Мнистър съобщи прекрасна новина за нови работни места у нас.Тенденцията

...
Мнистър съобщи прекрасна новина за нови работни места у нас.Тенденцията
Коментари Харесай

Министър Лорер: Японски концерн изгражда център у нас и наема 50 инженери

Мнистър заяви прелестна вест за нови работни места у нас.

Тенденцията е, че от ден на ден вложители се интересуват да открият високотехнологични производства и развойни центрове в България. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер по време на чуване в икономическа комисия в Народното събрание, обвързвано с вложенията в страната.

Министърът посочи, че директните задгранични вложения в България нарастват два пъти за първите 2 месеца на тази година по отношение на същия интервал на предходната. “Целта ни е насърчаване на икономическия напредък посредством новаторски производства. През последните месеци имаме оповестени планове за уголемение на производството и създаване на нови фабрики от компании в България на стойност над 300 млн. лева, като множеството от тях са във високотехнологични производства ".

Лорер даде няколко образеца от последната седмица, като инвестиция за близо 85 млн. лева в ново дружество за произвеждане на микрооптика и ендоскопи в гр. Първомай, където швейцарска компанията възнамерява да бъдат открити над 100 нови работни места.

Друга инвестиция по думите му е обвързвана с японски авто тръст, който към този момент е взел решение и възнамерява да построи център за развойна активност и да наеме в началото над 50 български инженери, чиято съществена активност ще бъде разработка на последващо потомство хардуер и програмен продукт за тази японска компания.

Лорер отговори и на въпрос, обвързван с главните параметри по подписания Меморандум за завода за електрически коли край Ловеч. Той акцентира, че ползата на страната е напълно спазен, а договорът е закономерен в полза на данъкоплатците. “В него са написани отговорностите на вложителя и на страната, отчитане и надзор на инвестицията и най-същественото в него е записано, че няма да предоставим финансови средства, в случай че вложителят не извърши всички условия и задължения, намиращи се в Меморандума “ сподели той. По думите му компанията би трябвало да обезпечи избран брой работни места, да започва произвеждане, да се произведат първите избран брой автомобила, като това са изискванията, с цел да получи финансова помощ. „ Надявам се, че с тази инвестиция в града, ще се сътвори спомагателна претовареност и районът дружно с още няколко вложения, за които водим проговори сега ще се трансформира в районен център на аутомотив промишлеността.

Министърът на нововъведенията и растежа акцентира още, че напъните на министерството са фокусирани върху поддръжката за дребни и междинни компании, с цел да продължи стопанската система да бъде конкурентоспособна. Лорер уточни, че стратегии за близо половин милиард лв. грантово финансиране е осигурило Министерството за тях. По думите му сега е дейна грантова процедура за близо 140 млн. лева за енергийна успеваемост по Оперативна стратегия Иновации и конкурентосособност, написа economy.bg.

„ През лятото ще стартираме и първата процедура по Плана за възобновяване и резистентност за софтуерна рационализация в размер на 260 млн. лева безплатни средства за бизнеса ", добави той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР