Млада жена, която живее в столицата на Арабските Емирства показа

...
Млада жена, която живее в столицата на Арабските Емирства показа
Коментари Харесай

Няма да повярвате какви са цените на краставиците и доматите в Дубай (ВИДЕО)

Млада жена, която живее в столицата на Арабските Емирства сподели цените на едни от главните артикули в супермаркет. Цената на някои от продуктите, като да вземем за пример яйца, домати, краставици ни шашна. Може да наблюдавате и да сравните цените на продуктите на българския пазар с тези там по – долу в клипчето:

Световните цени на храните се намалиха леко през декември, отбелязвайки девети следващ месечен спад, само че през цялата 2022 година набъбнаха с повече от 14% спрямо 2021-а. Така те доближиха най-високото си равнище в историята, оповестяват от Агенцията по храните на Организация на обединените нации.

Индексът на цените на храните на Организацията по издръжка и земеделие (FAO), който наблюдава интернационалните цени на най-търгуваните в международен мащаб хранителни артикули, доближи приблизително 132,4 пункта предишния месец спрямо ревизираните 135,00 пункта за ноември. Цифрата за ноември беше посочена по-рано като 135,7 пункта.

За 2022 година като цяло сравнителният показател възлиза на приблизително 143,7 пункта, което е нарастване с 18 пункта или 14,3% по отношение на 2021-а и най-високото от началото тези доклади, почнали през 1990 година.

Стоян Панчев: Високата инфлация ще продължи идващите 10 години

Спад на цените е вероятен след сериозна криза или софтуерен пробив в енергийните доставки, счита той

Спадът на показателя през декември беше провокиран от внезапен спад на интернационалните цени на растителните масла, дружно с някои спадове в цените на зърнените храни и месото, само че смекчени от леко покачване на тези на захарта и млечните артикули, споделят от FAO.

Цените на храните скочиха фрапантно след нашествието на Русия в Украйна през февруари предходната година въз основа на опасения от спиране на търговията в Черно море

Износът на зърно от Украйна също повлия съществено на по-високите цени в Европа.

Миналата година от FAO обявиха, че разноските за импорт на храни през 2022-а ще накарат най-бедните страни да понижат размерите на доставките.

Индексът на цените на храните включва междинната стойност на показателите на цените на месото, млечните артикули, зърнените храни, растителните масла и захарта, претеглени към междинните дялове на износа на всяка от групите.

Какво следва?

Според множеството международни макроикономисти и специалисти през 2023 година дефицитът на храна ще е по-голям, а икономическата криза евентуално ще удари в първите месеци на новата година.

Причината за мрачната прогноза са продължаващата, въпреки и с малко по-умерени темпове, инфлация, екологичните произшествия и продължаващият дефицит на торове, които не престават да сеят безпорядък.

Прогнозите са, че хлябът, растителното масло, царевицата, маслото, доматите, шампанското, брашното и говеждото месо ще бъдат по-трудни за намиране на рафтовете на доста огромна част от питателните магазини по света през 2023 година. Съответно, ще бъдат и по-скъпи.

 

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР