Много ефектен десерт, който мнозина от нас помнят още от

...
Много ефектен десерт, който мнозина от нас помнят още от
Коментари Харесай

Карамелизирани ябълки с царевичен сироп

Много гръмък десерт, който мнозина от нас помнят още от детството

Необходими Продукти

● ябълки - 5 бр. междинна величина
● вода - 175 мл
● захар - 400 г кристал
● алена хранителна багра - 1/2 ч.л. гел
● царевичен сироп - 200 г ярък (ако не се разполага с подобен се употребява глюкоза )
● канела - 2 пръчки
● ванилия - 1 ч.л. дестилат

Начин на подготвяне

Необхдомо ни е правоъгълно парче хартия за печене, доста добре намаслена с масло или неутрална лой.

Независимо какви плодове ще се карамелизират, те в никакъв случай не се обелват, тъй като в случай че се обелят или разрежат на половина, вътрешната им влага ще попречи на положителното карамелизиране.

Ябълките, в случай че са закупени от магазинната мрежа, ще е належащо да се обработят авансово. В дълбока тенджера се налива задоволително вода и се оставя на котлон да заври. Сваля се от котлона и се слагат ябълките за към 30-40 сек. Така ще се отстрани восъчното им покритие. Ако са от домашната градина не е належащо да се обработват авансово.

Изваждат се с решетъчна лъжица и доста хубаво се подсушават на всички места. Чрез навиване им се отстранява дръжката. Пробождат се с дебело дървено шишче или дървена шпатулка за сладолед. Оставят се настрани.

В дълбока касерола се изсипва захарта. Прибавя се водата, хранителната багра, царевичен сироп или глюкоза със същия грамаж, канелата и ванилията. Разбърква се до момента в който се хомогенизира. Сместа се оставя на сдържан котлон да заври, понижава се температурата и се оставя да къкри, до момента в който доближи 140 градуса. Това ще отнеме към 10-12 минути.

Ако не се разполага с кулинарен термометър в един миг се загребва малко от врящата примес и се слага лъжичката в студена вода и в случай че се кристализира и направи захарно топче, значи, че температурата е достигната. Сваля се от котлона.

Всяка ябълка се захваща за поставената дървена ръкохватка и се слага в карамела. Завърта се няколко пъти, изважда се, оставя се да изтече по-голямата част от карамела и се слага върху хартия за печене.

Точната температура е от огромно значение за изработката на положителни карамелизирани ябълки. След като се завъртят в карамела и се извадят, с цел да се охлаждат, и откакто се охладят изцяло, те би трябвало да имат ослепителен, огледален червен или различен цвят, по желание е.

По избор може да се потопят в цветни захарни пръчици.

Оставят се на стайна температура, до момента в който изцяло се охлади карамелът.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР