Много от приложенията, които събират данни за местонахождението ни, реално

...
Коментари Харесай

Как да озаптим приложенията, които събират локационни данни


Много от приложенията, които събират данни за местонахождението ни, действително не се нуждаят от тази информация (снимка: CC0 Public Domain)

Приложенията, които инсталираме на своя смарт телефон, изискват позволения и права на достъп, с цел да действат вярно. Например, значимо е приложението за времето да има достъп до местоположението, с цел да ни каже вярната прогноза. Но има приложения, които ненужно се интересуват от това къде се намираме и къде се движим – тези данни просто не са им нужни.
още по темата
Това е проблем с възходяща значителност, тъй като има от ден на ден доказателства, че локационните данни на потребителите са огромен бизнес – и то не за самите основатели на любопитните приложения, а за така наречен трети страни.

Въпросните “трети страни ” събират огромни количества данни за местонахождението от милиони консуматори, с цел да обрисуват трендове. После тези трендове се продават на други бизнеси. Например, огромните хипермаркети дефинират цените си на база сходна информация (не само), имотният пазар също се въздейства от нея.

Можем с ръка на сърце да кажем, че множеството ни приложения действително нямат потребност от локационните ни данни, с цел да работят добре. Защо му е на приложението за позвъняване да знае къде се намираме? То не се нуждае от достъп до нашето местонахождение, с цел да работи вярно. Същото важи и за други приложения.

Ако не желаем да „ храним “ бизнеса с локационни данни, можем да поограничим приложенията, които се интересуват от местонахождението ни. Ето няколко елементарни стъпки за инспекцията на приложения, които имат достъп до местоположението:
На телефона си с Android отворете „ Настройки “; Превъртете надолу и докоснете опцията за местоположение; Натиснете опцията Разрешения за местонахождение на приложението.
Тук ще можете да видите всички приложения, които имат позволение за потребление на данни за местонахождение. Можете да докоснете всяко от приложенията и да деактивирате достъпа, в случай че желаете.

Като опция можете също да оставите опция приложенията да употребяват достъпа до местонахождение единствено тогава, когато са дейни. Това може да се приложи даже за приложения за карти и навигация.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР