Много ефектна и вкусна питка, подходяща за всякакъв повод.Необходими Продукти●

...
Много ефектна и вкусна питка, подходяща за всякакъв повод.Необходими Продукти●
Коментари Харесай

Красива питка цвете

Много ефектна и вкусна питка, подобаваща за всевъзможен мотив.

Необходими Продукти

● брашно - 760 г
● прясно мляко - 250 мл
● олио - 125 мл
● яйца - 2 бр.
● суха квас - 11 г
● захар - 1 ч.л.
● сол - 1 с.л.
● зехтин - 100 мл или масло
● жълтък - 1 бр.

Начин на подготвяне

Пресяваме брашното. Прибавяме сухата квас и разбъркваме добре. Добавяме яйцата, прясното мляко, олиото, захарта и солта. Месим тестото до еднородност, оставяме да втаса на топло към един час.

Разделяме тестото на 5 топки. Всяка разточваме на кръгла кора. Върху хартия за печене редим корите една върху друга, като ги мажем с масло или зехтин и поръсваме с по малко брашно. Последната кора не я мажем.

Разчертаваме деликатно с ножа на 8 идентични части. Режем частите съвсем доникъде. След това на всяко парче режем пролука в средата съвсем до края. Промушваме краищата извън във вътрешността. Прищипваме двете крайчета изпод едно за друго. Така действаме с всичките части.

Основата на всяко от 8-те листа на цветето притискаме деликатно с дървена ръкохватка, прави се за по-добро оформяне при изпичане.

Намазваме питката с разрушен жълтък с малко вода. По предпочитание може да се поръси със сусам и мак. Оставяме да почине 20 минутки, преместваме питката в авансово загрятата фурна благодарение на хартията за печене, печем на 200 градуса фурна без вентилатор към 35 - 40 минути.

Печенето би трябвало да бъде или върху плот без странични ограничители, или непосредствено върху решетката на фурната. Хартията за печене си остава изпод. Целта е питката да не се надуе нагоре и да се деформира, а да заеме допустимо най-естествена форма.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР