Много платонични и романтични връзки са оказали огромно влияние върху

...
Много платонични и романтични връзки са оказали огромно влияние върху
Коментари Харесай

Неразделни в живота и безсмъртни в изкуството: Густав Климт и Емили Фльоге

Много платонични и сантиментални връзки са оказали голямо въздействие върху образците в изкуството. Такава е и тази на Густав Климт, майстора художник на придвижването Виенски сецесион, и Емили Фльоге, негова муза, довереница и сателит през целия му живот.

Тяхната история, пропита със пристрастеност, креативност и артистично съдействие, предлага взор към свят, в който любовта надвишава границите на живота и въодушевява безконечни шедьоври.

 Густав Климт iStock  Сградата Салон Сецесион във Виена, издигната през 1897 година

И до момента в който детайлностите за връзката им остават забулени в тайнственост, дълбокото влияние на тяхната обич върху живота и работата на Климт е неоспоримо.

В края на януари стана ясно, че считан за загубен шедьовър на Густав Климт е бил открит неотдавна и следва да се продаде на търг. Днес платното коства над 54 милиона $ . Представлява портрет на девойка Лизер, рисуван през 1917 година, който можете да видите във видеото от " Събуди се ".

Картината в миналото е принадлежала на еврейско семейство в Австрия и за последно е забелязана през 1925 година, след което следите ѝ се губят.

„ Никога не съм рисувал автопортрет. Аз се интересувам по-малко от себе си като обект за изобразяване, в сравнение с от другите хора, на първо място от дамите.  Няма нищо особено у мен. Аз съм художник, който рисува ден след ден, от заран до вечер... Който желае да знае нещо за мен, би трябвало деликатно да прегледа картините ми. “

Густав Климт и Емили Фльоге са неразделни години наред. Въпреки че по този начин и не е потвърдено, че сред тях двамата е имало сантиментални връзки, историята на тяхната (може би) платонична връзка продължава 27 години, до гибелта на художника.

Днес Густав Климт e емблематичен създател, чиито произведения разпознаваме незабавно и виждаме на всички места. За съвременниците си австриецът е бил още прочут коцкар. Той в никакъв случай не се е женил, само че се счита, че е станал татко на минимум 14 деца, от които е признал едвам 4. Живее с майка си до нейната гибел, която настава единствено три години преди неговата.

Изключително страсен и полово деен, въпреки че в никакъв случай не се дами, се приказва, че Густав е спал с всяка жена, която рисувал.

Въпреки многочислените връзки с моделите си, той твърди, че любовта на живота му е най-малката сестра на снаха му, стилната дизайнерка Емили Фльоге. Тя е и хипотетичната муза на шедьовъра на Климт " Целувката ".
                             

И по този начин, коя е Емили Фльоге и каква е нейната роля в живота на създателя?

Емили Фльоге е член на кръговете на виенската бохема и сполучлива бизнесдама. Заедно със сестра си ръководи фешън салон за висша мода, наименуван Schwestern Flöge ( " Сестрите Фльоге " ). Емили има по-бунтарски усет към модата, който стандартното общество не съумява да разбере по това време.

През 1891 година Хелене, по-голямата сестра на Емили, се дами за Ернст Климт, брата на Густав Климт. Когато Ернст умира през декември 1892 година, Густав става аставник на Хелене. По това време Емили е на 18 години и Густав става чест посетител в дома на родителите ѝ, прекарвайки лятото със семейство Фльоге на езерото Атерзее.

Салонът „ Сестрите Фльоге “ се трансформира гореща фешън точка за виенското общество. Със своя интериор, планиран от Йозеф Хофман и Коломан Мозер, той бързо става сполучлив бранд с богати клиенти, които се вълнуват от модерното във всичките му форми.

Много от клиентките му , като Соня Книпс, Хермине Галия и Евгения Примавеси, са били също покровителки на художника Густав Климт.

Като муза на Климт, Емили Фльоге изиграва основна роля в оформянето на неговата артистична визия. Нейният изумителен външен тип и характерно възприятие за жанр постоянно служат като ентусиазъм за емблематичните портрети на Климт. Те излъчват страст, грациозност и надълбоко поклонение пред женствената форма.

Отвъд артистичното си съдействие Климт и Фльоге споделят дълбока прочувствена връзка,изградена от взаимно почитание, интелектуално любознание и споделена обич към хубостта във всичките ѝ форми.

След 1891 година Климт стартира да изобразява Емили в доста от творбите си. Някои историци на изкуството даже имат вяра, че неговата най-известна картина „ Целувката “ (1907–08) демонстрира точно художника и Фльоге в любовен миг.

Климт рисува портрет на Емили, когато тя е на 28 години. Роклята ѝ е характерен образец за артистичното свободно облекло, радикална опция на рестриктивните мерки и корсетите на тогавашните тоалети.

Изглежда, че всичко сред Густав Климт и Емили Фльоге може да е почнало като въодушевление, само че е узряло в е интелектуално и прочувствено интимна, а освен физическа връзка.

Въпреки това Густав Климт и Емили Флоге в никакъв случай не заживяват дружно. Тяхната връзка се отличава с у сещане за независимост и самостоятелност и е необременена от публични конвенции или упования. Докато Климт остава прочут с любовните си случки, неговата трайна обвързаност към Емили е явна в нежната фамилиарност и прочувствената дълбочина на неговите портрети.

Климт умира от инсулт на 11 януари 1918 година Съобщава се, че последните му думи са били „ Вземете Емили “ . Тя наследява половината от имението на Климт, а другата половина остава за фамилията на художника.

След гибелта на Климт, салонът на сестрите Фльоге продължава да работи до 1938 година, когато затваря след анексирането на Австрия към Германския райх на 13 март 1938 година
                             

Емили в никакъв случай не се омъжва. Тя умира през 1952 година За страдание, в последните дни на Втората международна война къщата ѝ е опожарена, което унищожава освен сбирката ѝ от облекла, само че и скъпи предмети от имението на Густав Климт.

Днес споменът за обичта на Густав Климт и Емили Фльоге продължава да живее във безконечната хубост на творбите на художника. В последна сметка историята им припомня, че същинската обич не познава граници и че най-дълбоките връзки постоянно са тези, които не подлежат на пояснение и дефиниции.

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook  , последвайте ни в Instagram  , намерете ни в TikTok  .
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР