Много е трудно да се изучава поведението на квантовите частици

...
Много е трудно да се изучава поведението на квантовите частици
Коментари Харесай

НАСА ще създаде най-студеното място във вселената, за да изучава квантовите частици






Много е мъчно да се учи държанието на квантовите частици на Земята. Ефектът на квантовата механика може да се усили като групи характерни атоми се облъчат с лазери. По този метод тяхната температура ще се понижи, достигайки съвсем безспорната нула. Този метод обаче работи единствено за елементи от секундата, преди гравитацията неизбежно да окаже своето въздействие. От НАСА обаче имат решение – да се сътвори най-студеното място във вселената. Агенцията таман изпрати на Международната галактическа станция по този начин наречената лаборатория Cold Atom Lab: кутия, която се възползва от микрогравитацията там, с цел да задържи кондензатите в идеалното положение за по-дълго време.

Прочетете още: НАСА тества дребен нуклеарен реактор, който ще може да поддържа живот на Марс

Кутията основава температура към 10 милиарда пъти по-студена от вакума в космоса и по-късно употребява композиция от лазери и електромагнетизъм да забави атомите, до момента в който те на процедура станат неподвижни. На този стадий квантовата механика анулира стандартната физика и кара атомите да се държат по-скоро като талази, в сравнение с като частици. В среда с доста ниска гравитация, каквато е Международната галактическа станция, тези атоми би трябвало да запазят положението си на вълна сред пет и 10 секунди. Въпреки че това не е изключително дълъг интервал, той доста ще улесни работата на учените.

Това в допълнение време за изследвания и разбор може да помогне за по-доброто схващане на квантовата физика, което на собствен ред може да се приложи при квантовите калкулации. Освен това се чака то да улесни намирането на тъмна сила. Най-вероятно обаче ще мине още дълго време, преди да има действителни резултати от извършените проучвания и наблюдения.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР