Митрополити от Българската православна цъкрва - Българска патриаршия (БПЦ) коментираха

...
Митрополити от Българската православна цъкрва - Българска патриаршия (БПЦ) коментираха
Коментари Харесай

Митрополит Гавриил за руската църква: Да я разбием, както по време на разкола? Не бива

Митрополити от Българската православна цъкрва - Българска патриаршия (БПЦ) разясниха през днешния ден пред публицисти въпроса с съветската черква " Св. Николай Мираклийски " в столицата, която беше затворена за вярващите, откакто бяха експулсирани от България свещенослужители от храма. На съвещание на Светия синод на БПЦ-БП се чака митрополитите да обсъдят тази тематика и някои от тях я разясниха преди началото на съвещанието.

 

Пред публицисти Ловчанският митрополит Гавриил сподели, че това е черква, която е строена като посолска черква, от Русия е строена в миналото и по-късно историята е известна, и превратностите са известни. " Но тя в никакъв случай не е принадлежала на различен, с изключение на на Русия и на съветското посолство. Сега би трябвало да създадем това, по най-бързия метод да може да се отвори и там да се служи, и най-много в криптата, тъй като там доста хора вървят. В това отношение, което зависи от нас, би трябвало да го създадем ", съобщи Ловчанският митрополит.

 

На въпрос за изпратено писмо до съветския патриарх Кирил, Ловчанският митрополит отговори, че " се споделя, че е изпратено от патриарха и Синодът няма отношение, не го знаем тъкмо дори ". " Днес ще научим, не съм чул да има отговор и не знаем какво тъкмо е наличието, може би през днешния ден ще бъде прочетено ", сподели митрополит Гавриил.

 

Попитан какви ще бъдат последствията, в случай че се вземе решение за отваряне на съветската черква и дали ще има утежняване на връзките, митрополит Гавриил съобщи: " Какво значи да я отворим, да разбием, както по време на разкола, благодарение на страната се превземаха и разбиваха църкви, това не трябва да го вършим. Да отворим, споделям отново да е по легален и каноничен метод. Аз съм също " за " да я отворим, само че да стане това по каноните и законите ".

 

Врачанският митрополит Григорий сподели пред публицисти, че всеки храм би трябвало да бъде отворен, а в този храм (руската черква в София) идват доста вярващи за св. Серафим, който е доста уважаван светия и ежедневно голям брой народ идваше да изпроси неговата помощ, поддръжка и протекция. Попитан Светият синод може ли да позволи този въпрос, Врачанският митрополит отговори: " Ще беседваме през днешния ден, ще забележим какво може да се направи, ще извадим всичките обстоятелства, които имаме, и документите ". Той добави, че се надява да се стигне до някакво решение, което да бъде градивно и потребно за всички. Ще прегледаме през днешния ден всички налични документи, които имаме и ще се постараем по най-хубавия метод да се позволи този въпрос ", увери Врачанският митрополит.

 

Великотърновският митрополит Григорий съобщи, че не знае нищо по въпроса за съветската черква, и добави, че в този момент " занапред ще разберем ".

 

Доростолският митрополит Яков сподели пред публицисти, че на него не му е ясно " чия е собствеността на съветската черква ". С тъкмо това през днешния ден ще се срещнем и нека да е в интерес на миряните, сподели Доростолският митрополит и акцентира, че храмът би трябвало да бъде отворен, само че освен този, а и всеки храм.

 

На въпрос на Българска телеграфна агенция дали в съветската черква в София би трябвало да служат свещениците, които патриарх Неофит назначи, или да бъдат от Руската православна черква, митрополит Яков отговори, че това ще реши Светият синод и по тази причина митрополитите се събират на съвещание. 

 

Със своя заповед от 25 септември 2023 година, Негово Светейшество българският патриарх Неофит, в практикуване на пълномощията си на Софийски митрополит, в чиято епархия се намира храмът " Св. Николай Мирликийски Чудотворец ", персонално назначи свещеници от София, които ще поемат обгрижването на храма, като правят нормалните богослужения. Това се посочваше в известие от Софийската митрополия по отношение на съветския храм в София.
 
В него се уточняваше, че " Софийската света митрополия подсигурява, че никаква част от имуществото на църквата няма да бъде погубена или повредена. Както и до момента, вярващите ще могат да се поклонят пред мощите на свети Серафим Софийски и да измолват неговата плодородна помощ и поддръжка ".

 

Действието на Негово Светейшество е подбудено от грижа за вярващите, опазване на положителния ред в Църквата и следва да бъде разбирано единствено в неговия нравствен аспект. С него не се засягат вещни или други права на който и да било, каквито са им обезпечени от светските закони. Всякакви други въпроси от всемирски юридически и административен темперамент, имащи отношение към проблема, ще бъдат разисквани на постоянното съвещание на Светия синод на Българската православна черква - Българска патриаршия, се споделяше в известието.

 

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР