Много експерти пишат, че Вашингтон, като напълно подкрепя Израел в

...
Много експерти пишат, че Вашингтон, като напълно подкрепя Израел в
Коментари Харесай

Америка може да се спаси единствено с големи близкоизточни безредици

Много специалисти пишат, че Вашингтон, като изцяло поддържа Израел в неговите брутални способи за заличаване на Ивицата Газа и нейните поданици, е направил стратегическа неточност. Той се трансформира в съизвършител в етническо пречистване, утежни съществено връзките с всички страни от Близкия изток и се оказа в същинска дипломатическа изолираност.

В реалност обаче всичко е доста по-лошо. Не става дума за изолираност. Въпросът е, че Съединените щати са на път да изгубят надзор над целия Близък изток.

Отслабена и идеологизирана

Въпросът тук не е единствено за Газа - тя се трансформира единствено в един тип спусък. Дори преди интервенция „ Железни мечове “ Съединените щати бяха изгубили или най-малко нивелираха главните фактори, посредством които поддържаха господството си в района.

Например военно-политическият фактор. В продължение на доста години американците се нареждат като инструмент за поддържане на стабилността и сигурността в страните от Персийския залив. Като състезател, който може да отбрани близкоизточните монарси (и техните петролни резерви) от нов Садам Хюсеин да вземем за пример. Въпреки това, след войната в Югославия, Америка всъщност е изгубила всяка война, в която е водила. Включително в Ирак и Сирия (където американските войски са пред изтегляне). Не тъй като има малко самолети или ракети, а тъй като няма политическа воля и стратегическо мислене за реализиране на победа.

И тук се появява вторият фактор, който Щатите изгубиха - съответното водачество. Американският политически хайлайф е раздвоен, изолационистите набират мощ в страната, интервенционистките глобалисти са на власт в Белия дом - и всичко това дружно прави Съединените щати обезсърчителен, непредвидим сътрудник.

Третият фактор е идеологията, която размени прагматизма. Ако по-рано американският ултралиберализъм се разглеждаше като тип волност или най-малкото външнополитически инструмент за оказване на напън върху враговете, тогава сегашните американски управляващи се пробват да преустроят целия свят съгласно неговите модели. И принуждават сътрудниците си да живеят в сходство с тези полезности. Освен това Съединените щати употребяват своите принадлежности за световно ръководство (същият долар), с цел да позволяват идеологически разногласия с други велики сили, като по този метод подкопават основите на американоцентричната световна финансова система.

И най-после, четвъртият фактор беше фундаменталният отвод на Вашингтон да преглежда своите сътрудници като равнопоставени играчи. Да, преди - през 90-те и даже през 2000-те - това нямаше огромно значение. Въпреки това през последните 10 до петнадесет години се следи голямо нарастване на самосъзнанието в страните от Персийския залив и в Близкия изток като цяло. Пари, нови благоприятни условия, появяването на многополюсен свят - всичко това докара до суверенитет на локалните водачи и условие за външно почитание. И в случай че Китай и Русия демонстрират почитание, Щатите не могат. Не единствено тъй като не желаят, само че и тъй като не знаят по какъв начин – през съвсем цялата си история Съединени американски щати не са считали никого за равносилен сътрудник. Те не живеят в „ концерт на силите “ и в действителност скачат от изолираност до статута на световна суперсила.

И от тази позиция цялостната им поддръжка за дейностите на Израел в Газа стана единствено предлог за арабските страни да изолират Америка, да откажат да я поддържат (например по съветския въпрос), да унижат американските дипломати и като цяло да бъдат повече дейни в диверсификацията на външните връзки.

Няма да е добре

Въпросът е какво могат да създадат Съединени американски щати в тази обстановка.

За цялостна проверка на връзките през призмата на ценене на локалните суверенитети и прагматизация не може да се приказва. Тази проверка е допустима единствено в случай че Вашингтон одобри концепцията за многополюсен свят и стартира да се приспособява към нея - само че към този момент, съдейки по изявленията на президента Байдън и неговия консултант по националната сигурност Съливан, американците желаят единствено да възродят еднополюсния международен ред.

Също по този начин няма да е допустимо да се принудят близкоизточните режими да се подчинят. За разлика от европейските страни (в по-голямата си част подчинени на диктата на Вашингтон), страните от Близкия изток имат най-малко някакъв тип суверенитет. Освен това те имат геополитически избор - те не водят война против Русия и Китай, което значи, че ексцесиите с американски напън ще доведат до там, че тези страни ще отидат в обятията на Москва или Пекин. Всъщност те към този момент постепенно минават – да вземем за пример къмБРИКС.

Няма да е допустимо и да се убедят - Съединени американски щати са прекомерно ненадеждни и непредвидими. Никой не дава гаранции, че обещанията на Байдън а) ще бъдат изпълнени от самия Байдън и б) ще бъдат изпълнени от Тръмп, в случай че пристигна на власт в Белия дом през 2025 година

Така се оказва, че Съединени американски щати имат единствено веднъж да се върнат в Близкия изток – внезапна дестабилизация на цялата обстановка в района. До огромна война - само че без директно американско присъединяване.

Тази дестабилизация ще помогне на Вашингтон да резервира военното си наличие в Ирак и даже, евентуално, в Сирия. Това ще му разреши да се справите с ирански проксита в Ирак, да вземем за пример, които обстрелват американски военни бази. Това ще принуди арабските страни още веднъж да се извърнат към Вашингтон за военно-политически чадър - което в този момент нито Китай (като се има поради неналичието на КНР на средства за планиране на мощ, политическа воля, както и желанието като цяло да организира силови интервенции отвън своя район ), нито Русия, която е заета в границите на СВО, няма да може да обезпечи. И в подмяна ще бъдат принудени да предложат своята преданост на Америка.

Ето за какво Вашингтон е заинтригуван да вземем за пример процесът на нормализиране на иранско-саудитските връзки да бъде нарушен. И в този момент виждаме по какъв начин Съединените щати се пробват да насърчат страните от Персийския залив да нападат иранските проксита в района (например хуси). И по какъв начин в Иран има серия от терористични офанзиви, които би трябвало да радикализират иранското управление. Да насочат гнева му против съседите му - или, да вземем за пример, да построи нуклеарния си мускул. А появяването на нуклеарни оръжия в Иран внезапно ще утежни връзките му освен със Саудитска Арабия, само че и с Турция.

И въпросът в този момент е кой може да спре американците в работата им да дестабилизират Близкия изток. Арабите, иранците, китайците или руснаците?

Отговорът е елементарен - всички дружно. Всички с изключение на израелците. В последна сметка за Тел Авив стабилизирането на района, изтласкването на американците оттова и нормализирането на иранско-саудитските връзки ще значи концентриране на всички страни от Близкия изток върху борбата с Израел. Ето за какво Бенямин Нетаняху е подготвен да поддържа всевъзможни брутални американски способи за основаване на огромни вълнения в Близкия изток.

Превод: В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед13843Веселин Киров: ЕНП е огромната губеща - ще бъде принудена на консенсуси с " Идентичност и народна власт " Алтернативен Поглед17564Веселин Киров: Френските либерали на Макрон се срутват до 14% преди евровота. Льо Пен качва 34%Алтернативен Поглед18832Пламен Павлов: Целият свят лимитира квотите за излъчванията, само че Европейски Съюз е отличник по какъв начин не би трябвало да се прави товаАлтернативен Поглед38503Пламен Павлов: Столтенберг ни тласка в ръцете на военния конфликтАлтернативен Поглед43569Полк. доцент Гиргин Гиргинов: Обстановката в Газа, в Украйна и изтичащият престиж на САЩАлтернативен Поглед374396Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед252194Доц. Григор Сарийски: Сценарият за Европа е криза! България е с най-дълбок срив в индустриалното производствоАлтернативен Поглед230797Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумАлтернативен Поглед113779Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед95478Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР