Младостта и неопитността, които характеризират 47-ото Народно събрание, могат да

...
Младостта и неопитността, които характеризират 47-ото Народно събрание, могат да
Коментари Харесай

Новаци поемат най-отговорните парламентарни комисии

Младостта и неопитността, които характеризират 47-ото Народно заседание, могат да основат съществени проблеми в работата му. Много от новаците в Народното събрание се озоваха непосредствено на виновни, управителни позиции в непрекъснатите комисии. Именно те са местата, където действително се коват законите на страната, преди да бъдат утвърдени от пленарната зала. Тези депутати поемат извънредно тежки и характерни ресори, като някои освен, че нямат опит, само че даже и уместно обучение, споделя в. " Сега ".

Най-смущаващият образец е Искрен Арабаджиев от Политическа партия, който беше определен за ръководител на комисията по труда, обществената и демографската политика. От името на комисията се вижда, че тя ще се занимава с доста съществени проблеми – приходите на жителите, общественото подкрепяне в изискванията на рецесия, демографската злополука и доста други. Арабаджиев е 30-годишен икономист, който до момента беше прочут като зам.-кмет на столичния регион " Студентски " от Демократична България. Преди последните парламентарни избори е заменил десницата с Политическа партия.

От групировката на Кирил Петков и Асен Василев настояват, че Арабаджиев разполага с " опит в областта на налозите, счетоводството и финансите в разнообразни интернационалните компании, както и в обществения бранш, като част от управлението на общинската администрация в София ". Предстои да забележим дали това ще се окаже задоволително за тежката му служба.

Недоумение буди и изборът на Милен Матеев, още веднъж от Политическа партия, за началник на комисията по конституционни и правни въпроси. Той е правист по обучение и съгласно Политическа партия професионалната му биография се свежда до работата му като нотариус в Дряново през последните 20 години, както и два мандата като зам.-шеф на Апелативна Колегия – Велико Търново към Нотариалната Камара. В същото време, пред комисията, която той оглави, стои задачата да организира дълбока правосъдна промяна, каквато новите ръководещи дадоха обещание. Това е не просто комплицирана законодателна задача, само че и политическа – измененията в правосъдната власт са мястото, където изключително остро се сблъскват другите ползи на огромните политически сили. Очевидно е, че Матеев няма опит на такова ниво.

Комисията, която управлява спецслужбите и използването на СРС, ще се оглавява на ротационен принцип от парламентарните групи. Първият й ръководител е Калоян Икономов от Политическа партия, който от групировката разказват като " сериен бизнесмен, икономист и вложител ", а бизнес начинанията му обгръщат сфери като " възобновими енергийни източници, цифрови технологии, земеделие, козметика ". Не се вижда обаче пресечна точка с извънредно характерната активност на комисията.

Това важи с още по-голяма мощ за Михал Камбарев, който оглави комисията по предварителна защита и противопоставяне на корупцията. Той е приключил " връзки с обществеността ". От Политическа партия мъгляво разказват професионалния му път по следния метод: " Камбарев заема разнообразни управителни позиции и е част от Асоциацията на българските водачи и бизнесмени. " От антикорупционната комисия се чака да бъде дейна – въпреки всичко Кирил Петков съобщи, че главното мото на ръководството му е " нулева приемливост към корупцията ".

Откровено учудване провокира изборът на Венцислава Любенова от Политическа партия като ръководител на комисията по външна политика. Образованието й е " интернационален бизнес ". Като съответна професионална активност от групировката показват " бизнес анализатор по осведомителни технологии във фармацевтичната промишленост ". А пред нейната комисия стои значимата задача да работи с другите държавни институции за разрешаването на разногласието със Северна Македония, който закупи интернационално измерение през последните две години.

За началник на комисията по енергетика беше определен Радослав Рибарски от Политическа партия. Той съвместява новата си служба с поста ръководител на анкетната комисия за въпросите на енергийната рецесия. Рибарски е приключил МИО, а от групировката го показват като " експерт по енергийни вложения, като развива редица интернационалните енергийни планове " – не излиза наяве какви са тези планове, с кого ги развива и с какъв триумф. И двете му комисии са натоварени с голяма отговорност – да намерят съответни решения на казуса с внезапно увеличените цени на силата, които се отразяват тежко на жителите и на бизнеса.

Връзките с гражданското общество, за които новите ръководещи постоянно са подчертавали, че са им значими, се поемат от Станислав Балабанов от Има Такъв Народ. Той е кореспондент от малкия екран на Слави Трифонов. На уеб страницата на Народното събрание графата за специалността му стои празна, не е ясно и какво е образованието му. Това не му пречи да бъде народен представител в трети следващ парламент.

Объркващ е и изборът на Андрей Чорбанов от Има Такъв Народ за ръководител на комисията по правата на индивида, вероизповеданията и жалбите на жителите. Чорбанов е имунолог по специалност и очевидно не се вписва в ресора на комисията.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР