Мнението на бившия зам.- финансов министър Андрей Цеков относно пътните

...
Мнението на бившия зам.- финансов министър Андрей Цеков относно пътните
Коментари Харесай

Нанков: Ремонтите и новите пътища са удобен локум за политиците преди избори

„ Мнението на някогашния зам.- финансов министър Андрей Цеков по отношение на пътните промени е образувано като агитация, без да лежи на действителни обстоятелства “, това разяснява някогашният районен министър и кандидат-депутат на ГЕРБ-СДС Николай Нанков.

„ Ремонтите и построяването на нови пътища се оказаха комфортен локум за разпъване и по време на предизборната акция. Неуспешен опит за подла политическа агитация тези дни опита да развие някогашният заместител на Асен Василев от квотата на Промяната Андрей Цеков. На стената си във фейсбук Цеков внушава манипулативно на жителите, че през интервала 2019-2021 година 1,5 милиарда лева са надписани за пътни поправки “, уточни Нанков.

По думите му сумата е стряскаща, само че комфортна тематика за агитация.

„ Като допълнение към внушенията си Цеков коментира: „ За да асфалтираш път ти трябват най-общо 3 неща - асфалт, асфалтополагач и валяк. ” След една по-скоро бакалска, в сравнение с експертна сметка, той съумява да стигне до заключението, че единичната цена за кв.м положен асфалт е 22 лева

Преди да проверим правилни ли са сметките на Андрей Цеков, добре е да се напомни, че тъкмо той е ръководителят на онази многострадална ведомствена комисия, основана по времето на държавното управление на Кирил Петков, която по този начин и не можа да излезе с финален отчет по отношение на договорите за ТРП, само че откри, че договорите са законни, а възлаганията по тях са направени според техния предмет. Нещо повече - мненията на комисията му бяха разпердушинени от пътните специалисти, след това и от ДНСК “, написа още някогашният районен министър.

„ Но да се върнем към обвиняванията за корупция, които някогашният зам.-министър натрапва. На пръв взор сметките му наподобяват верни, само че за всеки специалист в сектора няма подозрение, че те просто са съшити с бели конци. Крайните резултати биха били правилни, в случай че нагледно казано просто се пазари от супермаркет. Тоест Цеков съзнателно или от неведение пропуща, че към елементарното съгласно него „ асфалтиране “ има и други съпътстващи действия, които имат стойности, само че изобщо не са отразени в сметките му. Но пък детайлно са разказани в позицията на Българска браншова камара „ Пътища “. Например:

- въвеждане на краткотрайна организация за сигурност на придвижването на сектора посредством знаци и светлинна сигнализация за 1-ви клас и Автомагистрала.

- сигналисти за отблъскване на придвижването.

- нужда от гудронатор, битумен разлив, битумна паста за обкантване на кръпката, каменно брашно, фреза, компресор и моточетка за разчистване на повърхността.

- камион, който да извози фрезования материал.

- самосвали, които да докарат асфалтовата примес, работна ръка която да я постави и така нататък

Да не приказваме, че всички контракти по Закон за обществените поръчки плануват и параметри на ценообразуването, съдържащи спомагателни разноски върху труда и механизацията, както и доставно-складови разноски. Най-интересното е, че даже избраната от него цена 22 лева./кв.м, която обгръща единствено полагането, в действителност съответствува с тази по Договорите за поддържане, само че в нея се включват и всички действия, които са разказани нагоре. Но, в случай че следваме неговата логиката, цената е трябвало да бъде по 35-36 лева./кв.м (добавяйки единствено машиносмените на цялата нужна механизация).

Пробутан през фейсбук анализът на Андрей Цеков може да впечатли някого, само че за хората от сектора той е напълно лаишки и преследва само пиар резултат, който би трябвало да сатанизира ръководството на Борисов с погрешни сметки. Въпреки достъпа до цялата информация по Договори за ТРП, „ специалистът “ на Промяната не си е направил труда да проучва изцяло законните превантивни поправки, за които неговата работна група написа, че е некомпетентна да даде мнение.

В Договорите за ТРП има заложени единични цени на другите типове действия по полагане на асфалт. Например - цената за полагане на звук е почти 168 лева./т (16 лева./кв.м, с цел да се прегледа по-лесно). Винаги при възлагане на изцяло преасфалтиране е употребена точно тази цена, а не цена на изкърпването (22-24 лева./кв.м). Същото важи и за пласта от неплътен асфалтобетон - биндер!

Днес резултатите от политиката, която кабинетът на Промяната водеше осем месеца, са налице - всички специалисти по пътна сигурност са безапелационни, че вследствие на това безучастие на страната са се нараснали жертвите и случаите по пътищата. Заради умишленото неразплащане със строителните компании, в този момент страната ще би трябвало да заплати близо 20-25% повече от „ неизгодните “ цени за неизплатените действия (в взаимозависимост от методиката на индексация) по настоящите контракти. Отделно от това би трябвало да бъдат платени и лихви за веселба.

Няма да изнасяме лекция на Цеков и Промяната за това по какъв начин се поставя асфалт, само че би трябвало да отбележа нещо значимо – не излиза наяве от поста му кой ще носи отговорност за тези провали.

И в заключение…

Лесно е да разпространяваш неистини, пускайки вентилатора през фейсбук, само че три аргумента изясняват цялата неплатежоспособност на тези шмекери и изяснява за какво циркът със строителството и ремонтите на пътищата продължава да се разиграва и предизборно:

1. Асен Василев и лобито на Промяната постоянно са твърдели, че ще сменят българските пътни строители с непознати. Месеци наред преднамерено се опитваха да ги банкрутират с измислени обвинявания. Те знаят интереса си и цената от тази мръсна игра, само че истината е, че техният интерес не съответствува с този на българските жители!

2. Защо Андрей Цеков чак в този момент написа за тези „ грабежи “, а като зам.- министър и съпредседател на специфична комисия мълча за неговата математика и не реализира никакъв резултат в тази посока?! Отговорът е елементарен - в този бранш не съумяха да намерят метод като в енергетиката за комисионни и медиатори. Затова схемите им по този начин забуксуваха и в това Цеков се провали.

3. 8 месеца жителите слушаха измислени кавги на Промяната за пътното строителство, само че няма закърпена нито една дупка, нито един ремонтиран сектор, нито един километър нов път. Всъщност смяната се трансформира в ЗАСТОЙ в строителния отрасъл. И освен! “, написа още Нанков.

.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР