Много от хората с ниски пенсии се загубиха във формите

...
Много от хората с ниски пенсии се загубиха във формите
Коментари Харесай

Помощите "Сачева" объркаха пенсионерите

Много от хората с ниски пенсии се " изгубиха " във формите на държавно подкрепяне поради ковид-кризата. В последните месеци общественият министър Деница Сачева интензивно популяризира поддръжката с пари и в натура - с хранителни пакети, само че явно осведомителната акция куца, тъй като пенсионерите всеобщо се оплакват по конгреси и пред медии, че не схващат какви са процедурите.

Хиляди пенсионери бяха неприятно сюрпризирани, че към априлските пенсии не е добавена сумата от 120 лв., която беше обещана от страната като еднократна помощ за хранителни артикули, заяви тази заран кореспондентът на БНР в Благоевград. Оказа се също, че множеството пенсионери не знаят, че не всички имат право на тази помощ. Оснен това не са разбрали, че 120-те лева се изплащат от териториалните поделения към Агенцията за обществено подкрепяне, и търсят информация от Национален осигурителен институт.

 

Изплащането на добавката от 120 лв. стартира на  19 април и би трябвало да завърши в понеделник, 26 април. Право на тази еднократна помощ имат единствено хората, чиято пенсия попада в диапазона 300.01 -  369 лв.. Става дума за 392 хиляди души, като концепцията е с парите те да си напазаруват в допълнение самун, мляко, месо и т.н. В същото време има още по-голяма група пенсионери, които получават под 300 лв. месечно. За тях поддръжката е друга - под формата на " хранителни пакети ". От общественото министерство настояват, че 480 000 души са се възползвали от въпросната помощ в натура.

Преди време Сачева даде много мъгляво пояснение за логиката на това разделяне: " И двете групи са под линията на беднотия, само че първата получи единствено 5% повдигане на пенсиите от Нова година, а за втората, с най-ниските приходи, нарастването е с 20 %. Затова за тези с пенсии oт 300.01 дo 369 лева. cмe прeдвидили eднoкрaтнo 120 лева "

Накратко, паричната отплата е за тези, които живеят под линията на беднотия, само че не са от хората с огромното нарастване на минималната пенсия. Разделителната линия е тъкмо 300 лв. и 1 стотинка разлика се оказва съкрушително значима за начина на подкрепяне -  има значение дали човек получава 300 лв. или 300.01 лева. Получава се абсурд обаче - колкото и стремително да са им увеличени пенсиите, хората със суми до 300 лева не са по-богати от тези с по-големи пенсии, само че за тях няма пари за храна. Освен това има значително пенсионери, които са на " ръба " и не се класират за 120-те лв. - да вземем за пример пенсията е била 298 лева до Нова година, а след след 1 януари се е нараснала с 2 лв. до 300.00 лв.. Това значи, че не се поставя еднократната паррична добавка 

 

НАСОКИ

Помощта от 120-те лв. се се изплаща от Агенцията за coциaлнo пoдпoмaгaнe (АСП). Парите се превеждат по банковата сметка, по която се получават и пенсиите, а в случай че човек не употребява услугите на банка - би трябвало да си вземе сумата от съответния пощенски клон, откъдето си взима пенсията.

Ако някой не получи помощта в пощенската станция, от която нормално взима пенсията си, би трябвало да се обърне към Дирекция „ Социално подкрепяне “ по местоживеене - за уточняване на настоящия му адрес, след което ще бъде включен в описите, обясниха от АСП.

" Важно е да се означи, че жителите не би трябвало да подават заявки. Автоматично това ще бъде осъществено и служебно от чиновниците на Агенцията за обществено подкрепяне ", посочи Румяна Петкова, изпълнителен шеф на организацията.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР