Много хора все още редовно носят маски заради циркулиращи вируси,

...
Много хора все още редовно носят маски заради циркулиращи вируси,
Коментари Харесай

Разработиха маска за проверка на здравословното състояние чрез анализ на дъха

Много хора към момента постоянно носят маски поради циркулиращи вируси, дихателни проблеми или замърсяване на въздуха. Водени от тази концепция, учени от Съединени американски щати са създали маска, която ревизира здравословното положение на носещия я човек, като проучва дъха му, оповестява уеб сайтът Ню атлас, базирайки се на обява в сп. " Сайънс ".

Създадена от професор Вей Гао и сътрудниците му от Калифорнийския софтуерен институт, маската EBCare (Exhaled Breath Condensate) е предопределена за наблюдаване на респираторни болести, в това число ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест), астма и инфекции след КОВИД-19. Според разработчиците й тя може да откри и редица спомагателни приложения.

За разлика от други сходни " умни " артикули за наблюдаване на здравето, новата маска не наблюдава характерности като скорост, температура или влажността на дишането на носещия я човек. Вместо това тя се концентрира върху идентифицирането на " издайнически " химикали в издишания въздух, предоставяйки данни за равнищата на тези биомаркери.

Когато потребителят издишва, влажният му мирис се охлажда посредством интегрирана система. В резултат на това водните капки в дъха се кондензират в течна форма.

Течността по-късно се изтегля в серия от микрофлуидни канали, които я придвижват надолу към контейнер. Намиращите се в него датчици проучват течността, като всеки е надъхан да открива избран химикал. Сензорните данни се предават безжично към приложение на смарт телефона на потребителя, което демонстрира резултатите в действително време.

В проби с пациенти с астма и ХОББ маската EBCare тъкмо открива равнищата на издишания нитрит - съединяване, обвързвано с инфектиране на дихателните пътища. Тя също по този начин сполучливо мери равнищата на издишания амоний, съответстващи на тези на уреята в кръвта, чиито нараснали равнища са знак за проблеми с бъбреците.

Маската също така е в положение да откри с акуратност равнищата на алкохол в кръвта посредством издишания въздух, което допуска, че тя може да се употребява като по-евтина опция на електронните дрегери. 

" Тези първични изследвания съставляват доказателство на идея. Искаме да разтеглим технологията, с цел да включим разнообразни маркери, свързани с разнообразни здравословни положения. Това е основа за основаването на маска, която действа като гъвкава обща платформа за мониторинг на здравето ", споделят откривателите. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР