Мит ли е младежката безработица? Каква работа търсят младите хора

...
Мит ли е младежката безработица? Каква работа търсят младите хора
Коментари Харесай

Каква работа търсят младите хора и кое пречи да останат трайно на пазара на труда

Мит ли е младежката безработица? Каква работа търсят младежите и кое пречи на младежите от уязвими групи да останат трайно на пазара на труда?
 
Финално събитие от плана " Зает отсега нататък " на фондация " Конкордия – България " ще даде отговори на част от въпросите, свързани с младежката претовареност.

Проектът е  насочен към младежи на възраст 18-35 години , извършва се от март 2022 година Консултирани са били 55 младежи от уязвими групи, в това число с ангажиране в платена стажантска стратегия.

Провеждани са били образования, свързани с прочувствената просветеност и обществените умения, в които младежите от рискови групи имат обилни дефицити, разясни пред БНР Григор Стоянов, ръководител на център за краткотрайно настаняване на младежи в " Конкордия - България ".

При младежи в риск да попаднат в обществена изолираност намирането на работа се оказва мъчно , тъй като те нямат тази просвета да се провеждат и да търсят и доста постоянно просто се отхвърлят, уточни Стоянов пред БНР. Едно от най-сложните неща съгласно него се е оказало мотивирането на самите младежи да се ангажират задълго.

" Имат типични за целевата група проблеми  – финансови отговорности заради бързи заеми и заеми, постоянно имат запор, те търсят първоначално да могат да получават заплащането си допустимо най-кратко – дневно, на седмица, тъй като са в обстановка, в която парите им трябват в този момент. На тях им е  мъчно да се възползват от общоприетите оферти за работа Търсят краткосрочна претовареност, сезонен труд . За тях вероятността да са дълготрайно наети през цялото време е нетипична и малко ги отдръпва от пазара на труда. "


Голяма част от тези младежи от рискови групи са  склонни да работят малко в сивия бранш , след това известно време да не работят, след което още веднъж да поработят някъде, което е  нестабилен модел , акцентира още той.

" Маниер, който не допуска напредък, който да им обезпечи постоянен живот. "

На този декор има  доста работодатели, които декларират потребност от неквалифицирана работна ръка , добави Григор Стоянов, като означи отклика от страна на работодателите и тяхната поддръжка и ангажимент при наемането на тези хора.

" Пазарът на труда извънредно доста се промени . Докато преди десетина години се изискваше подготовка, опит, някаква специализация, ти самичък да търсиш, да си дейната страна.  В момента работодателите са склонни да наемат хора, които нямат опит, подготовка, които просто желаят да работят  и да им обезпечат всичко, тъй че те да придобият умения. Което е коренна смяна, положителна, тъй като дава опция на младежи, които другояче не биха имали постоянна работа, да я получат. "

Стоянов обърна внимание и върху " извънредно нереалистичната визия ", " че постоянно могат да заминат в страна от Европейски Съюз и там ги чака доста високоплатена работа и всичко там е по-хубав о ", което ги прави скептични към реализацията им тук.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР