Много избори от различно естество се състояха в Обединеното кралство

...
Много избори от различно естество се състояха в Обединеното кралство
Коментари Харесай

Дънкан Мороу: При мнозинство на националистите от "Шин Фейн" в Стормонт промяната ще е символична



Много избори от друго естество се състояха в Обединеното кралство в четвъртък, 5 май. В Англия, Уелс и Шотландия хората гласоподаваха за локални органи на властта, от чието ръководство зависи всекидневният им живот, а той нараства с всеки минал ден. Този факт и поредицата кавги към ръководещите консерватори повлияха на вота и торите изгубиха съвсем 500 общински места.

Много по-интересни обаче наподобяват изборите за парламент на Северна Ирландия. Крайните резултати там още не са известни, само че анкетите демонстрираха, че националистите от " Шин Фейн ", които проповядват концепцията за обединена Ирландия, могат за първи път да станат най-представената партия в Белфаст. Политическите наблюдаващи дефинираха това като " сеизмична прогноза ", предвещаваща сложни дни за Борис Джонсън в политиката му в провинцията.

Събеседник по тематиката в предаването " Събота 150 " е професорът по политология Дънкан Мороу от Ълстърския университет в Белфаст.

Все още сме в очакване на окончателните резултати от изборите за парламент на Северна Ирландия, въпреки че картината наподобява удостоверява прогнозата, че националистическата партия " Шин Фейн " ще бъде най-голямата в Стормонт. Ако това в действителност стане, какво би означавало за северноирландската политика? Какво можем да чакаме?

Ако те станат най-голямата партия, смяната ще е по-скоро алегорична, в сравнение с действителна. Символиката обаче е доста огромна, тъй като " Шин Фейн " съществува, с цел да няма Северна Ирландия. А в този момент е на път да стане невиждано най-голямата северноирландска партия. За юнионистите това е изключително мъчно за преглъщане. От друга страна, националистите ще би трябвало да не престават да работят с останалите партии, тъй като към момента няма болшинство за обединена Ирландия. Но те несъмнено виждат огромен прогрес в тази посока.

Знаем, в действителност, че две са нещата, които ще се трансформират при " Шин Фейн " . Първото е, че ще бъде мъчно на английския министър председател Борис Джонсън да предоговори Протокола за Северна Ирландия, който не се харесва на юнионистите. И второто, за което към този момент споменахте - обединеното на Република Ирландия и Северна Ирландия.

Ако Борис Джонсън се опита да предоговори Протокола, към този момент ще би трябвало да го прави срещу волята на болшинството в Северна Ирландия. Това е още един аспект в цялата трудност на казуса. По другия въпрос - мисля, че не сме подготвени за Обединена Ирландия. Очевидно обаче следва огромна полемика по въпроса и за нея евентуално ще са нужни години, а не месеци. Процесът обаче стартира и на Борис Джонсън ще му бъде доста мъчно да резервира целостта на Обединеното кралство.

Самата партия " Шин Фейн " споделя, че това не е първа точка в дневния ѝ ред и въпреки всичко до каква степен е реалистично това обединяване, тъй като доколкото знам процедурата е комплицирана?

За да се стигне до обединена Ирландия, чисто механически е належащо да има болшинство. За момента " Шин Фейн " няма такова. Трябва още доста да работят. Това, което обаче е ясно, е, че изключително след Брекзит има придвижване в тази посока, което допуска и повече благоприятни условия. За момента третата по величина партия - " Алианс ", не поддържа референдум за самостоятелност, тъй че е малко евентуално да се организира подобен скоро. За " Шин Фейн " обаче концепцията за обединяване е значима също, тъй като партията се бори на избори и в другата част на остров Ирландия и напъните ѝ да завоюва и на север, и на юг получават подтик.

Демократичната юнионистка партия съобщи, че няма да взе участие в бъдещо държавно управление, в случай че не се отстрани Протоколът за Северна Ирландия. Не значи ли това поредна политическа рецесия в Северна Ирландия?

Така е. Мисля, че ще имаме компликации през първите месеци. Не е ясно по кое време тъкмо ще приключат пазарлъците и в случай че това не стане до 6 месеца, по закон би трябвало да бъдат извършени нови избори. В момента Демократичната юнионистка партия има запаси към присъединяване в държавно управление с " Шин Фейн ", още повече в случай че " Шин Фейн " е най-голямата партия. Разбира се, това не е нещо ново в Северна Ирландия, само че всяка поредна рецесия е евентуална опасност за цялата система.

След изборите министър председателят Борис Джонсън бе запитан дали е подготвен да работи с " Шин Фейн " за действието на Протокола за Северна Ирландия. Ето какво отговори Джонсън:

Най-важното нещо е, че ние продължаваме да поддържаме салдото в Споразумението от Разпети петък на всички общности в Северна Ирландия. Каквито и договорености да реализираме, те би трябвало да имат поддръжката на цялата общественост, това е концепцията на Споразумението от Разпети петък и към това ще се стреми държавното управление.

Проф. Мороу, к ак ще коментирате думите на английския министър председател?

Много е мъчно, тъй като в случай че се отстрани Протоколът, ще би трябвало да има твърда граница на остров Ирландия, с което никой различен не е склонен. Въпросът не е в правилото дали да има съглашение. Проблемът произтича от това, че форматът на Брекзит, който английското държавно управление избра, на процедура отстрани всички останали по-меки вероятни форми от масата за договаряния. Същността на казуса не е правилото, че е нужна поддръжката на всички общности тук, а какво предложение може да бъде направено, с цел да има късмет да бъде получена такава поддръжка. Досега никой не е направил такова взаимноизгодно предложение. Ето за какво имаме и Протокола за Северна Ирландия.

Не по-малко значими избори се организираха в Англия, Уелс и Шотландия за локални органи на властта. Те съставляват тест за това какво считат хората за ръководещите консерватори и персонално за премиера Борис Джонсън след доста събития, множеството от които скандални, като се стартира от използването на Брекзит, битката с пандемията от Ковид-19, свадите с непозволено лобиране, нарушаването на закона на " Даунинг стрийт " със събирания по време на локдаун и се завърши с непрекъснатото увеличение на разноските за прехрана.
Картината от тези локални избори демонстрира, че ръководещите консерватори губят почва. Те изгубиха основни общини в Лондон за сметка на лейбъристите. Опозицията обаче не се показа кой знае какъв брой по-добре в останалите елементи на Англия. Значително усъвършенстване означиха най-много либералдемократите и Зелената партия. Дори Борис Джонсън призна, до момента в който ставаха ясни резултатите, че торите имаха тежка вечер.

Политическият анализатор на ББС Роб Уотсън съобщи, резултатите към този момент демонстрират, че гласоподавателите са ядосани на Борис Джонсън и на консерваторите, само че към момента не са влюбени в Киър Стармър и лейбъристите.

Това в действителност е доста тъкмо казано, тъй като въпреки и да изгубиха доста общински места, консерваторите не престават да са водеща мощ, на която обаче гласоподавателите дават ясно да се разбере, че по този начин не може да продължава повече. В същото време те не виждат изключително ясна опция в лицето на лейбъристите, най-много по евентуално най-наболелия въпрос сега - енергийната рецесия и поскъпващите разноски за прехрана.

Нека въпреки всичко не забравяме, че локалните избори не са парламентарни избори. Политическите наблюдаващи въпреки всичко считат, че на основата на резултатите от локалните избори може да се направи една позитивна констатация за лейбъристите и тя е, че има наклонност на възобновление на партията след злополуката на последните общи избори през 2019 година и в случай че на идващите тя успее да завоюва малко повече гласове от консерваторите, не би имала проблем да ги изолира от властта. Защото благодарение на някоя от останалите партии в Народното събрание, които също усъвършенстват представянето си, лейбъристите биха могли да образуват една изцяло работеща коалиция.

Някои изборни специалисти даже пресметнаха, в случай че в четвъртък бяха извършени общи избори, лейъристите щяха да получат 35 % от гласовете, а торите - 30. Но не би трябвало безусловно да се прави връзка сред локални и парламентарни избори, тъй като настройката на електората в двата случая може да бъде напълно друга.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР