Много производители планират ремонти, а това ще затвърди новия профил

...
Много производители планират ремонти, а това ще затвърди новия профил
Коментари Харесай

Двойно повече електроенергия е внесена в страната през януари

Много производители възнамеряват поправки, а това ще затвърди новия профил на България като чист вносител на ток

© Юлия Лазарова
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
България продължава да внася доста повече ток, в сравнение с изнася, демонстрират данните на " Електроенергийния систематичен оператор " (ЕСО). За интервала от началото на годината до 2 февруари страната ни е внесла 570 684 мВтч, което е със 108.21% повече в съпоставяне със същия интервал на м.г. От друга страна, износът на електрическа енергия спада с към 33.67% по отношение на януари 2019 година до 507 749 мВтч. Това демонстрира, че поради високите борсови цени у нас на фирмите им излиза по-евтино да купуват електрическа енергия от чужбина.

В същото време потреблението на електрическа енергия в страната се намалява с над 4.5%, което може да се изясни със доста по-топлия януари.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Кой по какъв начин работи

Данните на ЕСО демонстрират още, че през този интервал производството на електрическа енергия е паднало с малко над 15% по отношение на м.г., като доста от централите не работят на цялостни обороти. И през днешния ден да вземем за пример държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " работи с половината от мощността си.

Заради сухото време пък ВЕЦ-овете записват 47.48-процентов спад в производството. Този спад в производството на зелен ток не може да се компенсира макар, че вятърните и слънчеви централи регистрират към и над 50% растеж на активността си. Причината е, че Водноелектрическа централа са виновни за над две трети от ВЕИ силата в страната.

За възможен проблем поради сушата заговориха и от Асоциацията на търговците на електрическа енергия в България (АТЕБ). Председателят й Мартин Георгиев счита, че трайната липса на вода ще се отрази върху цените, защото силата от Водноелектрическа централа ще би трябвало да бъде заместена от различен, по-скъп източник.

Цените

Цената на електрическата енергия в сегмента " Ден напред " на Българската самостоятелна енергийна борса за през днешния ден 4 февруари е 43.25 евро/мВтч, като по-скъпо е само в Сърбия, където токът на пазара върви по 44.88 евро/мВтч. Най-евтино е в Германия и Франция, където електрическата енергия се продава за съвсем 28 евро/мВтч.

Цената в Гърция е 47.89 евро/мВтч, само че в южната ни съседка, както и в тази за Италия (40.09 евро/мВтч) са включени разнообразни такси, които в цените, посочени за останалите страни, не са.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР