Много от нас усещат, че цените на и на горива,

...
Много от нас усещат, че цените на и на горива,
Коментари Харесай

Най-близките говеда до жълтите павета: Специален репортаж на Стоян Георгиев

Много от нас усещат, че цените на и на горива, и на енергоносители са доста по-ниски от предходната година. Но това не се отразява на цените на стоките в магазина. От друга страна - изкупните цени към производителите понижават, а в магазина се усилват.

„ Служа на бюрократите повече, в сравнение с животните, които отглеждам “, споделя млад фермер пред нашия екип. Защо хората, които създават месо и мляко към този момент за изчезващ тип. Защо стачкуват? История за едно семейство, което отглежда биволи на 15 км от жълтите павета, споделя Стоян Георгиев.

Вижте какви са техните претенции

Отглеждат биволи, коне и птици, както и едни от не многото останали екземпляри на изчезващата порода софийска овца - присъща с белия си нос.

Добитъкът на Елина и Раде живее на по-малко от 15 км по права линия от постройката на Народното събрание в центъра на София. А без подозрение това най-близко живеещото до жълтите павета стадо говеда.

Снимка: bTV

„ Ние имаме дребна биволовъдна плантация в Казичене. Около 37-38 животни са в нея. Преди 4 години я създадохме. За 2-3 години се поразраснахме. След това направихме мобилна мандра, в която от една година преработваме и продаваме подготвен артикул. Суровото мляко го преработваме на сирене и кисело мляко и това продаваме в нашата дребна мини мандра “, споделя Раде Младенов.

Раде с изключение на земеделец е и ветеринар. Познава хората, които отглеждат животни. И споделя, че отглеждането на животни умира. 

Снимка: bTV

Успешният бизнес модел на Раде и Елина се дължи на няколко фактора - те преработват млякото сами, продава го непосредствено, без прекупвачи.

„ Предимството е, че успяхме да създадем мандрата и преимуществото е, че сме покрай огромния град “, изяснява земеделецът.

Фермата в Казичене е по-скоро изключение от правилото. Защото е дребна, екзотична и градска.

Димитър Шопов отглежда 650 крави в Добричка област, създават сред 5 и 7 тона мляко дневно и споделя, че секторът е пред колапс. Затова на следващия ден ще стачкува в София.

Правителството отпусна и 63 милиона лв. спомагателни средства за поддръжка и обезщетения за земеделските производители

„ Увеличават условията, субсидирането понижава. Примерно на животно дотацията, която беше 190 лв. я понижиха на 70 лв. тази година. Виждате, че вносът от Украйна продължава. Цените в земеделието се сринаха, до момента в който на горивата отиват нагоре, електрическата силата също е нагоре. Сега слушам, че от първи понижат и изкупните цени на млеката. Не виждам на какво съображение, защото цените в магазините не са спаднали. Да не споделям, че се усилват. Миналата година цените се сринаха до 75 ст. на литър мляко. Което е унищожително. Много фермери банкрутираха. При нас най-малко 4-5 ферми завършиха. И не престават да продават животни да се продават. Млади хора не гледат. Много е мъчно. На ръба на оцеляването сме просто “, съобщи Димитър Шопов.

Климатът също способства за по-малкото добиви на фураж. Димитър отглежда фуража си самичък.

Земеделците подписаха меморандум с държавното управление

„ И времето в случай че е по този начин - в понеделник го дават 17-18 градуса. Още една година и земеделците ще банкрутират. Най-много до есента. Миналата година беше доста сложна в земеделието. С добивите не мога да си платя единствено торта, която съм вложил. Изкарал съм 120-130 кг царевица от декар и толкоз слънчоглед. Просто обстановката е трагична. Аз не мога да работя до безпределно на загуба. Ще станем вносители на месо, на млечни артикули, на всичко. То дори сме такива към този момент “, изяснява Димитър.

Раде споделя, че бюрокрацията е една от огромните аргументи за очистване на отглеждането на животни. За да е постоянен един човек, който гледа животни - би трябвало да служи повече на служителите, в сравнение с кравите си.

Снимка: bTV

Младите фермери имат вяра, че обикновено е бюрокрацията да служи на производителите, а не противоположното.

Нови условия компаниите да са най-малко на километър и половина от обитаемо място ще ликвидира още животновъди, предизвестява Ради.

Без прекупвачи, със лична мини мандра, с най-благоприятен размер, без да наемат служащи, с реклама в обществените мрежи и директни продажби Раде и Елина са по-скоро изключение от правилото. Имат сполучлива плантация.

Това демонстрира, че даже гледането на биволи и овце върви по-добре в столицата, в сравнение с село.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР