Много динамична беше изминалата седмица, нещо нормално преди избори. Дългоочакваното

...
Много динамична беше изминалата седмица, нещо нормално преди избори. Дългоочакваното
Коментари Харесай

Димитър Ганев по Дарик: Юбилейното 50-о Народно събрание ще състави мнозинство

Много динамична беше миналата седмица, нещо обикновено преди избори. Дългоочакваното от мнозина обединяване сред Политическа партия и Демократична България към този момент е реалност. Двете обединения взеха решение да вземат участие дружно на парламентарния избор на втори април. Сякаш предстоящо обачеразприте към претендент депутатските листи в одеве основаната коалиция започнаха съвсем незабавно след оповестяването ѝ. Междувременно България публично се отхвърли от въвеждане на еврото от първи януари идната година. Много тежка покруса с мигранти от Близкия Изток беляза последния работен ден на предходната седмица. 18 души, сред които и дете, починаха, а десетки пострадаха в зарязан край София камион-убиец.

И всичко това под знака на реакциите към включването на следващите български имена в листата “Магнитски ” и отзвука от свадите в Българска социалистическа партия.

Това бяхачаст тематиките в днешното издание на “Кой приказва ”, които коментирахаполитологът от Изследователски център “Тренд ” Димитър Ганев и социологът от Агенция “Маркет Линкс ” Добромир Живков. И двете организации оповестиха резултатите от проучвания на предизборните настройки в обществото.

" Предвид обединението " Демократична България " - " Продължаваме промяната ", ГЕРБ ще има минимална преднина. Тези близки стойности ще концентрират цялото внимание върху първото място. На предходните избори чакахме възможен прикрит избор за " Възраждане ", само че това не се оправда. " Възраждане " имаше %,който ние получавахме входа на нашите следствия. Има растеж при прогнозите за " Възраждане ", само че този растеж го отчитахме още през ноември и декември,така че за тези избори " Възраждане " е достагнала някакъв електорален най-много, без да чакаме някакви огромни промени. Референдумът бе сюжет,който " Възраждане " можеше да употребява да мобилизирагрупи, които не са обичайни гласоподаватели на партията ", съобщи Ганев.

" Ниско доверие в политическата класа демонстрира нашето изследване. Стигнаме до обстановка,в която имаме към 20,22 % положително отношение съм ГЕРБ и идващите партии се подреждат в един стеснен диапазон. Това донякаква сетепенсе дълежеше на това, че тези избори няма да донесат нищо ново, няма да има нова конспирация. С последните събития обачезначително се трансформира структурата на предизборана акция от позиция на това кои партии какъв фокус ще си слагат. Няма да бъде изненада обединението ДБ-ПП да бъде съсредоточна точка на политическия комуникационеногън от страна на всички останали политически сили. " Магнитски " в допълнение зареди с сила дебата за и срещу реформистко ръководство на страната. На множеството хора, които желаеха смяна през 2020 година, им бе казано, че техните цивилен претенции и позиции са подкрепени посредством тези наказания ", сподели Живков.

" Продължаваме промяната " и " Демократична България " бяха първа политическа мощ и на предходните избори,ако бяха създали обща парламентарна група. Те имаха опция да вземат първи мандат, което обаче нямаше дапромени крайния резултат, а точно предварителни парламентарни избори на 2-ри април. Ако в този момент са първи, това какво ще промени?Аз не виждам някаква структурна смяна, която да чакаме в това Народно заседание. Смятам за не доста висока вероятността за сформиране на кабинет в границите на 49-ото Народно заседание, ноюбилейното50-о Народно събраниемисля че ще сформира болшинство, тъй като към този момент тогава няма нито една от партиите да заплати тази висока политическа цена ", разяснява Ганев.

Не без съображение някои наблюдаващи чакаха раздори в новосформираната коалиция при подреждането на претендент депутатските листи. Това към този момент е реалност. Бившият народен представител от Политическа партия Александър Дунчев упрекна съпартийците си в задкулисие тъкмо поради първото място в листата на обединението в София - област.

" Неизбежно ще има искри,които прехвърчат в новата коалиция. Въпросът с Тунчеве, че той е безусловно предан на идеята да разкрива корупция. Това е доста ясно и доста видно. Той обаче стигна една степен на отдаденост, която го води до някакъв тип радикализация. Разбира се, че се усеща обиден, както и неговите екипи. От друга страна може би подобен вид обществено изказване, каквото той направи, ще има надалеч по-голямо отражение в политическата акция. Защото разказа, обвързван с обединението е, че те няма да се схванат и в действителност това се случи по този метод и незабавно. В обединението към този момент има построен механизъм и има съгласие за систематизиране на листите. Този случай биостанал изолиран подобен. Той ще послужи за политическа агитация против обединението, само че мисля че няма да забележим други такива. " Демократична България " съумява да се удържи към този момент пета година,въпреки прогнозите, че няма да издържи ", разяснява Добромир Живков.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР