Младите поколения са по-склонни да живеят под наем вместо да

...
Младите поколения са по-склонни да живеят под наем вместо да
Коментари Харесай

Покупка или живот под наем? Младежите обръщат тенденцията

Младите генерации са по-склонни да живеят чартърен вместо да купят личен парцел. До този извод стигат анализаторите на една от водещите консултантски компании Colliers International в последния си отчет за пазара на жилища в Централна и Източна Европа.

Според отчета на компанията урбанизацията, дефицитът на жилища и разрастващата се междинна класа са главните мотори на пазара на жилища в района.
Нарастващи разноски
Нарастващите разноски за жилищни заеми демонстрират, че част от популацията не може да си разреши покупка на апартамент или не желае да се обвързва с дълготрайни кредитни отговорности. Институционалният наем постоянно е по-евтин от вноската по заема и предлага доста по-голяма сигурност и еластичност за хората.

Исторически видяно, страните от ЦИЕ имат доста мощен пазар за покупка на жилищни парцели - доста по-висок от този в страните от Западна Европа, където следим превес на каузи на наемателите. Очаква се тази наклонност последователно да се обърне в страните от ЦИЕ. По-младите генерации са склонни да избират наем пред покупка. В тази връзка, наемането на парцели може да се трансформира в една от най-важните трендове, които ще оформят жилищния пазар през идващите години, означават анализаторите на Colliers.
Чехия е водач на пазара на жилища чартърен
През 2023 година се  следи доста нарастване на предлагането на жилища чартърен спрямо 2021 и 2022 година В България регистрираното нарастване е от 173% на годишна база. Страната ни е на четвърто място по този индикатор. Челните позиции се заемат от Унгария (+301%), Румъния (+244%), Полша (+217%).

Ако разгледаме наличностите от съществуващи парцели за отдаване чартърен от бизнесмени и вложители, Чехия заема водеща позиция с близо 62 500 единици (+10% по отношение на 2021 г.), следвана от Полша с към 10 000 единици (+217% по отношение на 2021 г.). През предходната година се наблюдаваше доста нарастване на предлагането и в страни като Унгария (+301%), Румъния (+244%), Словакия (+173%) и България (151 единици в границите на последните две години).

Пазарът на частни студентски жилища още веднъж набира скорост след забавянето по време на Коронавирус пандемията. Като от шестте страни, обект на разглеждане в отчета, най-силно повишаване е регистрирано в Чехия, Полша и Словакия.

Пазарът на жилища чартърен в ЦИЕ е по-слабо развъртян, в сравнение с в Западна Европа, а преобладаващата част от тях към момента са благосъстоятелност на частни лица или общини. През последните години се следи разгръщане на институционалния пазар на наеми в района, изключително в столиците Варшава, Прага, Будапеща и Букурещ, само че също и в София и Братислава, въпреки и в по-малка степен. Регионалните пазари също започнаха да се уголемяват, най-вече в Полша и Чехия “, разяснява Дорота Високинска-Куздра, Старши сътрудник Корпоративни финанси и жилищно строителство, Colliers.

Тъй като градовете в ЦИЕ не престават да порастват, търсенето на жилища чартърен в градските региони се усилва. Много хора се реалокират от провинцията в по-големите обитаеми места в търсене на работа, обучение и други благоприятни условия, което води до нараснало търсене на жилища чартърен.

Друг мотор на пазара на жилища в ЦИЕ е дефицитът в предлагането, а оттова и възходящият брой институционални вложители, като да вземем за пример частни компании, фондове, както и тръстове за вложения в недвижими парцели, които стартират да влагат средства в района. Те са привлечени от релативно ниските разноски и по-високата евентуална възвръщаемост в съпоставяне със Западна Европа, както и от възходящото търсене на жилища чартърен.

Продължаващата война в Украйна оказва доста въздействие върху търсенето на жилища в района на ЦИЕ, макар че степента на влияние може да варира според от страната и нейното местонахождение. Внезапното повишаване на популацията в някои страни от ЦИЕ, провокира увеличение на търсенето на жилища чартърен, изключително в Румъния, Полша и Унгария. Макар да изглеждаше, че това ще бъде краткотрайно събитие, то остава на високо ниво, което води до лимитирана наличност на жилища и трайно високи наемни цени в огромните градове. Очаква се тази наклонност да се резервира в дълготраен проект, означават от консултантската компания.
 Какви са методите да печелим от към този момент купения парцел? Експертите обясняват
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР