Митът за 10-те хиляди крачки, които гарантират здравословен живот и

...
Митът за 10-те хиляди крачки, които гарантират здравословен живот и
Коментари Харесай

2 ч. на зелено – новите 10 000 крачки - slava.bg

Митът за 10-те хиляди крачки, които подсигуряват здравословен живот и съвършена форма, а това не стига, в случай че се тъпчете, не прочиствате съзнанието си и не спите добре, се измества от нова мода. Идеален лайфхак за уикенда, с който изпращаме пролетта и посрещаме лятото.

Авторитетният Уолстрийт джърнал даде звук за тренда. „ 2 часа в парка са новите 10 000 клачки”, възвести нюйоркската класика. Нека да обобщим проучването, на което се базира публикацията по този начин: 2 ч. на зелено – в парка, в градината, в планината, на двора.

Изкарването на задоволително време на открито всеки ден ни прави по-здрави и по-дълголетни. Иска се просто да отделим от времето си да бъдем на въздух, измежду дървета, надалеч от коли и най-много – задоволително постоянно. Така счита проф. Гречен Дейли от супер влиятелния Станфордски университет.

Сега повече от всеки път имаме потребност от това, откакто прекарахме повече от година в изолираност и стрес, прибавя тя.

Има ли сме към този момент лайфхак за така наречен горски бани – разходката даже отвън пътека сред дърветата, прегръщането им, вдъхването на уханието им и, в случай че имаме потребност – говоренето с тях. Технологията е японска и към този момент е потвърдено, че тя води до по-ниско кръвно налягане, балансиране на пулса, стресовите хормони, понижаване на тревогата, завършек на депресията и всевъзможни сходни проблеми.

Вече е потвърдено, че и антираковите ни кафези доста нарастват след разходки измежду зеленината.

Още през 2010 година Journal of Biological Regulators and Homeostatic Agents пуликува публикация по този въпрос. Изследвани са 12 мъже след 2-часови разходки в паркове в покрайнините на Токио. Оказва се, че тяхното количество антиракови кафези в действителност нараства. А също и антираковите протеини, както заключава доцент Цин Ли – китайското скрито оръжие на японската Nippon Medical School. Той потвърждава по какъв начин кортизолът – хормонът на страха, в кръвта и адреналинът – хормонът на жертвата, в урината доста понижават.

Ефектът от една такава 2-часова разходка трае седем дни, потвърждават още учените от екипа на доцента на база на своите проучвания.

Оказва се, че данните ни споделят и друго с решителност – нараства имунитетъ и понижават рисковете от хронични болести.

Така че напълно действително резултатът на 2-часовата разходка, изключително, в случай че се прави всеки ден или най-малко от време на време – примерно 2 - 3 пъти седмично, сигурно надалеч надминава фамозните 10 000 крачки.

Изследване от 2019 година, оповестено в с 20 000 участници потвърждава към този момент на необятна база изгодите за положителното здраве и благополучието от изкарването на 120 минути на зелено, най-общо казано – сед природата.
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР