Много оцелели от най-мощното земетресение в Мароко от повече от

...
Много оцелели от най-мощното земетресение в Мароко от повече от
Коментари Харесай

Спасителите все още не са достигнали всички пострадали селища в Мароко

Много оживели от най-мощното земетресение в Мароко от повече от век остават в спонтанни убежища във вторник след четвърта нощ на открито, ка то спасителите към момента не са достигнали до отдалечени планински села , които претърпяха едни от най-големите разрушения, предава Ройтерс.

Броят на починалите от, което удари планините Високите Атласки планини късно в петък, възлиза на 2862 , като 2562 са ранени, само че тези числа наподобява евентуално ще се покачат.

Спасители от Испания, Англия и Катар оказват помощ на мароканските си сътрудници, до момента в който Италия, Белгия, Франция и Германия споделиха, че предложенията им за помощ към момента не са утвърдени.

Надеждите за намиране на оживели под руините избледняват, не на последно място тъй като доста от обичайните къщи от глинени тухли, които са постоянно срещани в планинските сел са сринати изцяло, без да оставят въздушни джобове.

Тъй като най-тежко засегнатият регион се намира в кръстосан, изолиран терен, картината във вторник беше неравномерна, като някои проведени палаткови лагери бяха основани и доставките бяха превозени по въздух, до момента в който на други места въобще не беше пристигнала помощ заради блокирани пътища от скали и пръст.

Епицентърът на земетресението е бил на към 72 км югозападно от Маракеш, където са развалени някои исторически здания в остарелия град, обект на международното културно завещание на ЮНЕСКО. Земетресението аргументи огромни вреди и на исторически значимата джамия Тинмел от 12-ти век .

По-модерните елементи на Маракеш значително останаха невредими, в това число място покрай летището, предопределено за срещи на МВФ и Световната банка, които би трябвало да се проведат идващия месец.

Мароко одобри оферти за помощ от Испания и Англия, които изпратиха експерти по търсене и избавяне с кучета, както и от Обединените арабски емирства и Катар. Алжир заяви, че е дал три самолета за превозване на избавителен личен състав и помощ.

Държавната телевизия сподели, че мароканското държавно управление може да одобри оферти за помощ от други страни по-късно.

Италия и Белгия се причислиха към Франция и Германия, като споделиха, че Мароко не е приело предложенията им да изпратят помощ.

Германия съобщи, че не счита решението за политическо, само че италианският външен министър Антонио Таяни сподели пред радиостанция Rtl, че Мароко е избрало да получава помощ единствено от страни, с които има близки връзки.
 Близо 2700 са към този момент жертвите на земетресението в Мароко
Близо 2700 са към този момент жертвите на земетресението в Мароко

Броят на ранените набъбна до над 2500 души
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР