Много панаири съпътстваха приемането на социалния бюджет в парламента в

...
Много панаири съпътстваха приемането на социалния бюджет в парламента в
Коментари Харесай

Обезщетенията от НОИ остават замразени и догодина

Много панаири съпътстваха приемането на обществения бюджет в Народното събрание в последните два дни, само че напъните на опозицията не родиха изненади в параметрите му за 2020 година Обезщетенията, които идват от фондовете на Национален осигурителен институт, остават без смяна следващата година. Старите пенсии няма да се усилят сензитивно отвън 6.7% индексация от 1 юли. Минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст обаче още веднъж ще изпревари останалите и стремително ще се вдигне от 219.43 на 250 лева от средата на идната година. Добрата вест е, че осигурителната тежест също няма да пораства отвън нарастването на минималната заплата.

Максималният застрахователен приход остава 3000 лева за втора година, взеха решение дефинитивно депутатите. Минималният застрахователен предел за самоосигуряващите се ще бъде 610 лева Изключение още веднъж има единствено за земеделските и тютюнопроизводителите, които ще се обезпечават върху 420 лева Срещу това компенсацията за безработица остава най-малко 9 лева дневно и най-много 74.29 лева Обезщетението за развъждане на дете до 2-годишна възраст ще бъде 380 лева, макар че по принцип би следвало да е обвързано с минималната заплата, а тя от 1 януари става 610 лева След минималната пенсия това беше втората точка, по която в пленарната зала протекоха огромни разправии. Българска социалистическа партия искаше това обезщетение да стане 650 лева, а от " Воля " по-скромно упорстваха да е колкото минималната заплата. " Можем ли да насърчим раждаемостта с 650 лева? ", попита ги Румен Генов от ГЕРБ. Управляващите задържат парите за втората година от развъждането на дете, с цел да подтикват майките да се върнат по-бързо на работа. По този въпрос се изрече и общественият министър Деница Сачева, която следеше гласуването. Тя разгласи, че компенсацията остава такова до края на мандата през 2021 година

Ударното нарастване на минималната пенсия още веднъж ще задълбочи несъответствията в пенсионната система. За следващ път Българска социалистическа партия предложи да се преизчислят всички пенсии с осигурителния приход за 2016 година, с цел да напреднат малко старите пенсии. Движение за права и свободи още веднъж изиска осъвременяването да става от 1 януари, а не от средата само че годината с аргумента, че това ще помогне на възрастните хора да изкарат в по-малко ограничения зимата. ГЕРБ не одобри нито едното, нито другото, макар че концепцията на Движение за права и свободи не изисква непостижим запас. Така напълно умишлено ГЕРБ оставя забележителна част от възрастните българи под линията на беднотия (363 лева за 2020 г.), която публично се приема от държавното управление, само че му служи единствено да раздава мизерни коледни и великденски добавки. В същото време най-печеливши от ръководството на Бойко Борисов са хората с най-нисък принос в системата, които през годините са получили неведнъж по-голяма индексация върху пенсиите си от тези с по-голям застрахователен принос.

Болничните дефинитивно остават без смяна - първите три дни работодателят заплаща 70%, а от четвъртия се включва Национален осигурителен институт с 80%. В началото на идната година би трябвало да има единодушие за промени, защото работодателите бойкотират обществения разговор. 

ЦИРК

Популистките изхвърляния в пленарната зала едвам не доведоха до пердах във вторник вечерта. Група депутати от Българска социалистическа партия и " Атака " обсадиха трибуната и отхвърлиха да я изоставен. И тогава, а след това и през вчерашния ден, двете партии опитваха да наложат поименно гласоподаване за минималната пенсия, с цел да се види кой не желае тя да пораства с доста. Заради бурния скандал пленарното съвещание бе прекъснато, макар че по проект трябваше да се мине целият бюджет на Държавното публично обезпечаване. Вчерашното съвещание стартира оттова, където свърши предходната вечер - с депутата Спас Гърневски. В разправиите във вторник вечерта Гърневски извика " Червени отпадъци " на Българска социалистическа партия. На два председателски съвета обаче не се реализира единодушие той да бъде осъден с освен това от неодобрение. Гърневски се извини, че си е разрешил реплики, които не е трябвало да прави, само че се оплака, че е бил предизвикан.

КРЪГОМ

24 часа откакто бе назначена за обществен министър, Деница Сачева получи и първото искане за оставка. След среща с майките от " Системата ни убива " Веселин Марешки от " Воля " разгласи, че Бисер Петков би трябвало да се върне на поста. Във вторник Сачева получи 114 гласа " за " от 94 депутати на ГЕРБ, 19 депутати на " Обединени патриоти " и един самостоятелен. Против гласоподаваха 106 депутати от Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и самостоятелни. Трима от " Воля " се въздържаха. " Флагман " заяви, че точно изчезналите гласове на " Воля " са създали вероятен избора на Сачева, защото при изявленията в зала Андон Дончев от " Воля " разгласи, че не поддържат номинацията поради джендър идеологията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР