Млад мъж в Бургас почина след дълго разкарване между няколко

...
Коментари Харесай

Как се стигна до смъртта на 36-годишен мъж с COVID-19 в Бургас |

Млад мъж в Бургас умря след дълго разкарване сред няколко лечебни заведения. Пациентът е бил с диагноза двустранна пневмония, само че след това се оказва, че има и ковид. Мъжът не е получил незабавна лекарска помощ, тъй като в началото пробата му за ковид бил негативен.

След гибелта на 36-годишния Калин Карапачов РЗИ стартира инспекция по случая. Вътрешна инспекция е назначена и в Белодробната болница, с цел да се откри за какво пациентът е бил върнат от там.

Всичко почнало предходната сряда, когато Калин се почувствал зле и алармирал на незабавния телефон 112. Близо час след позвъняването, кола за спешна помощ по този начин и не пристигнала. Обяснението било, че се е наложило тя да бъде върната от Варна и наново дезинфекцирана от предходен пациент.

От УМБАЛ Бургас обясниха, че повече от 4 часа екип от Спешно поделение на болницата, дружно с реаниматор и реанимационна кола за спешна помощ, са създали всичко по силите си, с цел да бъде пациентът настанен в болница. Това се е случило в късните часове на 18 ноември, със съдействието и на РЗИ. 

На 18 ноември към обед персоналният доктор на пациента се е свързал със Спешно поделение на УМБАЛ Бургас с молба да се сложи абокат на пациента, с цел да може да се лекува в домашни условия.

" От думите на фамилията пред медиите разбираме, че пациентът е пристигнал в УМБАЛ Бургас за банкет с направление и негативен тест за ковид, само че в нашата система липсват данни за първото идване на пациента. В сходни случаи практиката е пациенти с пневмония, само че без потвърден ковид да бъдат насочвани за хоспитализация към Белодробната болница. УМБАЛ Бургас от години не работи по клинична пътека за пневмонии и не приема пациенти с пневмонии, заради съществуването на профилирано лечебно заведение – Белодробната болница. Той е ориентиран за хоспитализация към нея, тъй като настаняването му в УМБАЛ Бургас при пациенти с ковид, при изискване че няма потвърден подобен, би било рисковано. УМБАЛ Бургас не разполага с настрана поделение за „ чисти “ пневмонии и в никакъв случай не е имало такова ", обясниха от лечебното заведение.

След като в Белодробната болница са отказали да го одобряват, към 20.30 същата вечер пациентът е бил докаран в Спешно поделение на УМБАЛ Бургас с тежка дихателна непълнота. На място е бил направен бърз антигенен тест за ковид, който излиза позитивен. Направен е бил и PCR, който е по-бавен и резултатът излиза на идващия ден. Пациентът е бил включен на О2, консултиран със специалист-реаниматор и е било преценено, че той има потребност от интензивно лекуване – би трябвало да бъде настанен в реанимация.

Към този миг в реанимацията на УМБАЛ Бургас е нямало нито едно свободно реанимационно легло и началникът на Спешно поделение се е свързал с РЗИ с молба да бъде търсено място в реанимация на друга болница. Намерено е бил място в болничното заведение в „ Меден рудник “, която в началото отказала да вземе пациента без резултат от PCR, само че след това е трансформирала решението си. Извикана е била реанимационна кола за спешна помощ с О2 и екип е придружил пациента до болничното заведение в „ Меден рудник “ в късните часове на нощта.

Близо четири часа лекари от Спешно поделение и Реанимация са правили всичко допустимо, с цел да оказват помощ на пациента. Взето е било решение, при положение на отвод за настаняване в друга реанимация, той да бъде оставен в Спешно поделение на кислородолечение и непрекъснато наблюдаване от реаниматор. Направени са били безусловно всички проучвания, съвещания и всичко това в детайли е разказано в документите на пациента, оповестиха от УМБАЛ Бургас.

На съвещание днес кризисният щаб ще разиска обособяването на т.нар " чисти лечебни заведения ", които да поемат лекуването на хора без ковид. Две от предложенията са за лечебните заведения в Поморие и Средец, където биха могли да се обслужват белодробни болести и хронични проблеми. Така ще се помогне и на Белодробната болница в Бургас, в която сега повече от половината кревати са за COVID-19.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР