Младите таланти в математическите науки да бъдат задържани, а перспективни

...
Младите таланти в математическите науки да бъдат задържани, а перспективни
Коментари Харесай

Нова научна програма ще привлича български математици от чужбина

Младите гении в математическите науки да бъдат арестувани, а перспективни български учени от чужбина да бъдат привлечени назад в страната ни. Това са главните цели на новата научна стратегия на Министерството на образованието и науката - „ Повишаване на изследователския потенциал в региона на математическите науки “. Това оповестиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Тя ще бъде с бюджет 2 млн. лева и ще започва през 2022 г . В нея могат да се включат всички научни организации и упълномощени висши учебни заведения с над 20% принос за научната продукция на България в математическите науки през последните пет години.

По програмата в границите на три години ще се основават и употребяват споделени запаси, като по този метод ще се увеличи научният капацитет на страната. Ще се организират профилирани курсове за магистри и докторанти и ще се обезпечи кариерно развиване в региона на математическите науки. Ще се подтиква и партньорство сред Българска академия на науките и Факултета по математика и информатика на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР