Много държави постигат резултати с бездимните алтернативи, но е необходимо

...
Много държави постигат резултати с бездимните алтернативи, но е необходимо
Коментари Харесай

„Пандемията“ тютюнопушене – как да се справим?


Много страни реализират резултати с бездимните други възможности, само че е належащо цялостно прекосяване към тях и изключване на цигарите

Пандемията от COVID-19 „ удари " мощно и внезапно неподготвения свят. От началото на 2020 г доникъде на май 2023 година близо . души в света са умряли от ковид.

Също толкоз опустошителна пандемия от десетилетия е тютюнопушенето, погубила доста повече човешки животи от COVID-19. Цигарите убиват повече от 8 милиона души годишно, в това число консуматори и непушачи, изложени на второстепенен пушек. Експерти и лекари предпреждават, че ограниченията против цигарите наподобяват незадоволителни, закъснели и непропорционални.

Прогнозите сочат, че през 2025 година към момента ще има почти 1 милиарда пушачи - почти същия брой като през днешния ден. По тази причина намаляването на вредата от тютюнопушенето е значима стъпка, за която към момента в обществото няма положително схващане и осведомен избор, а тя може да понижи смъртността и заболеваемостта от нездравословния табиет, показват специалистите.

„ Никога не съм бил обожател на логиката „ стой да пушиш или умри ". Трябва да се понижи вредата от тютюнопушенето. Няма доста положително схващане за това какво е понижен риск във връзка с пушенето и какъв е рискът при новите бездимни тютюневи произведения ", изяснява световнопризнатият онколог проф. Питър Харпър.

Заклетите пушачи, които не могат да откажат цигарите, могат да получават нужния никотин посредством по-малко нездравословни бездимни други възможности, откриват учените. Така в началото се появяват никотиновите дъвки и лепенките, а през последните десетилетия - електронните цигари с никотинова течност и устройствата за нагряване на тютюн. Бездимните произведения са ефикасен инструмент за отказването на мнозина от цигарите и имат голям капацитет за понижаване на смъртността и заболяванията, свързани с тютонопушенето. Когато се приказва обаче за понижаване на вредата от тютюна, би трябвало да се подчертае, че е належащо изцяло да се изключи цигарения пушек и се премине напълно на бездимни други възможности.

Алтернативите за по-безопасен банкет на никотин, каквито са снус, електронни цигари и нагреваеми тютюневи произведения, могат да бъдат от изгода за публичното здраве и за пушачите, които другояче биха траяли да пушат, установяваха близо 60 специалисти по медицина, публично здраве и регулации от целия свят на .



Използвайки артикули с понижена щета, редуцираме заболяванията - голям брой изследвания удостоверяват, че не никотинът е казусът, а токсичните субстанции, които се отделят при горенето на цигарите. След единствено 5 дни прекосяване на бездимни други възможности токсичните субстанции в урината на някогашните пушачи влизат в равнищата на тези, които не пушат. Виждаме усъвършенстване във васкуларната и в сърдечната функционалност, което е обвързвано с понижения банкет на карбомоноксид. В същото време пушенето понижава и сме в очакване да има непросредствен резултат върху заболеваемостта от свързани с пушенето заболявания, по този начин както се случва в Швеция поради използването на снус вместо цигари ", показва и известният гръцки кардиолог проф. Игнатиос Икономидис.

Швеция е отличен образец за понижаване на вредата от тютюна. Благодарение на снуса, процентът на пушачите в Швеция пада внезапно след 80-те години от 35% до под 5, 6% - достижение, което никоя друга страна в света не е съумяла да повтори. И освен това- там има 38% по-ниска заболеваемост от рак и близо 40% по-ниска смъртност от тютюнопушене спрямо останалата част от Европейски Съюз.

През последните години електронните цигари се трансфораха в доста известно средство за прекъсване на тютюнопушенето в Обединеното кралство. Още преди две години държавното управление на Обединеното кралство направи пилотен план в 4 лечебни заведения в страната, където се раздаваха електронни цигари на пациенти, откакто са посетили незабавните отделения. А единствено преди по-малко от месец здравните управляващи на Англия оповестиха първата в света стратегия, посредством която ще бъдат раздадени 1 млн. безвъзмездни стартови пакети за вейпинг, с цел да се откажат хората изцяло от нездравословния табиет и да преминат на електронни цигари.

Хората пушат поради никотина, само че умират от катрана - този извод е на английския психиатър Майкъл Ръсел /Michael Russell /, на чието име през днешния ден има учредена премия и се счита за индивидът, направил най-вече, с цел да постави основите за понижаване на вредата от тютюна, която движи огромна част от проучванията в тази област през днешния ден.

Майкъл Ръсел постоянно се цитира и посредством неговата констатация редица учени от последните години в действителност задават въпроса - в случай че никотинът не предизвиква рак, сърдечни болести или белодробни болести, само че потреблението му изолирано оказва помощ на милиони хора да заобикалят цигарите, които предизвикват тези болести, тогава къде е казусът?

Проблемът е в горенето на тютюна и цигарения пушек

На процедура димът се оказва основият „ палач ", причиняващ редица болести, свързани с тютюнопушенето, а не никотинът. Тютюневият пушек съдържа примес от над 7000 химикали, измежду които и катрани, 100 от които са известни канцерогени.

Затова електронните цигари и устройствата с нагряване на тютюн отстраняват горенето и не образуват цигарен пушек, а отделят аерозол с понижени концентрации на нездравословни и евентуално нездравословни субстанции, както за пушачите, по този начин и за близките. Затова към този момент се появяват и прогнози, че до 20 години ще има страни, в които цигарите ще бъдат спомен от предишното.Това са страните, които поддържат вейпинга и метода на понижената щета.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР