Много от кризите, които се засилиха през 2022 година, ще

...
Много от кризите, които се засилиха през 2022 година, ще
Коментари Харесай

Проф. Димитър Иванов: Ние сме пред период на радикално реконструиране на глобалната икономика

" Много от рецесиите, които се ускориха през 2022 година, ще продължат и през новата година. Евтината работна ръка, евтината сила, евтините заеми - всичко това стартира да се обръща. Очертава се една мъчителна година за всички хора ". 

 

Това сподели пред БНР проф. Димитър Иванов, макроикономист. 

И припомни прогноза на Международния валутен фонд, че 2023 година ще бъде потресаващо сложна. 

 

" Миналата година ни докара три световни шока - геополитически, потрес за суровините и потрес от загубата на макроикономическа непоклатимост. Всичко ще зависи от това по какъв начин ще се развиват решенията по отношение на тези три шока. В кратковременен проект моят отговор е тъмен. Голяма част от света през тази година ще бъде в криза. На редица места икономическата уязвимост може да утежни геополитическите опасности ". 

 

Годината на избори, която ни следва, в допълнение ще ускори отрицателния резултат в икономическото развиване на страната ни, акцентира макроикономистът: 

" Корабът на България продължава да е в бурни води без ясна посока накъде вървим. Особено в този свръхдинамичен свят. Основните стопански опасности пред българската стопанска система са тези, пред които е изправен целият свят - на фона на наложените наказания на Русия, другите търговски и други бариери на Китай, прогресиращото разделяне и рационализация на света, разчупването на досегашните търговски блокове. Всичко това ще докара до по-големи фискални дефицити, по-голям дълг, по-висока инфлация. Рискът от криза през 2023 година се ускорява за редица страни, в това число и за българската стопанска система. Това идва заради среда на влошени фундаментални индикатори, финансово стягане и повишение на лихвените проценти ".

 

В предаването " 12+3 " проф. Иванов уточни, че инфлацията ще попречи на повишението на заетостта в стопанската система, а рецесията ще съвпадне с утежняване на корпоративните облаги на фирмите и на логиката на психиката на вложителите. А евентуално за дребните и междинни предприятия ще настъпват сложни времена. 

 

Според него дългът на страната ни е прекомерно рисков, защото възходящите равнища на обслужване на новия дълг, който в този момент вземаме, ще допринесат в допълнение за фискалните провокации пред страната ни. 

 

" Сега има увеличение на лихвените проценти, което ще има отрицателно влияние върху бюджетния недостиг на страната ни. Ще изисква или нарастване на налозите, или понижаване на разноските. Новите заеми и дългът, който би трябвало да бъде отложен или рефинансиран, по тях ще би трябвало да се заплащат новите настоящи пазарни лихвени проценти. Всичко това няма по какъв начин да не утежни икономическото ни развиване и макроикономическата ни непоклатимост ". 

 

По думите му - от финансова позиция България не е подготвена за влизане в еврозоната, от политическа - всичко зависи от политиката на ЕЦБ, на Европейска комисия. 

 

" Това ще сътвори компликации на фона на извънредно комплицираната 2023 година, в която единственото несъмнено нещо ще бъде голямата неустановеност във вътрешен и във външен проект ". 

 

Препоръката на макроикономиста към семействата и към дребните бизнеси е да фиксират контрактуваните лихвени проценти по своите заеми с оглед понижаване на риска от идните покачвания на лихвения %. 

 

" Златото би трябвало да стане наложителен детайл в спестяващия портфейл на всекиго... Трябва да се внимава с кредитната задлъжнялост. Намираме се пред интервал на коренно реконструиране на цялата световна стопанска система. Следващите три години ще бъдат извънредно съществени ". 

Важно съгласно него е България да стабилизира вътрешната си политическа система и да има висококомпетентно, отговорно, национално държавно управление. 

" България да възвърне макроикономическата си непоклатимост ". 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР