Много малко вероятно е през лятото да бъдат затваряни заведенията

...
Много малко вероятно е през лятото да бъдат затваряни заведенията
Коментари Харесай

Блага“ вест: Новите Covid мутации прескачат ваксините

Много малко евентуално е през лятото да бъдат затваряни заведенията поради увеличението на броя на заболелите от ковид у нас. Това предвижда основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев пред Би Ти Ви.

Той подсети, че първоначално маските ще станат наложителни в лечебните заведения, ДКЦ-тата, обществените домове и пред кабинетите на общопрактикуващите лекари. Това са места, в които се събират заболели хора и е по-вероятно да срещнем вируса, изясни епидемиологът.

В магазините и градския превоз маски още веднъж ще се изискват на идващ стадий, в случай че се постанова, добави доцент Кунчев.

" Малко над две трети от българите са се срещали с Covid-19, в случай че съберем преболедувалите, ваксинираните и скритата заболеваемост. Но новите разновидности имат опция да заобиколят този имунитет “, предизвести основният държавен здравен контрольор.

По думите му в страната ни има налични всички позволени ваксини против вируса. Интересът към тях се завръща. Повечето хора си слагат първа или втора бустерна доза.

Най-лошият вид е наесен да се появи радикално друг вариант, само че нямам доверие това да се случи, разяснява доцент Кунчев. Той добави, че се вършат опити са основаване на ваксина против варианта " Омикрон ", само че казусът е, че той непрестанно мутира.

Нови 1021 болни от Covid-19 за последното денонощие у нас

Новите случаи на ковид у нас са 1021 за последното денонощие. Те са открити при направени 5586 проби. Така малко над 18 на 100 от всички проби са позитивни. Това демонстрират данните от Единия информативен портал.

Над 62 на 100 от новозаболелите не са били имунизирани.

Най-много нови случаи са регистрирани в София - 279, както и в областите Варна (100) и Бургас (102). В останалите области на страната новите случаи са двуцифрени цифри като се изключи Разград (2), Видин (7) и Шумен (7).

Двама души са умряли от ковид за миналото денонощие, като единият от тях не е бил имунизиран.

Към момента дейните случаи в страната са 10 457. От тях 493-ма болни се лекуват в лечебни заведения, като 39 са в интензивни отделения.

Излекуваните през последното денонощие са 376.

Продължава да се усилва броят на поставените дози с ваксини, като през миналото денонощие те са 3644.

Така от началото на акцията са сложени общо 4 432 086. От тях 2 062 836 са със приключен имунизационен цикъл. С първа бустерна доза са 786 145 българи, а с втори бустер - 13 978.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР