Много родители вярват, че ако не контролират изпълнението на домашните,

...
Много родители вярват, че ако не контролират изпълнението на домашните,
Коментари Харесай

3 причини да не помагате на детето си с домашните

Много родители имат вяра, че в случай че не управляват осъществяването на домашните, детето няма да научи материала. Но откриватели от университетите на Остин и Дюк (САЩ) потвърждават, че това не е по този начин.

Те събират данни в продължение 30 години за това по какъв начин присъединяване на родителите в процеса на учене въздейства върху оценките на децата им. Оказва се, че родителската помощ в началните класове е безполезна, а в междинното учебно заведение оказва негативно въздействие върху оценките на учениците.

Ето още няколко аргументи да не помагате на детето си с домашите:

1. Детето губи мотивация да учи

Според изследването колкото повече един родител оказва помощ на детето си с домашните, толкоз по-малко предпочитание за учене има то. Най-ниска мотивация имат тези възпитаници, чиито семейства им оказват помощ при всеки урок и даже вземат решение дилемите вместо тях.

За да сте в помощ на детето си, му помагайте, единствено в случай че ви помоли. Дори тогава не решавайте дилемите вместо него. Психологът Людмила Шетраноская поучава при такива обстановки да не го критикувате, а да се присъедините към страстите му. Проявете схващане, когато то се оплаче от скучния учебник, и му разкажете по какъв начин вие сте се справяли с ученето на обстоятелства и дати.

2. Детето се учи да не поема отговорност

Принуждавайки детето да учи, ако следите работата му и го наказвате за неприятните оценки, поемате отговорност за грешките му. Така детето няма по какъв начин да се научи да поема отговорност.

Според Людмила Петроновская този способ на образование е неверен, тъй като в живота на възрастните няма награди и санкции, а последствия от дейностите ни. Ако не работим качествено, ще бъдем уволнени. Ако ядем чипс, здравето ни ще се утежни.

Оставете детето ви да усети следствията от дейностите си. Забравило е да нарисува рисунка? Ще би трябвало да я направи, вместо да играе на компютъра. Не си е написало домашното си? Ще би трябвало единствено да даде пояснение на учителя.

3. Отношенията сред родител и дете се утежняват

Уроците са написани. Майката е прегракнала. Детето е оглушало. Съседите са научили урока. Кучето може да го споделя. Вместо надзор над дилемите, психолози поучават да се построи доверие сред родителя и детето. Четете на глас, обсъдете урока и намерете нови и забавни занимания.

Ако не приемате оценка, друга от шестица, се запитайте каква е повода за тези високи критерии. В едно семейство, където слабата оценка може да провокира скандал, детето често не усеща, че е обичано, без значение от триумфите и неуспехите му. Психологът Михаил Лобковски твърди, че ученето е задача за детето, а работата на родителите е да го обичат абсолютно.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР