

Киха настинало e

Кихавиците са един от признаците на остри респираторни болести. Новородените и кърмачетата обаче постоянно кихат без причина. Сухият въздух в стаята, попадането на власинки в носа или пък на кърма, до момента в който се оригва, образуването на корички от секретите в носа – това са аргументи за кихане. В тези случай от носа не излиза секрет. 
Съвет . Почистете нослето. Направете фитилче с диаметър към 0,5 см и към 3-4 см дълго. Може да го намокрите във физиологичен разтвор и да го пъхнете с въртеливо придвижване в нослето на бебето. Ако въздухът в стаята изсъхва, включете овлажнител.

Овлажнителите на въздуха оказват помощ, в случай че бебето е настинало

Наситеният с влага въздух се отразява добре на дихателната система като цяло, само че няма доказателства, че оказва помощ при простуда. Особено пък при бебетата.

Плачът развива белите дробове

Не е правилно. Още при раждането главните структури на белите дробове към този момент са завършени, а вдишването на първа глътка въздух ги разпростира. Така бебето стартира да диша. Ако е крепко и доносено, още от първите минути този развой е ефикасен – доставя нужния О2. Разбира се, развиването на белите дробове продължава съвсем до пубертета, само че то е генетично заложено.

Какво се случва в реалност? При рев бебето поема по-дълбоко въздух. Белите му дробове обаче не се нуждаят от сходна стимулация. По-скоро плачът е единственият метод то да моли за внимание, тъй като не се усеща удобно. Нещо повече. При рев се отделят хормони на стрес и се завърта цяла поредност неподходящи феномени, които засягат всички органи.

Най-добре проучени са реакциите от страна на храносмилателната система и на белия дроб. Вече се знае, че плачът нарушава апетита и постоянно провокира кашлица.

Още един теоретичен факт може да ви убеди незабавно да успокоите бебето – когато новороденото плаче, венозният оток на основния мозък се затруднява. В резултат на това вътречерепното налягане се покачва, а снабдяването на мозъка с О2 понижава.

Кърмачето не трябва да се носи на ръце

Напротив. Това е витално належащо за бебето. В утробата то е било гушнато и носено 24 часа в денонощие, тъй че от негова позиция „ полагащите му се “ 12 часа са извънредно незадоволителни. Това е фрапантно понижение, изяснява доктор Харви Крап в „ Най-щастливото дете “.Световноизвестният педиатър е експерт по детско развиване и е доцент по педиатрия в Медицинския университет USC в Лос Анджелис, Съединени американски щати. Повече от 30 година той преподава на хиляди родители -– от работещи майки до суперзвезди като Мадона, Мишел Пфайфър, Пиърс Броснан.

Съвет : Гушкайте бебето постоянно, когато можете. Осигурете му непосредствен контакт с вас. Носете го в слинг, с цел да е по-дълго до вас и да усеща ритъма на сърцето.

В ръцете на майка си бебето се учи да поддържа връзка, усеща се предпазено и обичано – нужда, която е генетично заложена. Тя понижава напрежението, подтиква както физическото, по този начин и психическото му развиване.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР