Много от т.нар здравословни продукти съдържат опасни токсини”, твърди световноизвестният

...
Много от т.нар здравословни продукти съдържат опасни токсини”, твърди световноизвестният
Коментари Харесай

Диета без плодове и зеленчуци стана хит

" Много от т.нар здравословни артикули съдържат рискови токсини”, твърди световноизвестният кардиохирург от Съединени американски щати - доктор Стивън Гандри.

Биографията му е впечатляваща. Той е лекар на медицинските и на юридическите науки, ученик на Йейлския университет, получил е специфична премия в региона на биологията и обществената еволюция на индивида. Кардиолог и кардиохирург, доста години работи в Националния институт по здраве.

Изобретил е устройства, които предотвратяват гибелта на клетките при остри сърдечни пристъпи. Д-р Стивън Гандри е един от първите, почнал да организира интервенции по трансплантация на сърце на деца и е присадил най-вече детски сърца, написа zdrave.to.

Автор е на повече от 300 научни разработки, оповестени в рецензируеми списания по хирургия, имунология, генетика и хранене.

Към сегашния миг е приет специалист по хранене и безлектинова диета . Основател на Международния институт по сърце и бял дроб и на Център по възстановителна медицина. Автор е на бестселъра “Парадокс на растенията”, преведен на 25 езика. Д-р Гандри е персонален доктор на доста звезди: треньорът Тони Робинсън, акторът Алън Аркин, артистът и артист Ашер, доста американски предприемачи и политици.

Диетата на доктор Гандри допуска цялостен отвод от някои плодове, зеленчуци и артикули от житни растения. Това сигурно ще ви шокира, защото тъкмо тези артикули изрично са избрани за необикновено потребни. Диетолозите и експертите по здравословно хранене предлагат във всяко меню да има пресни зеленчуци, както и плодове, само че доктор Гандри изяснява, че някои от тях са нездравословни и даже могат да убият човек.

Второто название на диетата на доктор Гандри е безлектинова . Лектините са въглехидрато-свързващи протеини, които се намират в зеленчуците с червен цвят, в някои житни артикули, бобови и даже в млечните артикули, и са токсични за здравето на хората. В огромната си част лектините са огромни белтъчини, които се намират в растенията и са главното им “оръжие” в битката с хищните животни.

А човек получава своята рискова доза лектини, когато надлежно употребява избрани артикули. Основната заплаха от тези белтъчини е в това, че те свързват въглехидратите, оставяйки ги в клетката. Това наподобява на “лепкава хартия за мухи”: въглехидратните останки след преправка попадат в нея, свързват се и засядат в клетъчните стени. А това води до увеличение на тежестта, до замърсяване на организма, до възпалителни процеси, най-често в стомашно-чревния тракт.

Най-опасен е лектинът, който се съдържа в кората, семената, корените и листата на множеството зеленчуци, плодове, бобовите и житни артикули.

Мисията на лектина е да отбрани растенията от хищниците, в това число и от хората. Разликата е в това, че когато животните изядат такова растение, а по-късно усетят дискомфорт, те повече не го използват. Ако човек го изяде и почувства неразположение, той просто пие хапче и продължава да се храни по същия метод.

Въпреки това и ние, хората, имаме няколко стадия на отбрана от лектиновите белтъчини:

Първи стадий: носната лигавица и слюнката в устата са първата линия на отбрана, защото те съумяват да “улавят” лектините. Представете си, че сте изяли нещо пикантно или люто и внезапно ви потича носът. Това значи, че сте поели доза лектини, а слузта от носната лигавица се отделя, с цел да ви отбрани.

Втори стадий: стомашният сок преработва някои лектини, само че не всички.

Трети стадий: бактериите в устната празнина и в червата (част от вашия микробиом) дейно гълтам лектините, като не им разрешават да взаимодействат със стените на червата.

Четвърти и финален стадий: избрани чревни кафези отделят пласт слуз, която работи сходно на преграда - удържа растителните субстанции в червата, а захарите, намиращи се в слузта, всмукват лектините.

Учените от дълго време са стигнали до извода, че в основата на хроничните болести лежат възпалителните процеси в тях или в други органи. Д-р Гандри назовава лектините “ядивни врагове” и една от главните аргументи за пораждане на възпаления. И изяснява, че в случай че просто понижим тяхната приложимост (най-добре да се откажем напълно), може видимо да свалим килограми и да решим редица здравословни проблеми. Дискомфорт провокира така наречен синдром на пропускливите вътрешности. Когато лектините образуват “дупчици” в техните стени, през тях могат да обхванат отчасти непреработена храна, бактерии, вируси и отрови.

“Ако те съумеят да преодолеят личната отбрана, имунната система бие паника - споделя доктор Гандри. - Организмът потегля в офанзива, с цел да ги отблъсне и това води до възпаление”.

Признаците на пропускливи вътрешности са запек, диария, метеоризъм и отичане на корема. Когато лектинът се натрупа в организма, възпалението се трансформира в хронично и даже може да докара до автоимунно заболяване, като да вземем за пример, болест на Крон, цьолиакия, ревматоиден артрит, диабет, малоумие, оплешивяване, срив, анемия и даже синдром на хроничната отмалялост.

Д-р Гандри твърди, че всички тези заболявания са свързани с използването на храни, съдържащи лектини. “Като доктор в своята работа аз се позовавам на научни проучвания. В едно от тях взеха присъединяване 1000 души, 800 от които със фамилна история на автоимунни болести. Тези, които строго следваха диета без лектини, не демонстрираха признаци на инфектиране в продължение на три месеца”, споделя доктор Гандри.
Черен лист: неразрешени артикули с лектини:
• Зеленчуци: домати, краставици, пипер, бобови артикули, зелен боб, нахут, соя, тофу, тиквички.

• Рафинирана целулоза и захари: макаронени произведения, картофи, картофени чипсове, ориз, самун, тортили, сладкиши, бисквити, крекери, захар.

• Зърнени, в това число кълнове: овес, ръж, булгур, пълнозърнести артикули.

• Ядки и семки: тиквени, слънчокледови, кашу, фъстъци.
Бял лист: позволени потребни артикули:
• Зеленчуци: броколи, брюкселско зеле, цветно и белокочанно зеле, рукола, целина, моркови, лук, цвекло, артишок, аспержи, чесън, спанак, гъби.

• Риба и морски артикули: бяла риба, риба звук консервирана, аншоа, сьомга, омари, скариди, раци, миди, калмари, сардини, стриди.

• Месо: кокоше, гъше, щраусово, пъдпъдъче, агнешко, говеждо, свинско.

• Плодове: авокадо и всички типове горски плодове.

• Млечни артикули: мляко, сирене, сметана, краве масло.

• Ядки: макадамия, орехи, шамфъстък, кедрови ядки, кестени.

• Брашно: кокосово или бадемово.

• Масла: зехтин, кокосово, сусамово, от авокадо, от макадамия, от оризови трици.

• Заместители на захарта: стевия, ксилитол, инулин.

Както виждате, описът на потребните и позволени артикули по никакъв начин не е дребен. Преди да опитате новия вид хранене, значимо е да разберете, че въздействието на безлектиновата диета не е проучено до дъно, само че “коварността” от лектините от дълго време е потвърдена. Може би има смисъл, в случай че не напълно, то най-малко отчасти да премахнете от менюто си нездравословните артикул, да се откажете от сладкарските и макаронени произведения.

В началото трудът на доктор Гранди е бил доста подложен на критика, изключително от вегетарианците, които не се съмнявали в изгодата от зеленчуците, плодовете и бобовите артикули. Действително спазването на диета, без лектин значи отвод от доста напълно здравословни артикули. Но с набирането на известност на безлугеновата диета, скептицизмът бързо прераснал в интерес. Всъщност, не всичко е толкоз ужасно и изрично.

Д-р Гандри счита, че напълно не е наложително здравите хора да изключват от менюто си тези артикули, които съдържат доста лектини, каквито са доматите, патладжаните и фасулът. Просто е нужно да се подготвят вярно.

ВАЖНО:

1. Задължително изчиствайте растителната храна от кората и семената, тъй като в тях са съсредоточени запасите от лектин. Зеленчуците, изключително доматите, е желателно леко да се задушат.

2. Накисвайте бобовите артикули най-малко 12 часа преди да ги готвите, а по-късно ги гответе на мощен огън, защото слабият няма да отстрани лектините.

3. В “здравословния” кафяв ориз и в тъмния пълнозърнест самун се съдържа голямо количество лектини. Твърдата обвивка и кората на семената е предопределена за отбрана от хищници. Съответно в тях се съдържат най-много токсични белтъчини.

4. Кашу - това не са ядки, а семена и от тях е по-добре да се откажете. Наблягайте на орехите и макадамията - те са потребни.

5. Задължително консумирайте: маслини и зехтин, листни зеленчуци (зеле и спанак), кръстоцветни зеленчуци (цветно зеле, броколи, брюкселско зеле), авокадо, горски плодове.

В книгата “Парадокс на дълголетието” Стивън Гандри потвърждава, че старческите заболявания и общата отпадналост на напреднала възраст не са наложителни. Единственото, което ще ни се случи в старостта, това е гибелта, а всичко останало - продължителността и качеството на живот до края на дните ни зависи от милионите населяващи ни бактерии. Ако се научим да се грижим добре за тях, те ще ни се отплатят за това и на напреднала възраст отново ще сме млади, дейни и цялостни със сили.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР