Младежки дебат на тема „Накъде отива Европа?“, организиран от бюрото

...
Младежки дебат на тема „Накъде отива Европа?“, организиран от бюрото
Коментари Харесай

Дебатът за ЕС: Самоунищожава ли се демокрацията със собствени средства?

Младежки спор на тематика „ Накъде отива Европа? “, проведен от бюрото на Европейския парламент в България се състоя през миналата седмица във Велико Търново. На него в пространни речи бяха обсъждани проблемите на Европейски Съюз, рецензиите към общоевропейската институция и нейните вероятности. Тъй като доста от нещата, казани по време на дебата, обсъждаха рационално същинските проблеми вместо нормалния протоколен метод, взехме решение да изложим в малко по-дълга част някои от тезите на участниците, защото са значими и забавни. Главните настоящи лица бяха членовете на Европейския парламент Ева Майдел (Група на Европейската национална партия /Християндемократи/ от Политическа партия “ГЕРБ “) и Светослав Малинов (Група на Европейската национална партия /Християндемократи/ от Политическа партия „ Демократи за мощна България “), доцент доктор Иво Инджов - учител в катедра „ Журналистика и връзки с обществеността “ на Великотърновския университет „ Св. Св. Кирил и Методий “, Теодор Стойчев - началник на бюрото на Европейския парламент в България и модератор на срещата, както и младежи от Велико Търново, района и страната.
Ето какво съобщи евродепутатът Ева Майдел пред събралите се младежи във Велико Търново:
„...През идващите месеци ще има доста хора, които ще ви предложат едни лесни решения и по предписание тези лесни решения са постоянно за най-трудните и най-сложните ни проблеми. Ще ви предложат също по този начин и стени, било то мисловни или физически, зад които да се скриете. Моят зов е да помислите дали да ги приемете. И е доста евентуално да ви предложат и доста страхове – тези страхове в множеството случаи са за невидимите неща. Не позволявайте някой да ви уплаши, не разрешавайте някой да всява боязън у вас или в света към нас. Защото считам, че без да сме видели света към нас няма смисъл да се опасяваме от него. Но това е, по този начин да се каже, малко храна за размисъл. Защото, в това време аз съм и реалист човек и считам, че Европейския съюз даже от моя позиция да е най-хубавото нещо, което да се е случило на Европа в последните години, той никога не е съвършен. И може да бъде подложен на критика, и това е напълно обикновено. Защото сигурно има доста неща, които на всеки един от нас не ни харесват в Европа. Но тогава може би би трябвало да се замислим какво можем да променим ние. Животът може би значително е най забавен, най-малко още веднъж за мен, когато имаме едни огромни цели, когато не се вглеждаме безусловно в дребните и дребните неща, когато сме визионери и когато желаеме да се борим за нещо, а не срещу нещо . И аз считам, че си заслужава.
Силата на демокрацията е точно това, че от време на време даже една дребна група от хора, със мощното си предпочитание, заставайки зад съответни хрумвания, могат да създадат едни непредвидени обрати. Но каквото и да изберете, считам, че най-важното е да имате позиция, която да отстоявате, да имате мнение. Защото, както загатнах по-рано, доста хора ще ви опасяват и доста хора ще желаят да боравят с подправени вести, дезинформация и за доста хора стоенето в къщи, неизразяването на мнението е нещо, което те считат, че се чува доста по-силно. Само че аз считам, че тъкмо това безучастие във значимите моменти, когато би трябвало да дадем нашия глас, то потъва от шума на това, което другите споделят, когато отиват да гласоподават. Така, че в случай че сте положителни към Европа, в случай че смятате, че Европа може би не е съвършена, само че е направила животът ви по-добър, казано напълно простичко, не мисля, че би трябвало да се успокояваме. Не считам, че това е даденост. Ще си разреша и аз да мина във вашата генерация и ще кажа – считам, че сме много млади и може би на моменти не си даваме и сметка, че в Европа не постоянно се е живяло толкоз добре, колкото в този момент. Имало е доста войни, които са взели живота на доста хора. Но е имало извънредно доста хора визионери, които са гледали напред и не са се страхували да бъдат смели в реализирането на техните хрумвания . Така че, поисквам ви повече храброст и повече визия. “

Евродепутатът Светослав Малинов показа своята концепция за това, по какъв начин би трябвало да се мисли в Европейския съюз и предстоящите резултати от идните евроизбори :
„ Винаги съм се управлявал от убеждението, че Европейският съюз е невиждан в историята на човечеството съюз от демократични страни. Особеностите на демокрацията като политически режим допускат непрекъснато чувство за неустойчивост и рецесия. Обърнете внимание, срещали ли сте скоро някаква информация за Европейски Съюз, в която да няма думите рецесия, провокации, разпад, пред разпад, дали разпад и така нататък Това е естественото положение на Европейски Съюз, тъй като като съюз от демократични страни той е зависим на либерален развой. А демократичния развой е тъкмо това – непрекъснато напрежение, непрекъснато основаване на видимост, за смяна, промени, потребност от промени. Колкото и постоянен да е Европейски Съюз, постоянно ще го има това чувство, и то е естествено, то е здравословно.
По-важен е въпросът има ли институции и практики за разрешаването на тези рецесии. Уви, единствено през рецесии може да има някакво развиване. В изискванията на рецесия да я преодолееш, тогава политическото водачество е очевидно.
Европейският съюз е посочил, в своето развиване, че през рецесии може да реализира по-голяма консолидация. И след рецесиите с Brexit и бежанците, ние сме пред прага на ново равнище на европейска интеграция .
Направо ще ви кажа какво ще стане на евроизборите. Нека разделим силите по отношение на визията им за Европейския съюз . Тогава те наподобяват по този начин:
Проевропейски сили – това са тези политически семейства и политици, които желаят Европейски Съюз да задълбочава интеграцията си, да става все по-силен, все по-единен, с повече общи политики, институции, с по-голям бюджет. В нея стоят тези, които са разбрали, че с цел да бъде мощен, Европейски Съюз би трябвало да има лични доходи. Те не са от една фамилия, само че сигурно християндемократите, либералите, зелените и част от крайната левица – множеството са такива. Те се разграничават по оценките и по метода, по който биха подредили политиките, водещи към обща цел – по-голяма интеграция.
Втората група са евроскептици . Те споделят - Европейски Съюз е нещо положително, само че в случай че може повече да не се развива, и в случай че може да се върнат нещата обратно, което е най-трудното и най-непостижимо. Европейски Съюз няма да остане същия. Част от консерваторите във Англия се пробваха да бъдат такива, и видяхте, че историята ги опустоши, тъй като нещата се разтвориха на „ за “ или „ срещу “, няма такова нещо като „ малко от едното и малко от другото “.
Третата група е антиевропейска мощ , както сами се назовават – те желаят завършек на съществуването на Европейския съюз, в краен случай тяхната страна да напусне Европейския съюз.
Това, което ще стане на евроизборите е, че проевропейските сили ще завоюват 4/5 от местата. Евроскептиците и антиевропейските сили ще имат останалото, а то не е доста. В този смисъл, те ще бъдат изолирани от развиването на европейския политически развой.
Убеден съм, че това ще стане, тъй като това което видяхме като рецесии сподели, че европейските решения са само дълготрайните и далновидните, а това, което видяхме като главно достижение на антиевропейските сили – Брекзит, не въодушевява никого сега. Нещо повече, има отвод от антиевропейска реторика у типичен антиевропейски политици.
В България съотношението проевропейски/ евроскептични/ антиевропейски ще бъде в интерес на проевропейските сили над междинното за Европейски Съюз. Убеден съм и в това.
Ние българите не можем да мислим политиката и страната си без понятието суверенитет . То е изцяло естествено, тъй като суверенитет значи автономия, мощ, самостоятелност.
Европеският съюз не е и не може да бъде съюз на суверенни страни, разбрани в този смисъл. На първо време това е шерване на суверенитета. Това е умишлено, невиждано в историята на човечеството изпитание на група страни, които имат сходни политически институции и те всичките са демокрации, да създадат ръководството оптимално потребно на жителите и то изисква отвод от избрани обичайни характерности на суверенитета. И в това няма нищо неприятно, тъй като Европейския съюз таман по тази причина е неповторимо достижение – той предлага нова форма на съдействие, преодолява тежкото историческо завещание, преодолява традицията да се мисли политиката единствено през суверенитет. Това следва на идващото равнище на интеграция на Европейския съюз. България би трябвало към този момент да има самочувствието пълноправно да взе участие в тази нова вълна на интеграция. Вашето потомство ще би трябвало да извърши това. Задължение на моето потомство беше участието в Европейски Съюз. Вашето обвързване е България е да се приближи до ядрото, центъра и да взе участие в тези процеси. В качеството на въздействие върху тези процеси, количеството и размера нямат значение. “
Доц. Инджов приказва за подправените вести и дезинформацията , и по какъв начин да се осведомяваме по този начин, че да не ставаме нейна жертва. Ето и неговото изявление:
„ Само след няколко месеца мнозина от вас ще гласоподават на избори за Европейски парламент и ще имат мотив за размисъл, мнозина може би ще си останат у дома, което не е положително решение, имайки демократично право на избор. На идните евроизбори, в случай че допълня това, което сподели господин Маринов, ще има конфликт на три визии за Европейския съюз – за Европа на елитите, за Европа на отечествата и Европа на жителите – овластяване на жителите и превъзмогване на демократичния недостиг, който е в основата и на медийния недостиг, на който се дължи неприятния облик на Европейски Съюз.
Нараства евроскептицизмът в България, а Европейски Съюз е дал доста на България, което не се знае или не се обеснява добре. Трябва да се пробвате да отсявате рационалното от подправените вести и откровените измислици.
Според едно проучване на Алфа Рисърч 72% от българите разпознават подправените вести, и над 50% от българските жители се осведомят от електронните медии – където се случват и подправените вести. С гърмежът на подправените вести се фалшифицира базата, на която да се разискват главните проблеми. Има антиевропейски настройки, които се осъществят посредством подправените вести, включително посредством основани за задачата уеб сайтове. Неотдавна Европейската комисия одобри кодекс за държание против дезинформацията с пет групи ограничения за справяне с нея. “
Въпросите , които сложиха младежите, бяха следните:
Мирослава Петърчева – старши дипломат от Велико Търново: Какво може да се направи от страна на Европейски Съюз във връзка с цензурата на медиите и словото в България, защото съгласно „ Репортери без граници “ България е на 111 място от 180 страни, следени от организацията?
Богдана Пашева – преподавател, старши дипломат от Горна Оряховица: Коя е най-голямата подправена вест? И към Светослав Малинов – дали в България е допустимо и по кое време, заплащането за метрото да се прави с пластмасови бутилки, както в Истанбул?
Митко Кацаров от Пловдив: Не ми харесва това, че младежите не са задоволително въвлечени в политиките на Европейски Съюз и макар Младежкия парламент не се чува техния глас. Какво може да се направи, с цел да може ние да бъдем повече въвлечени в ръководството на Европейски Съюз?
Александър Симов от Езикова гимназия - Пловдив: Какво мислите за европейската войска и каква е повода да бъде направено това предложение?
Едуард Стамболиев от СУ „ Христо Ботев “ гр. Девин: След Брекзит, по какъв начин ще се промени броя на евродепутатите?


Евродепутатът Ева Майдел: „ Аз ще взема отношение по въпроса по какъв начин можеш да участваш повече във взимането на решения. Можеш да бъдеш замесен – въпросът е какъв брой си деен. Имаме доста механизми, само че малко се знае за тях. Наскоро Председателят на Европейската комисия предприе непосредствено допитване за смяна на часовото време и 4 млн. европейци взеха присъединяване и изрекоха своето мнение.
Благодарение на обществените мрежи и технологиите имаме право да се включим, по този начин, че мнението на всеки един ще бъде взимано под внимание. Със срещи и диспути като днешния – когато имате мнение, има кой да ви чуе. Когато има предпочитание, има по какъв начин да осъществите концепциите и плановете, и да намерите съидейници по пътя. “
Доцент Инджов: „ В България няма орган, който да споделя дали има цензура и медиите си постановат автоцензура. Важни тематики, които се маргинализират, разпространяване на враждебна тирада – Европейски Съюз може да помогне, като се възприемат прецизни европейски политики за надзор на разходването на средствата по еврофондовете и съблюдаване на етичните стандарти. Решението е в областта на самата публицистика, само че това изисква време. Най-голямата подправена вест съгласно мен са мрачните картини, които се чертаеха за големите разноски на Англия за еврочленството и какъв брой пари ще се спестят от излизането й от Европейски Съюз. “
Евродепутатът Светослав Малинов: „ Няколко думи към Мирослава за срутва ни в свободата на медиите и някои основни демократични индикатори, тъй като има и такава по ранглиста на " Рандъм хаус " – това е огромна особеност, тъй като, когато една страна стане член на Европейския съюз нормално има възстановяване по тези индикатори, а при България има придвижване надолу по обективно научни критерии, само че и съгласно опозицията и вашето персонално чувство, което в тази ситуация е правилно. Но и съгласно обективно направените от политологията критерии, в България има утежняване на качеството на демокрацията и свободата на медиите. Не такова, че да слага под въпрос нашето участие, само че това е реалност. Ние носим отговорност за това, постигнахме го сами.
Един от методите за пластмасовите бутилки е наказания и санкции, само че другият метод е за всяка пластмасова бутилка да получавате по няколко стотинки, това е бъдещето.
За европейската войска – има кардинален проблем по какъв начин да се съчетае тази концепция с участието в НАТО на огромен брой от европейските страни. Говори се за общ защитителен потенциал, само че това не е единствено куха фраза, с цел да скрие тематиката за европейска войска, а за това, че съдействие в областта на защитата е наложително. Най-вероятно това ще бъдат специфични въоръжени сили, които ще би трябвало да се намесват и да работят там, където НАТО по правилник не може да работи. Защото ние видяхме по какъв начин няколко страни бяха принудени да харчат пари да умиротворяват страни за богатството на техните съседи, а и на Европа, като Франция да вземем за пример. Мисля, че би трябвало да се прояви взаимност. Тези специфични сили би трябвало да се намесват там, където поражда проблем за Европа, НАТО не може да се намеси, а Европа е директно пострадала. Смея да настоявам, че тази теза се роди, когато всички видяхме това, което става в Сирия, потока бежанци и видяхме по какъв начин Иран, Русия и Съединени американски щати се договарят, а бежанците са в Европа.
И най-после за броя на евродепутатите – в този момент са 751 места в Европейския парламент, и това е закрепено в Лисабонския контракт – не може да порастват, а може да понижават.
73 депутатски места има Англия, 27 от тези 73 се разпределят сред няколко страни, които са ощетени - знаете, че съразмерно най-ощетени са огромните страни от позиция на евродепутати на брой от популацията. Остават обаче към 50-на, които няма да се оползотворят. Следващият парламент ще бъде от 700 индивида. Тези 50 места са непокътнати за идващото уголемение на Европейския съюз – Западните Балкани. "
_____
Въпроси сложиха още:
Максим Зангов от Английската гимназия в Русе: Кой е най-приемливият и най-възможният сюжет за Европа от петте, заложени в Бялата книга?
Мартина Абаджиева от Варна, ученичка в Спортно учебно заведение - Велико Търново: Има закъснение с построяването на нашия интернат, който е по европроект и ние сме длъжни да живеем в квартири или институции. Кой внимава за точното осъществяване на европейските планове, действително включените хора и по какъв начин това може да бъде усъвършенствано?
Дончо Бораджиев – юрист от Велико Търново: Първо приветствам господин Малинов за плаж Корал. В днешно време имаме достъп до огромна информация, и колкото и да не им се желае на сегашните ръководещи, ние се срещаме и с друго от тяхното мнение. Аз персонално имам вяра в бъдещето на Европейския съюз, само че наблюдавайки процесите в него, няма по какъв начин да няма разочаровани хора от съответни тематики. И моите въпроси към вас като евродепутати са за какво България пострада доста от убийството на дребните стопанства с безумни условия? Говорейки за подправени вести, под общ знаменател на политкоректност ни се постановат безумни теории и тези, и се получава една голяма цензура. И Европейския съюз излиза и ми споделя, че аз би трябвало да допускам на това, което ми споделят, а не на това, което виждам. Кога ще стартира наказателна процедура за България по точката за медии и свободно слово? Кога ще се признае неуспехът на интеграцията на ромите?
Възпитаник на Национална гимназия „ М.В.Ломоносов “ попита, какъв бюджет е избран от Европейския парламент за образованието и по какъв метод може да бъде арестуван в България като младеж?
Ето и отговорите на въпросите и финални думи:
Доцент Инджов: „ Виждам проблем, че до момента с европейски средства се финансираха огромните арендатори, а дребните стопанства оставаха на назад във времето. Доколкото знам, по новия европейски бюджет това ще бъде променено. Но тук става въпрос за сбъркана политика или по-скоро за неверното й използване в България. Ролята на медиите е да разкриват тези проблеми и да изискват по-справедливо систематизиране на средствата от Европейския съюз, а не да се облагодетелстват единствено огромните арендатори, а да се облагодетелстват хора, които имат по-малки площи и действително се занимават със земеделие. Хората да усетят тези средства, тъй като те генерират доста неща в България. Не съм склонен с констатацията, че откакто Европейски Съюз се пробва да накаже Орбан, би трябвало да бъде осъдена и България. Въпросът може да бъде заложен и по подобен метод - какви са нарушаванията в Унгария, с цел да има такава европейска политика по отношение на тях? Там има тъпчене на разделянето на управляващите, задушаване на независимостта на съда, завладяване на медийната система, доста рестриктивно медийно законодателство. В България има доста отрицателни трендове и проблеми, само че няма отрицателно медийно законодателство.
В умозаключение мога да кажа - четете, информирайте се, не вярвайте на всяко нещо, което ви се дава обещание и въпреки всичко гласувайте. Който не гласоподава по-късно съжалява. “
Евродепутатът Светослав Малинов поздрави сътрудника Зангов , че знае за бялата книга и я е чел. И сподели: „ Основният извод, който съм направил и желая да оповестя е, че няма добър сюжет за България, в случай че ние не довършим промените си, които трябваше да правим през последните 10 години и поради които ни беше изработен компромис с приемането ни в Европеския съюз. Аз подкрепям няколко по-остри тези – една от тях е, че ние бяхме признати неподготвени напълно умишлено – това беще положително за България, само че за мен е унизително, че 10 години не довършихме промените, поради които ни беше изработен компромис при приемането ни. И тука желая да направя връзката с Орбан и България. Уважаеми сътрудници, вие не виждате най-големия факт - няма потребност да ни глобяват, тъй като ние сме под мониторинг и не сме в Шенген. Унгария е пълновръстен член без мониторинг – там има съображение за избран вид наказания. Нашата глоба е отчета, който получаваме и на който към този момент не обръщаме внимание, където е казано, че нямаме правосъдна система като хората, имаме нарушавания. Лицемерие щеше да бъде в случай че България беше призната в Шенген и беше махнат мониторинга. Просто нашето наказване и наказания са под доста друга, мене в случай че питате, доста унизителна форма. Понякога най-големите обстоятелства най-трудно се виждат. България към момента няма пълноправно участие във всички сфери – в областта на правораздаването и вътрешната сигурност. В момента никой даже не чете тия отчети, тъй като сме решили, че няма да вършим промени, най-малко известно време.
Накрая, моите последни думи:
Никога не допускайте и не пропускайте около ушите си рецензии към Европейски Съюз без конкуренция. Никога не допускайте перманентната рецензия към нещо от Европейски Съюз, което несъмнено е несъвършено, да се трансформира в рецензия към съществуването на съюза или в одобряване на тезата, че България би трябвало да го напусне. В политиката доста постоянно рационалната рецензия от време на време се трансформира в нещо разрушително, в случай че хората не вършат тази разлика. Несъвършеното от време на време е най-хубавото допустимо на този свят и несъвършеният Европейски Съюз е най-хубавото, което можеше да се случи на България и няма никаква друга опция. Запазете си цялата рецензия към Европейски Съюз, запазете си цялата рецензия към демокрацията в Европейския съюз, само че в никакъв случай не правете тази политическа нелепост. Това е нелепостта, която някои европейски нации направиха – критикувайки демокрацията, стигнаха до извода, че би трябвало да я отстранен. Недейте и вие да вършиме тази неточност.
Българската народна власт има тежки дефицити, сега е в непоносимо положение, само че най-голямата нелепост ще е да решите, че би трябвало да сменим режима. Да сменим тия, които ръководят режима - това е естествения ход, а не различен.
Евродепутатът Ева Майдел: „ Аз ще засегна въпроса за Бялата книга. През последните месеци приказваме за бъдещето на Европа, желаеме да знаем какво жителите считат, че то би трябвало да е. Различните страни и политически фамилии имат техните визии и не се приказва толкоз доста за сюжети. Визията значително я няма. Имам възприятието, че доста хора са задълбани в дребнотемия, и от време на време в дневните проблеми или тези проблеми, които сме наследили от рецесии в последните години и към момента работим върху тях и желаеме да решим. Точно по тази причина считам, че в Европейския съюз има огромен недостиг от хора с визия, аз ги назовавам цифрови водачи. Това не значи, че би трябвало да можеш да програмираш и да знаеш по какъв начин ловко да работиш с технологиите. Би било отлично, в случай че можеш. Но хора, които схващат действителността на днешния свят и по-скоро на утрешния, и този след 15-20 години, хора, които освен се задълбават в това да ръководят рецесии, само че хора, които съумяват да ги предотвратят – това е необичайност. Трудно намираме такива хора. Ако имаме повече от тези хора в Европа, може би ще имаме и по-голяма визия къде обособените страни могат да се концентрират в обособените сюжети. Но най-важното е да имаме хората, които могат да ни поведат по този път. Може би ще бъдат тъкмо от вашето потомство, по този начин, че бъдете подготвени.
По съответния проблем за учебното заведение, не съм осведомена и не знам, само че нормално има одиторски орган, който следи за изразходването на европейските средства в България, може би и от общината биха могли да ви спомагат. Имаме и европейски орган – Сметната палата, който следи за всевъзможни нередности, по този начин, че обърнете се към тях...
Пожелавам си за идващия спор да поговорим малко повече и там където България се оправя добре, с цел да може това да ви даде ентусиазъм и опция оттук насетне да надграждате на това и да се справяте със сериозните провокации.
И бих приключила с последния въпрос, който беше обвързван с обучение и с това по какъв начин да ви задържим в България. Честно да ви кажа, аз не желая никой на никое място да арестувам. Ако искахме да се задържаме, щяхме да сме още по комунистическо време. Най-хубавото нещо на Европейския съюз и на България е това, че можем да бъдем отворени към света и да одобряваме света при нас. Велико Търново е образец на град, който към този момент над милион чужденци го посещават на година, което е отлично, и доста огромна част от хората на България към този момент пътуват. За мен това, което би било значимо е – пътувайте, вижте света, учете където вие прецените, където за вас е най-добре. Вече доста българи се връщат, тъй като пътуват, виждат, че има доста хубави дела, от време на време основани от самите вас, които да отстоявате – дали това ще бъде качествено обучение, по-чист въздух или нещо друго, зависи от всеки един от вас.
Пак споделям, заставайте зад неща, не бъдете срещу – това е най-лесно. И в случай че вкарате силата си в това да допринесете за по-добрия метод на живот на обществото, ще бъдете и самите вие по-щастливи. Пожелавам ви повече благополучие, което дружно да построяваме посредством значими дела за всеки един от нас. Благодаря Ви. “
След дебата, Ева Майдел показа особено за Actualno.com, че ангажирането на младежите в логичен спор за бъдещето на града, страната или континента, в който живеем, е основно за триумфа на политиките, които прави Европейския съюз. И че образованието на младежите е значимо.

Евродепутатът Ева Майдел (Паунова) е един от най-харизматичните и сполучливи млади водачи на Европа. Тя е измежду политиците, които задават значимите стопански и обществени политики на бъдещето и дават съответни и новаторски решения на някои от най-големите провокации пред Европейския съюз. Бакалавър по интернационалните връзки и бизнес администрация на Американския университет „ Джон Кабот “ в град Рим, Италия, тя получава и следдипломна специализация по водачество от университета Харвард. Владее британски, италиански и френски език.

Евродепутатът Светослав Малинов е един от емблематичните политици – визионери. Изучавал е политология в СУ „ Св. Климент Охридски “, история на политическите хрумвания в The New School и политическа философия, консерватизъм в University of York. Възпитаник е на Английската езикова гимназия " Гео Милев " – гр. Бургас. Като член на Европейския парламент той декларира: „ Във всичките си дейности се управлявам от правилото, че колкото по-единен, по-решителен и по-силен е Европейският съюз, толкоз по-добре е това за България. Затова на всички равнища постоянно съм подкрепял стъпките в тази посока. Днес това мое разбиране е по-силно от всеки път “.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР