Много експерти изразяват мнението, че здравият разум е опасен капан,

...
Много експерти изразяват мнението, че здравият разум е опасен капан,
Коментари Харесай

Колко опасен е здравият разум в инвестирането?

Много специалисти показват мнението, че " здравият разсъдък " е рисков капан, в който вложителите елементарно могат да попаднат. Така че дано проучим малко тази концепция, след което ще може всеки самичък да реши за себе си с стимулирано решение.

Здравият разсъдък е известна тематика за създателите. Често препоръчвано четиво е " Малката книга за вложение със здрав разсъдък " от Джон Богъл, считат финансовите ексерти на изданието MarketWatch.

Има ​книги като - " Инвестиране със здрав разум​ " от Фред Макалън и ​ " Инвестиране със здрав разсъдък " от Рик Ван Нес. Джеймс Патерсен-младши е създател на ​ " Инвестиране на здрав разсъдък с индексни фондове​ " ​ и на ​ " Инвестиране на здрав разсъдък със експерти по асортимент на акции ". ​

Всички тези заглавия натъртват на концепцията, че хората по някакъв метод знаят кое има смисъл и кое не. " В последна сметка това е просто здрав разсъдък. "

Твърде доста пъти обаче апелът към " здравия разсъдък " не е съпроводен от доказателства, а единствено съмнение, с което всеки, който има някакъв мозък, би трябвало да се съгласи.

Необходимо ли е да имате доста пари, с цел да започнете да инвестирате? Здравият разсъдък може да каже " да ". Но единствено за $100 можете да инвестирате като милионер в някои евтини индексни фонда, което ви дава международно портфолио от повече от 2000 компании.

Ето още три образеца.

1.Здравият разсъдък твърди: За да бъдете сполучлив вложител, би трябвало да знаете доста за вложението. Факт: Инвестирането за пенсиониране може да бъде толкоз просто, едвам прецените коя година ще се пенсионирате, след което да закупите на ниска цена пенсионен фонд с целева дата.

2.Здравият разсъдък твърди: Умен, компетентен, работлив фонд управител или мениджъри могат да победят пазара и да се оправят по-добре от " тъп " индексен фонд.

Факт: В дълготраен проект това е правилно единствено за към един от 10 фонда.

Факт: Никой не може да знае авансово кои фондове ще съумеят и кои ще се провалят.

​3.Здравият разсъдък твърди: Индексните фондове дават на вложителите единствено междинна възвръщаемост.

Факт: Активно ръководените фондове, с по-високи разноски за ръководство и разноски за търговия и по-високи налози, приблизително създават възвръщаемост, която е с 1 до 2 процентни пункта по -ниска  от индексните фондове в същите класове активи.

За доста младежи през днешния ден фондовият пазар е всъщност форма на хазарт. Когато пазарът върви нагоре и надолу всеки работен ден, това наподобява като здрав разсъдък, нали?

Ако това, което ви интересува, е да вършиме пари тази седмица или този месец или даже тази година, фондовият пазар е много опасен. Но в случай че задачата ви е да вършиме пари в продължение на десетилетия, фондовият пазар е доста евентуално да бъде печеливш.

През последните почти 90 години най-лошият 40-годишен интервал за S&P 500 SPX докара до обща годишна възвръщаемост от 8,9%. Средната 40-годишна възвръщаемост е 11%; най-хубавият интервал се отличи с 12,5%.

Ето противоположната страна на монетата: доста младежи имат вяра, че облигациите са доста по-безопасни от акциите. В реалност обаче не е тъкмо по този начин!

Ако всичко, което желаете, е отбрана от загуба на пари за един месец или една година, облигациите могат да бъдат добър
залог. Но в дълготраен проект възвръщаемостта на облигациите се бори да се оправи с инфлацията. Ако разчитате на тях да се пенсионирате, може в никакъв случай да не стигнете до такава степен.

След това има този капан: Някои пазарни трендове са толкоз " явни ", че може да наподобява неуместно да ги игнорирате. Краят на 1999 година е когато софтуерните компании (и техните акции) удрят хоумрън след хоумрън, трансформирайки света. " Здравият разсъдък " ви споделя да зарежете всичко останало и да вложите всичките си пари в софтуерни акции.

Какво може да е по-очевидно? Десет години и два тежки мечи пазара по-късно акциите на Microsoft, с цел да посочим един значим образец, към момента трябваше да извървят дълъг път, с цел да възвърне своята пикова стойност от пролетта на 2000 година

Говорейки за здрав разсъдък, има този прочут откъс от Уорън Бъфет: " Правило No 1: Никога не губете пари. Правило № 2: Никога не забравяйте предписание № 1. "

Звучи добре, само че даже Бъфет не може да го последва. От юни 1998 година до март 2000 година акциите на управлявания от него Berkshire Hathaway изгубиха 48,9% от цената си. А от септември 2008 година до март 2009 година акциите изгубиха 50,7%.

Истински здрав разсъдък: Колкото по-рано започнете да спестявате за пенсиониране, толкоз по-успешни ще бъдете. Времето е най-големият запас за дълготрайния вложител. След като загубите година или десетилетие в отсрочване, в никакъв случай не можете да си върнете това време.

Истински здрав разсъдък: Намалете разноските си допустимо най-вече. Всеки лев, който давате за разноски, е $, който в никакъв случай няма да си върнете.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР