Много хора не осъзнават, че преговорите не зависят само изреченото.

...
Много хора не осъзнават, че преговорите не зависят само изреченото.
Коментари Харесай

3 тайни на езика на тялото при важни разговори

Много хора не осъзнават, че договарянията не зависят единствено изреченото. Всъщност, доста по-голямо количество скъпа информация се крие в жестовете и израженията на участниците в тях. Експертите ни споделят, че езикът на тялото предопределя над 90% от усещането, което си сътворяваме за другите, и има повече тежест от думите, които те употребяват.

С това мислено ви предлагаме три не толкоз явни „ изречения ” от езика на тялото, за които би трябвало да следите и които може да ви оказват помощ да постигнете превъзходство във всички договаряния.

1. Зениците

Казано е, че очите са прозорците към душата и това е доста правилно при договаряния. Може да научите доста за прочувственото положение на събеседника, като наблюдавате размера на зениците му. Според експертите, когато хората са заинтригувани или утвърждават нещо, зениците им несъзнателно се уголемяват. Ако индивидът против нас се е „ затворил ” или няма интерес, те се свиват. Ако видите това, е време да измененията посоката на диалога и да опитате нещо ново. Ако зениците остават разширени, евентуално е пристигнал моментът да сключите договорката.

2. Ръцете

Когато хората опират пръстите на двете си ръце едни в други – като при молитва, само че с раздалечени длани, това значи, че се усещат мощни и самоуверени. Този жест обаче е нож с две остриета – от време на време той показва не просто убеденост, а надменност или пренебрежителност. Затова не прекалявайте с използването му при договаряния. Ако желаете да покажете мощ, направете го, само че го избягвайте, в случай че се пробвате да спечелите нечие доверие или да разговаряте на равна нога.

3. Докосването

Помните ли трите маймунки от японската сентенция, които не виждат, не чуват и не приказват зло? Обикновено ги изобразяват, като закриват очите, ушите и устата си с ръце. Следващият път, когато преговаряте, се сетете за тези маймунки, тъй като когато събеседникът ви направи сходен жест – бързо допиране на устата, окото, носа или ухото – той или тя евентуално се пробва да ви измами (или не е уверен в това, което казва). Когато хората вършат тези жестове по-продължително – от време на време даже с цялата длан – това значи, че считат, че ги лъжете или най-малко че не сте изцяло откровени с тях.

Тези три елементарни сигнала ще ви оказват помощ да постигнете доста преимущество идващия път, когато водите значим настоятелен диалог.

Джон Трийс, сп. „ Инк ”

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР