Мистерия с парите от Плана за възстановяване няма. Това заяви

...
Мистерия с парите от Плана за възстановяване няма. Това заяви
Коментари Харесай

Зам.-финансов министър: Мистерия с парите от Плана за възстановяване няма

Мистерия с парите от Плана за възобновяване няма. Това съобщи в ефира на БТВ зам.-министърът на финансите Ивайло Яйджиев във връзка появилата се информация, че средствата за България по Плана за възобновяване ще бъдат понижени.

Той изясни, че още 2020 година тогавашният министър председател е подкрепил механизъм за преизчисляване на средствата през 2022 година. Този документ е подписан в средата на 2020 година от всички водачи на страните в Европейския съюз и е станало на Европейски съвет. Този контракт би трябвало да се съблюдава от всички страни членки.

" 7 страни от Европейски Съюз имат по-голяма понижаване на парите от България. Търсим всевъзможни варианти за компенсиране на намаляването на средствата по Плана. Все още има време и ще би трябвало да намерим решение доникъде на 2023 година. Паниката не е подобаваща сега. Това, което се стартира в общественото пространство, не въздейства върху осъществяването на Плана. Смятам, че ще намерим решение. На този стадий няма нужда от промени в Плана за възобновяване ", безапелационен бе той.

" За тази година чакаме да получим 2,6 милиарда лв. и отново ще повторя, че има разнообразни варианти, с цел да компенсираме това понижаване. Правилната дума е преизчисляване. България се е справила по-добре с пандемията от Ковид и е имала по-висок стопански напредък през 2021 година. Това е повода да се случи това преизчисляване ", разкри зам.-министър Яйджиев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР