Млада жена с увреждания ще съди държавата за дискриминация. Цяло

...
Млада жена с увреждания ще съди държавата за дискриминация. Цяло
Коментари Харесай

Плажовете в България – недостъпни за хора с увреждания

Млада жена с увреждания ще съди страната за дискриминация. Цяло лято Грета Аспарухова от Бургас се бори с институциите, с цел да ги убеди, че и трудноподвижните хора имат право да вървят на плаж.

В края на лятото на Северния плаж в Бургас се виждат нововъведения – тоалетната за хора с увреждания е отключена, въпреки и неизползваема.

Близо до пътеката е подложен един чадър, непокътнат за хора в неравностойно състояние.

Осигурени шезлонги няма.

" Някой е решил и е забол един чадър в нищото. Как да се стигне до този чадър?!... Това е проформа нещо си, само че не е досегаемост и е неуместно, дори е насмешка това ", разяснява Грета Аспарухова.

В другия завършек на плажа, покрай паркинга, от тогавашната дървена скара няма и диря. Останали са счупени бетонни плочи.

Спасителят Петър Петров споделя, че човек с увреждания не може самичък да мине оттова. Ако пита за компаньон, той отива и му оказва помощ.

Някои от концесионерите мислят, че са създали плажовете налични, само че това не е по този начин.

„ Достъпност е да мога аз сама от мястото, където стартира пясъка, да се кача на рампа, да стигна до мястото със шезлонг без проблем, да имам достъп до тоалетна без проблем”, сподели Грета.

Концесионерът на плаж Николай Димитров съобщи, че зависи от терена на съответния плаж и не би трябвало да съставлява компликация, само че въпреки всичко е въпрос на персонална преценка.

--> Потърсихме и представител на Министерството на туризма, само че се оказа, че всички специалисти са заети в София. Казаха, че ще предлагат на концесионерите да основат такива условия.

В Поморие, посещавано от доста хора с увреждания поради балнеосанаториумите, достъп до плажа за тях също няма.

" Трябва да е с непозната помощ и би трябвало да се издърпа количката обратно, тъй като напред ще се забие в този предел и ще се обърне, няма по какъв начин да стане. А и тук доколкото разбрах във вътрешността не стига до на никое място пътеката, в смисъл не стига до плажа, а до заведенията ", сподели Грета.

Търсим друга пътека. Питаме минаващия наоколо избавител по какъв начин да стигнем с количката до плажа. Той ни оказва помощ. Пътеката обаче е зарината с пясък. Спасителите не я почистват, тъй като това не било тяхна отговорност.

На връщане спасителят е ангажиран с къпещите се и не може да помогне на Грета да си тръгне. Помагат й други плажуващи хора.

Грета е завела дело против България, тъй като „ страната прекали с всичко, с това да лимитира хората с увреждания, ние имаме конституционното право да бъдем на открито, да стъпваме на плажа, да стъпваме на улицата. На 99% на хората това право им е отнето от страната. Нито могат да излязат от домовете си, нито да стъпят на улицата, а плажът е мираж”, сподели младата жена.

На един от гръцките плажове въпросът е организиран, като с изключение на табела с инструкции на български, има специфична количка за инвалиди.

Тя е пластмасова, пригодена хората да бъдат на плажа и даже да влизат във водата. Всичко е безусловно гратис и направено по този начин, че нуждаещите се да могат да се придвижат умерено и изцяло сами без помощта на избавител или някой различен, който да ги съпровожда.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР