Млечната суроватка, по-позната ни като цвик, често се смята за

...
Млечната суроватка, по-позната ни като цвик, често се смята за
Коментари Харесай

Суроватка - лекарство за тялото и душата

Млечната суроватка, по-позната ни като цвик, постоянно се счита за остатъчен артикул, който се изхвърля. Но не бързайте – този артикул е освен приложим, само че и нужен, както в кулинарията, по този начин и в козметиката.

Суроватката се извлича при производството на сирене. В по-голямата си част тя е вода. Едва 6 % от нея са изсъхнало вещество, което обаче е цялост от най-хубавото, което се съдържа в млякото.

Основната част от него е млечна захар – лактоза. Тя е нужна на организма, защото с годините той стопира да я създава. Способства разграждането на веществата и естественото действие на стомашно-чревния тракт.

Млечните мазнини в суроватката са извънредно малко. Това обуславя положителната смилаемост и повишената интензивност на ензимите. В продукта се съдържат и висок коефициент пълноценни протеини с уравновесен състав на незаменими аминокиселини. Те интензивно вземат участие в производството на алените кръвни телца, както и в синтеза на белтъци в черния дроб.

С това обаче ползотворните детайли в състава на суроватката не свършват. В нея се откриват още детайлите магнезий, калций, никотинова киселина, холин, биотин, както и пробиотични бактерии. Не липсват и витамини – А, С, Е, както и цялостният набор от група В.

 Ползи от Суроватка

Именно съставът на млечната суроватка обуславя потреблението ѝ като лекарствен артикул. С нея се лекуват голям брой болести на храносмилателната система. Консумацията ѝ потвърдено забавя газообразуването и гнилостните процеси.

Освен това възстановява чревната флора. Витаминозният ѝ състав пък защищава от недостиг на витамини. Препоръчва се през интервали на годината, когато липсват пресни плодове и зеленчуци.

Смята се даже, че суроватката работи като успокоителна напитка. Поради това всички питиета, създадени въз основата на млечна суроватка, се оферират като средство, което въздейства позитивно на цялостното прочувствено положение на индивида.

Консумацията на суроватка понижава секрецията на солна киселина в стомаха. Поради това се включва в редица предписания за лечебно хранене при по-възрастни хора. Освен това, продуктът е и подобаваща съставна част на детски храни, защото точно суроватката е най-близка до майчиното мляко.

Освен за здравето, млечната суроватка е потребна и за косата и кожата. На пазара има значителен брой артикули, в чийто състав се открива точно този артикул. Това е по този начин, заради съдържащите се в нея ниско молекулярни белтъци.

Те способстват растежа и възобновяване на клетките. Освен това потвърдено забавят процесите на стареене, с помощта на антиоксидантите в състава.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР